На 4 години: Подготовка за писане

На 4 години: Подготовка за писане

С тази игра развивате уменията за писане, въображението и речта.

Подгответе си картончета, на които са изрисувани различни линии – вълнообразна, зигзагообразна и т.н. Примерни линии може да изтеглите оттук. Може да добавите картончета със звездички, точки, луни, дървета и т.н.

Подредете картите с лицето надолу и насърчете детето да изтегли една от тях. Задачата е да нарисува същата линия или картинка, а след това да я довърши като рисунка с даден сюжет. Например, вълнообразната линия може се превърне в море, да се добави кораб, слънце и т.н. Нека я оцвети както желае.

Не налагайте на детето какво да рисува, оставете творчеството на собствената му фантазия. Нека да разкаже накратко идеята си за картината.

Задавайте въпроси, ако е необходимо, за да насочите вниманието му и да освободите въображението му. „На какво ти прилича?“, „Какво може да стане от това?“, „Какво може да добавиш?“, „Какво ще стане, ако я нарисуваш вертикално/ още веднъж?“

Когато всички картини са готови, поканете детето да избере 3 от тях и да разкаже история, която да включва сюжетите им.

Алтернативен начин на игра е детето да тегли карти и да рисува върху същия лист елементите, които тегли. Може да спре и да започне нова картина, когато пожелае.

Бележка! Възможно е детето да изпитва затруднение с някои от линиите, особено, ако ги рисува за първи път. Окуражете опитите му и посочете какво е направило добре. Помогнете му да държи правилно молива или химикалката, за да му е по-лесно да се справи със задачата и да придобива навици. Оставете детето да разполага фигурите и линиите върху листа според желанието си.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации