Няколко забавни игри с пръчка от гората

Няколко забавни игри с пръчка от гората

При разходка в гората бързо и лесно може да се сдобиете с най-обикновено клонче от върба, леска или акация. Почистете го от страничните клони и листа и получавате пръчка, с която може да играете куп забавни игри.

Баланс

За децата на 5+ години ще е предизвикателство да успеят да застопорят пръчката хоризонтално на показалеца на едната си ръка. На пръв поглед изглежда лесно, но изисква доста съобразяване, за да се открие точната точка на пръчката, така че да я задържите естествено в хоризонтално положение. Когато детето отработи задачата с водещата си ръка, нека да го направи и с показалеца на другата ръка, а после да опита да балансира пръчката като я закрепи върху пръстите на крака си, на главата, на рамото си, на коляното и т.н.

Ходене по пръчка

Сложете пръчката на земята и нека детето да се опита да премине по нея все едно ходи на въже. Не бива да стъпва встрани за упора. Е, не е истинско въже, но пък усещането е почти подобно и определено се развива умението за баланс. Опитайте играта с деца на 3,5+ години. Може да създадете допълнителни препятствия като положите още една пръчка, успоредна на първата и детето да ходи като стъпва с единия крак на едната, а с другия крак върху другата пръчка.

Скачане

За децата над 4 години може да предложите предизвикателства за скачане. Положете пръчката на земята. Децата може да скачат с два крака ту от едната страна на пръчката, ту от другата.

Децата над 5 години може да опитат да скачат първо с двата крака успоредно около пръчката, а на следващия подскок – да ги кръстосат, т.е. левият крак да е от дясната страна на пръчката, а десният – от лявата. На следващия скок краката отново са успоредни на пръчката.

Може да опитат да скачат и с един крак ту от едната, ту от другата страна на пръчката, но не настоявайте, ако им се стори трудно.

Цирков номер

Децата на 5+ години може да опитат да задържат пръчката (eдиния ѝ край) вертикално на показалеца си, а когато свикнат да го правят, да направят няколко крачки напред, продължавайки да балансират с пръчката. Покажете им как става това и къде да е съсредоточен погледът им, за да отработят бързо предизвикателството. Разбира се, дължината на пръчката трябва да е съобразена с ръста на детето, за да може да я закрепи и удържи и най-вече за да не стават инциденти при падане.

Хвърляне на пръчка

Осигурете децата с няколко по-къси пръчки. Сега целта е да се опитат да ги хвърлят възможно най-надалеч. Печели този, чиято пръчка е стигнала най-напред. Нека всеки да си отбележи пръчката със специален знак, за да няма пререкания, кой е победителят, когато отчитате резултата. Играта е подходяща за деца 4+ години.

Слалом бягане

Забодете вертикално по-високи пръчки така, както се поставят за ски слалом. Целта е детето да тича от единия край на трасето до другия като заобикаля „вратичките“. За да е по-интересно може да им дадете и въже или лента, която да завържете на първата пръчка от трасето, а те тичайки да я изведат до последната пръчка. Това е забавен и нагледен начин да видят как са се движели.

Изкуство

Предложете на децата да творят като използват пръчките. Може да я боядисат в различни цветове, да я украсят с панделки, вълна или хартиени ленти. Може дори да направят „скулптура“ като използват няколко пръчки и ги закрепят по интересен начин в саксия с пръст или директно в земята.

Ритъм

С пръчките може да играете и на ритъм. Тази игра ще е интересна и за децата на 3 години. Достатъчно е всеки да има 2 пръчки. Един от Вас задава ритъма като ги удря една о друга. Останалите го следват. За малките деца това не е лесно предизвикателство, но пък е забавно и всеки да си „свири“ както намери за добре. Важното е, когато играете да определите ясни правила – с пръчките не се замахва, забранено е да се удря с тях, забранено е да се насочват към очите. Пръчките се държат пред тялото, ниско при корема и може да се удрят само една о друга.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации