Няколко идеи за игра с пясък … и как да го заместите вкъщи

Няколко идеи за игра с пясък … и как да го заместите вкъщи

Децата си играят с пясък от столетия насам. Като естествен природен елемент, той e достъпен за децата непрекъснато. Още преди да се появят модерните и електронните играчки, децата са имали възможност да копаят, строят и търсят през играта с пясъка. Пясъкът е подходящ да подпомогне малките, а и не толкова малките деца, да изследват света около себе си чрез игра, както и да използват въображението си. Макар да има различни видове детски играчки, децата могат да бъдат достатъчно находчиви и да използват собствените си ръце и крака, за да играят с него. Освен чудесно средство за игра, пясъкът има интересна текстура и може да бъде едно чудесно сензорно забавление за Вашите малчугани.

Ето и няколко предимства на играта с пясък:

Сензорно удоволствие

Пясъкът е чудесно средство за широка гама сензорни преживявания. Има различни видове пясък, които се усещат по различен начин и децата винаги улавят разликата. Можете да говорите с Вашето дете за това кой вид им харесва повече, с какво се различават. Ако обаче не можете да си позволите да купувате кинетичен или лунен пясък, винаги можете да пробвате да играете със сух и с мокър пясък и да го сравнявате с докосване, например.

Предизвикателство за въображението

Мокър пясък или пръст, било то от детската площадка или на плажа, са страхотни за творчеството на децата. Независимо дали ще използват кофички, ръцете си или нещо друго, те могат на воля да развихрят фантазията си и да творят замъци, гаражи, човечета.  А защо не и да правим отпечатъци на ръцете и краката, на грайферите на обувките. Сухият пясък пък може да послужи за рисуване на различни картинки с пръст, пръчка или друго пособие. Винаги можете да добавите към играта с пясък и други естествени материали като камъчета, мидени черупки, пръчки.

В помощ на социализацията

Играейки в пясъка, на децата им се налага да обменят „инструменти“, да споделят пространство. Играта в пясъчника е чудесно място за различни игри наужким – там те могат да бъдат готвачи, строители и др. Тези игри пък им помагат да се учат на съпричастност, да разбират гледната точка на другия и да работят в екип.

Прави ученето забавно

Децата учат посредством всички видове игра, а пясъкът е различна такава. Можете да дадете свобода на детето си да създава и по този начин да насърчавате ученето чрез размисъл, проследяване и задаване на въпроси. Може да криете предмети в пясъка и да карате децата да ги намират. Завържете очите им и ги карайте и да познават какви са. Задавайте различни въпроси на децата от типа: „Какво ще стане ако …“; „Как направи това?“; „Какво можеш да добавиш?“ Те също насърчават мисленето.

Развива фината моторика

Пясъкът е един от най-забавните начини за развитие на фината моторика. Позволете на детето си да зарови пръсти в пясъка, нека да копае, да рови, да „пише“ в пясъка. Всички тези движения развиват фините моторните движения.

Тези и още много други предимства могат да бъдат изтъкнати за играта с пясъка. А когато навън времето не позволява да отидете до детската площадка, нямате плаж наблизо или пък алтернативите за игра вкъщи Ви се струват скъпи или просто не искате Вашето дете да се цапа, може да пробвате с пакет грис. Да, точно така, текстурата е много подобна, дори разликата е едва доловима. Освен това може да сте сигурни, че дори и да попадне в устата на Вашето дете, няма как да му навреди.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации