Новородено: Игра на обличанка

Новородено: Игра на обличанка

През първия месец често се налага смяната на пелени и преобличане. За родителя това е рутина, но всъщност е идеална възможност за игра. Превърнете преобличането в позитивно, приятно и забавно изживяване. Нека то е да е повод за много целувки, приятен масаж, закачки, песнички.

Предлагаме Ви стихотворения на  Стоян Чилингиров и на Дора Габе.  Може да си измислите собствена мелодия за стихотворенията и докато пеете да закачате нежно детето в съответствие с текста и да го целувате. Вярвайте това ще е повод за много радост и споделено щастие.

Докато обличате детето, му говорете – обяснявайте му какво правите и го подтиквайте да ви помага с: „Подай сега на мама крачето да обуем чорапчето„, „Подай на мама ръчичка да облечем тениската.“ Ще забележите, че новородените наистина се стараят и откликват на думите Ви. Опишете подробно с какво го обличате, какъв е цвета на дрехата, мека ли е материята и изобщо всичко, което Ви хрумне. По този начин доставяте истинско удоволствие на бебето, защото то обожава да чува гласа Ви, а освен това създавате силни емоционални връзки и апетит за учене.

Принципи за игра от раждането до навършване на една година.

Изпрати коментар

Подобни публикации