Няколко идеи за нестандартни разходки

Няколко идеи за нестандартни разходки

Колкото и да обичате местата, на които водите детето, то може от време на време да устроите и различни преживявания, които да разнообразят и Вас, и да създадат нови преживявания за детето. Ето няколко идеи.

Галерии и музей

Разгледайте в културните програми какви изложби и експозиции се предлагат в момента. В някои музеи са организирани зони за деца, например: Националният военноисторически музей, Детски образователен център към Националния исторически музей. Други организират периодично събития, които ще са интересни за деца от различни възрасти. Разбира се, не пропускайте и Музейко и Музея на куклите.

И да не е изложбата или експозицията, специално посветена на децата, винаги може да намерите вариант, с който да се забавлявате заедно с детето.

Ще се радваме да ни пишете с Ваши собствени открития за интересни музейни сбирки, подходящи за деца и Вашите впечатления от тях.

Библиотеки

Случва се някои читалища и библиотеки да организират четене за деца. Информирайте се за такива възможности във Вашия район и се разходете за една вълнуваща среща с книгата. Дори да няма организирано четене за деца, пак ще е вълнуващо да отидете заедно до библиотеката, да разгледате и да си изберете книжка за къщи.

Да сменим превозното средство

Какво ще кажете днес разходката да включва малко по-различно преживяване с … трамвай, автобус, метро или влак? За децата ще е много вълнуващо да ги наблюдават, а шансът да се качат и да се повозят ще е вълшебно изживяване за тях.

Детски театър

Срещата на децата с „живите“ кукли и актьорите може да е много вълнуваща. Дори за бебетата има интересни предложения. Информирайте се какво се поставя във Вашия район и зарадвайте детето с това преживяване. И да няма възможност за професионален театър, съберете няколко майки съмишленички и сами организирайте театрално преживяване за малчовците.

Детски центрове

Много детски центрове организират занимания за деца в рамките на няколко часа. Йога, танци с децата, развиваща програма, съвместна игра или други варианти – възползвайте се, със сигурност ще се разнообразите и ще добавите нови преживявания за децата, а и е вероятно да се запознаете с майки със сходни виждания и заедно да Ви хрумнат и други интересни идеи за разнообразяване на разходките.

Зоологическа градина или природонаучен музей

Децата обичат животните и ще се радват и на чести срещи с тях- било то в зоологическата градина или в природонаучен музей. Разказвайте им, показвайте. Ще си прекарате вълшебно.

Разходка с тебешир

Тебеширът може да е добър приятел в създаването на нестандартни разходки. Как да играете с тебешир навън, може да прочетете тук.

Разходка с мисия

За да създадете повече впечатления дори в познати райони, увлечете мъниците в търсене на съкровища Подгответе си у дома картончета с различни предизвикателства, като се съобразите със сезона. Идеята е детето да види картинката и да се впусне в търсене на обекта, изобразен на картончето: маргаритки, рози, врабчета, кестени и т.н. Покажете съответното картонче на детето (най-добре е да си тегли само). Обяснете какво търсите и действайте! Картончета със задания през есента  може да намерите тук.

Разходки у дома

Дори да решите да не излизате навън, интересна разходка може да организирате и у дома. Изрежете от картон или плат цветя, гъбки, малки животинки и ги залепете на различни места в стаята. Спуснете от тавана птички, пеперудки, облачета. Да, ще трябва да отделите малко време за подготовка, но създавате истински декор за разходка и разказване на приказки.

По този начин може да се пренесете в подводна екскурзия из океана и да наблюдавате различни риби или пък да направите пътуване из космоса, летейки измежду далечни планети.

Изпрати коментар

Подобни публикации