Общувайте с децата си в Музикалния кръг на Глобал Вижън Съркъл!

Глобал Вижън Съркъл е едно от лицата в предстоящата на 16 и 17 май в Парадайз център Академия за родители. За Форума са подготвили специална работилница „Музикален кръг“, в която родители и деца да открият нови измерения на общуването не с думи, а с музика.

Глобал Вижън Съркъл е отворена общност от приятели сътворци, които са отдадени на това да създават нови форми на спонтанно колективно изкуство. Сигурно някои от Вас вече са минавали през предизвикателството на Театъра на сетивния лабиринт, а други са участвали в практиката Life Trans Circle, свирейки на инструменти от цял свят.

ZlatinaЗа да разберем как артистите от Глобал Вижън Съркъл отварят пространство за децата и в музикалните, и театралните си проекти, както и за много други интересни инициативи, ни разказва Златина Толева.

Златина, разкажи ни за себе си.

Самоопределям се като мултидисциплинарен артист, защото танцувам, пея, рисувам, правя театър, измислям истории, играя, изявявам се като диджей. Завършила съм културна антропология и от 2004 година съм част от сдружението с нестопанска цел Глобал Вижън Съркъл, чиято мисия е да развива безграничния творчески потенциал на всяко човешко същество и да осъществява интеркултурен диалог. Мотото на организацията ни е: „Изкуството като общуване и общуването като изкуство.“

Затова всички творчески събития на сдружението имат за цел не толкова чистото изкуство, а да действат като форми за общуване и свързване с другите и себе си.

Какво ще се случи по време на Музикалния кръг в рамките на Академия за родители?

Нашата работилница ще бъде на 17 май от 16ч. Искаме родителите и децата да свирят заедно и да опитат да общуват по различен начин чрез музиката. Има едно единствено правило: да не се говори с думи. Съвместното свирене учи да слушаш и да се настройваш към другите около теб. Целта е да започнем да вибрираме заедно. Хармонията се получава, когато чуваш другите, откликваш и съответно те чуват теб.

Музикалният кръг по време на Академия за родители е вдъхновен от музикалната практика Life Trans Circle, която организираме от 12 години. И сега искаме да я покажем на родителите. Това е практика за музикална медитация и импровизация,в която може да се включи всеки, който желае. Не се изисква умение да свириш, нито музикален опит. Просто се събираме и свирим на над 40 познати и непознати инструмента от цял свят.

Каква е целта на Life Trans Circle?

Целта е да общуваме чрез музиката и да отворим хората към творчество. Много често в детството ти казват: „ти пееш фалшиво“. Ние смятаме, че всеки човек е ритмичен. Нямаме стремеж да правим съвършени музикални продукти, а по-скоро да създадем пространство да се изявят неоткритите музикални заложби на хората и да се премахнат менталните блокажи, които ни пречат да се изразяваме свободно и творчески. Веднъж седмично се събираме и в продължение на 2-3 часа свирим на всички инструменти като се спазва основното правило – да не се общува с думи, а само чрез музиката. Атмосферата е много релаксираща, светлината е приглушена, подът е покрит с килими и възглавници, ухае на хубаво.

Тази практика е част от един по-дългосрочен проект Институт за изследване на тишината, който използва различни средства и методи за невербално общуване и най-вече изследване на тишината, буквално. Дори в сесията на Life Trans Circle започваме и завършваме с 5 минути тишина. А хората, които останат докрая, ги наричаме „тишинавти“. И наистина, има разлика между първата и последната тишина. Не може да се опише, трябва да се преживее, но съзнанието ти се успокоява, потъваш в друг аспект от реалността, в който се разтваряш много повече и изчезват ограниченията на социо-културната ти идентичност.

Live trance circle

Получава ли се общуването чрез музика?

Всеки път се получава много различно. Ние най-общо задаваме мотив, но хората свободно импровизират и променят. Понякога отнема време хората да се синхронизират и хармонизират, случва се да има опити за силно или бумтящо свирене. Зависи от хората. Ние модерираме дотолкова, доколкото да насочим хората да се слушат и ако не могат да чуят свирещия до тях, да осъзнаят, че свирят много силно. В даден момент всички се настройват един към друг. А това всъщност е общуването. Преживяването е много отпускащо и откриващо.

[product id=“238896″]
[product id=“238898″]
[product id=“238894″]

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации