Ползите от играта

Ползите от играта

Нашето общество се е променило съществено през последните петдесет години поради напредъка, постигнат в областта на науката и технологиите. Децата остаряват на по-ранна възраст, а възрастните остават млади за по-дълго. Времето на децата е толкова тясно разграфено със структурирани дейности, че често не им остава време просто да си играят! Има толкова много инструкции по отношение на игровия живот на детето. И все пак играта си остава начинът, по който децата научават много за себе си и света. Посредством играта децата се научават да се спогаждат с другите и да разрешават конфликтите. Посредством играта децата практикуват езиковите си умения и развиват фините и грубите си моторни умения. Като допълнение към това, играта насърчава независимостта, самочувствието, съзидателността и също така спомага за изразходване на тяхната енергия! Тя предоставя на децата така необходимата „пауза“ и снема стреса.

Играта прави децата изпълнени с възторг и възстановява запасите им от жизнени сили. Просто си спомнете колко добре сте се чувствали, когато сте участвали в нещо, което наистина сте харесвали. Именно за това става дума. За забавлението. Когато играете, вие се забавлявате; когато се забавлявате, вие се смеете. Наскоро проведените проучвания показват, че смехът е мощен, достъпен и безплатен начин да подобрите настроението си, както и психологическото си състояние. Тялото отделя ендорфини и отнема от стреса, като естествена физиологична реакция на физическия акт на смеенето. Ето затова играта си струва. Тя подобрява душевното ви състояние. Играта е централният фактор, който ви помага да останете спокойни.

Като допълнение към това, че е много претоварено място за децата, светът може да е и объркващо място. Родителите са загрижени за благополучието и безопасността на своите деца. С оглед на денонощния приток от новини, децата често са изложени на графично насилие или на истории за похищения на деца, тероризъм и войни. Изложеността на насилие може да промени начина, по който децата се чувстват и постъпват. Следователно е много важно да създадете среда и социален климат, които предпазват децата и им позволяват да играят без страх. Освен че играта е начинът, по който децата научават за света около тях и как да се справят с конфликтите, необходимо е те да се чувстват сигурни и удобно в обкръжаващата ги среда, както и да разполагат с възможности да играят свободно, за да успокоят страховете и тревогите си. Децата се развиват най-добре в контекста на едно грижовно общество, в което се чувстват в безопасност и оценени, физическите им нужди са удовлетворени, и се чувстват психологически сигурни.

Самостоятелната игра е важна, но посредством груповата игра децата се научават как да се погаждат с другите и как да се справят с конфликтите. Посредством груповата игра те усещат груповите процеси на мислене и взаимния обмен при компромиса. И в този смисъл, играта е истинско училище за живота. Тя им помага да се подготвят за ежедневния опит, в който ще си взаимодействат с другите.

Колкото е важно да се намери време за игра, толкова е важно и децата да разполагат с достатъчно време за игра. Необходимо е време за определяне сценария на играта, поемането на роли, приготвянето на реквизита, вземането на съвместните решения за играта и така нататък. Посредством играта децата развиват човека, който са. Когнитивните им, езикови и физически умения се развиват посредством опита, натрупан в играта, както и въображението, концентрацията, самоувереността и социалните им умения.

Възприемането на подход спрямо основните принципи може да е лесен и забавен начин да включите играта в седмичния график на детето си. Осигурете му играчки, които отразяват обичта и любящите отношения във вашето семейство. Въображението и социалните умения на децата процъфтяват тогава, когато си играят с играчки, които им предоставят възможността да изразяват емоции, подобни на онези, които виждат у дома, независимо дали става дума за фермер, който се грижи за животните си, или къща за игри с въображаемо семейство. Също така и задният двор и детската площадка в квартала са идеални за физическа, активна игра. Тичането заедно с дете, което се учи да кара триколка или кънки е чудесно упражнение и за двама ви.

Въпреки че графиците на децата са заети с такива дейности, родителите изглежда смятат, че има разумен баланс между структурираните дейности и свободното време. Структурираните дейности са част от порастването, но също така е важно малките деца да разполагат с достатъчно време за игра, както и безопасно място, на което да играят, и дружелюбни хора, с които да играят.

Днешните деца си играят в голяма степен по същия начин, по който това са правили децата от предишните поколения. Те обичат да играят като се преструват и се обличат като принцеси или пожарникари. Те обичат да водят въображаеми разговори с плюшените си животинки или по телефон-играчка. Те активно изследват и изучават предметите и играчките, които да включат в игрите си. Като осигурите достатъчно време за игра в графика на детето си, ще гарантирате, че детето ви разполага с време, просто за да бъде… дете.

Източник: fisher-price.com

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации