Поглед към образователната конференция „Развитие на детето в социалната среда“

Поглед към образователната конференция „Развитие на детето в социалната среда“

Институт Монтесори България е организатор на предстоящата на 17 .09.2017 година в София Ивент Център (Парадайз Мол) образователна конференция „Развитие на детето в социалната среда“. Събитието е предназначено за професионалисти  и родители. Програмата включва научни изследвания на международно признати невропсихолози, споделяне на експертния опит на световноизвестни обучители, гледните точки на писатели и експерти по развитие на човешкия потенциал.

Срещаме се с организаторите, за да научим повече за събитието.

Защо избрахте тази тема на конференцията?

Социалните умения са изключително важни за детското развитие, но наблюденията ни са, че всъщност те не са във фокуса на повечето образователни системи, особено в България. В училищата основната цел е детето да покрие определени академични знания и изискванията на стандартизирани тестове, но всъщност училищата и учителите не си поставят за цел и не мерят къде е развитието на умения, които са свързани с комуникацията между децата, с кооперативността, с това как решават казуси, как се редуват в ролите, как изследват различни алтернативи за решаване на определен проблем. А това са умения, които са им изключително необходими за тяхната бъдеща реализация. Образованието би следвало да отговаря на нуждата да подготвя детето за живота. Ако яслата го подготвя за детската градина, в детската градина, както и на български използваме “пред-“училищна” – за училището, в училището – за гимназията, в гимназията – за колежа и живота.

Във века, когато информацията е навсякъде и се променя много бързо, е важно за децата да развиват уникалните за човешкия вид умения, които не могат да бъдат заменени от машините. Голяма част от професиите, които в момента съществуват, не са съществували преди 20 години и голяма част няма да съществуват след 20 години – социалните умения са умения на бъдещето. Дори детето да се представя блестящо академично и на тестове, ако не може да общува, да решава казуси, да мисли критично, да използва креативни начини за решаване на проблеми, академичните знания няма да са му толкова полезни.

Какви наблюдения иматe върху моментната картина на този аспект във възпитанието и образованието на децата в България– развитието в социалната среда, изграждането на умения за самостоятелност, взимане на решения, кооперативност, общуване с другите, решаване на казуси?

Този аспект липсва и по някакъв начин учители и родители очакват то да се случи от само себе си, но в същото време, когато децата и учениците нямат смислени за тях причини да работят конструктивно заедно, нямат възможността да упражняват тези умения, те остават недоразвити. Всеки от нас има примери край себе си за възрастни, които много трудно кооперират, много трудно влизат в различни роли, трудно комуникират. И да, включително гледайки как се измерва успехът в образованието – каква оценка имаш на матурите, училищата нямат поставена цел да развиват наблюдателност, критично мислене, нямат възможността да създават и тестват нов подход и да анализират какво се е случило на базата му. Всички добри творения, от които се възползваме сега, са се случили на база експериментиране и отговаряне на някаква нужда и е създадено нещо, което е усъвършенствано от хората. Живеем във век, в който умението да взаимодействаш и сътрудничиш с другите, за да създадеш нещо ново, е ключ. Независимо дали това е софтуер, програма, съдържание, поезия… В същото време голяма част от училищата учат децата да възпроизвеждат вече създадено съдържание, т.е. усъвършенстват copy – paste подхода. Нямат стимули да създават свой текст, свое съдържание, да използват свои думи, а да копи-пействат.

Какво е важно да се промени?

Промяната започва с осъзнаването на важността на тези умения. Родителите не бива да неглижират тяхното развитие или да смятат, че те се случват просто от само себе си. Да имат очаквания към училището да развива тези умения и училището да има стратегия, методология, подход и пространство като използва конкретни механизми за насърчаване на този уникален човешки потенциал. Механизми има много, важното е да се включи на практика в приоритетите на образователната система.

Кои  лектори сте поканили и какъв ще е фокусът на презентациите?

Имаме удоволствието в събитието да се присъединят международни лектори с изключителен опит като д-р Стийв Хюз, Президент на Американското дружество на педиатрите невропсихолози и член на Глобалния комитет за проучване (Global Research Committee), Джудит Орайън, директор AMI Обучения и Сандра Роменска, директор обучение и старши преподавател-сътрудник по лидерство и мениджмънт при университета“Св. Андрюс“, Шотландия.

Детският психолог Камелия Ханчева ще говори за развитието на уважение, отговорност, творческо мислене и кооперативност в семейството. Венета Нейнска пианист, педагог и артистичен директор на Модо България, ще акцентира върху положителното влияние на музикалното образование върху детското социално развитие. Детският писател и пътешественик Петя Кокудева ще се включи с темата: Пандата е черно-бяла, защото играе много шах, или забравеното изкуство на разговора с деца”.

Като част от конференцията, Стефан Стоянов, заместник-кмет на гр. Пловдив, ще представи как могат да бъдат въведени добрите практики и какви са механизмите за подобряване на качеството на публичното образование за цялостното развитие на личността.

Децата в дигиталната ера и как младите ученици да бъдат подготвени за бъдещето е темата на презентацията на Жюстин Томс, която е признат експерт онлайн комуникации с над 20-годишен стаж.

Програмата включва и ексклузивна за България прожекция на документалния филм Най-голям шанс за успех”, който отваря дискусия как днешното училище подготвя децата за уменията на бъдещето и поставя въпроса как тези важни умения в днешния професионален свят могат да бъдат развивани наред с академичните знания. Във време, в което много от наскоро завършилите колежани се озовават без работа или заети с неквалифициран труд, филмът изследва причините за този феномен и предлага възможно решение.

Предвиждат се и дискусионни панели – каква е насочеността им?

Целта на дискусионните панели е обмяната на идеи, споделяне на работещи модели и обсъждане на въпроси. Среща на различни гледни точки, от които всеки да вземе необходимата информация и знание. Дискусията е част от темата за социалните умения и ще имаме възможността да видим как се случва на практика.

Конференцията ще разгледа темата за социалното развитие цялостно- от гледна точка на семейството и на училището. Какви са очакваните ползи и участие на родителите и на професионалистите?

Участниците в конференцията – учители, директори на детски градини и училища, представители на неправителствени организации и родители, ще придобият много задълбочена научно-базирана представа защо е важно да се работи върху това, кои са ключовите елементи и какви са подходите за различните възрасти – от ранно детство до юношество. Всички учители, родители и експерти ще повишат своята информираност, разбиране и знания за подходите как могат да усъвършенстват социалните умения – независимо дали в семейството или училището. Включително от най-ранна възраст до 18 години, защото детето е нужно да се подготви за тези умения от малко и то да ги евоюлира и да ги надгради. Всички участници ще научат и разберат как по лесен начин могат да интегрират механизми в своя образователен процес или вкъщи и в семейната си общност.

Необходима ли е регистрация за участие?

Да, всички желаещи да се включат в конферентната част и да чуят лекциите могат да направят своята предварителна регистрация тук  или да закупят билет от касите на Eventim. Като съпътстваща на конферентната част, ще има организирани уъркшопи, детски работилници и презентационни кътове със свободен достъп. Децата също са добре дошли безплатно. Пълната програма и допълнителна интересна информация може да бъде следена тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации