Новородено: На разходка из вкъщи

Новородено: На разходка из вкъщи

Колкото и малко да е бебето, винаги е готово за игра. С игрите заедно създавате специална връзка по между си, забавлявате се и сериозно допринасяте за развититето на бебето.

Разходката из къщи е чудесен начин да започнете игрите. Според специалистите бебчовците обожават да чуват различни звуци и да чувстват различни текстури. Важното е да запомните, че звуците трябва да са приятни и умерени към тихи, избягвайте внезапния и силнен шум, та било то и музика.

Когато се разхождате из къщи може да щракате лампата, да пускате и спирате чешмата, да докосвате заедно различни текстури като пердетата, възглавниците, хартия, дърво, камък, да се гледате в огледалото и т.н. Така постепенно може да въвеждате понятията за топло и студено (в никакъв случай горещо и ледено!!!!), светло и тъмно, твърдо и меко, грапаво и гладко и т.н. Докато се разхождате, обяснявайте всичко, което детето вижда, чува и докосва. Специалистите съветват даже да задавате много въпроси на бебето, примерно: „Какво е това?“, „Как прави това?“ и след това да отговоряте, защото така по-лесно се развива детският ум.

Разновидност на играта е разходката навън. Тогава може да докосвате заедно кората на дърветата, върха на тревите, да показвате и разказвате на бебето какво вижда и чува.

Принципи за игра от раждането до навършване на една година.

1 Коментар

  • Публикувано 30.09.2016
    Avatar

    Мария Кръстева

    Тази игра ми се струва доста интересна за бебета и деца до някъде 9 – 10 години . Може да се напълни една третинка от голяма кутия за играчки и да се прикрепят малки колелца.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации