Последен напън или правните усилия за връщане на работа на майките

Последен напън или правните усилия за връщане на работа на майките

Връщането на работа след края на определения отпуск по майчинство може да е свързано с доста трудности и неприятни емоции. Справянето с тях ще е по- лесно, ако познавате своите основни права и задължения.

Като майка се ползвате със законова защита, която започва долу-горе месец и половина преди раждането и приключва три години след него. Докато не е изтекъл този срок, е добре да решите евентуални въпроси с връщането си на работа, за да можете да използвате всички права, дадени от закона.

Често притесненията и проблемите идват от това, че отпускът по майчинство е продължил дълго време. През това време във фирмата може да са се случили хиляди неща, заради които не можете да се върнете на работа.

Ако ситуацията, в която се намирате е такава, имате няколко изхода – работодателят да прекрати договора, Вие сама да го прекратите или това да стане по взаимно съгласие.

Първият случай – когато работодателят прекратява договора – е най-често срещаният. Тук е важно да се направи разграничение между две възможности, които той има: да прекрати договора на обичайните основания – съкращаване на щата, закриване на част от предприятието, намаляване обема на работа или да го прекрати срещу уговорено обезщетение.

Ако подредим горните основания за прекратяване, съобразно това кое е финансово най-изгодното за Вас (заради обезщетенията, които имате право да получите), подредбата ще изглежда така:

 1. Прекратяване на договора по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение – най-изгодно;
 2. Прекратяване на договора от работодателя на обичайните основания;
 3. Прекратяване на договора по Ваша инициатива или по взаимно съгласие – най-неизгодно.

Тук е моментът да отбележим – никога не се съгласявайте на прекратяване по взаимно съгласие. Това основание не само, че е свързано с най-малък размер на обезщетението, но и след това Ви ограничава максимално в бюрата по труда. Същото важи и за прекратяване по Ваша инициатива, но там се предполага, че инициативата изхожда от Вас и сте си направили сметката.

Прекратяването на договора срещу уговорено обезщетение решава с най-голяма сигурност въпроса за Вашата трудова съдба, както от гледна точка на работодателя, така и от Ваша.

Възможно е обаче работодателят да прецени, че този начин му е финансово неизгоден и да реши да действа по общия ред. Разбира се, Вие не можете да му се сърдите за това, но можете да имате предвид, че този начин на прекратяване е свързан с доста особености и изисква от него да следва определена процедура и да спази определени законови и практически изисквания.

При този начин на прекратяване работодателят рискува да не спази точно процедурата и така Ви дава възможност, ако заведете дело, да го осъдите, когато ще трябва да Ви възстанови на работа и да Ви плати обезщетение за времето, за което сте останали без работа, но не повече от 6 месеца. И ще се наложи отново да прекратява трудовия Ви договор. При това, самото дело изисква от Ваша страна минимална инвестиция на пари и не толкова минимална инвестиция на време.

Разбира се, Вие рискувате работодателят да си е свършил работата и резултатът от минималната Ви инвестиция на пари и не толкова минималната инвестиция на време да е загубата и на двете.

Не приемайте прекратяването непременно като война. Напълно възможно е работодателят да действа безпристрастно и коректно и да се справите сама със ситуацията. Разбира се, ако за нещо се чувствате несигурна, консултирайте се с адвокат. Точно в този момент, той би Ви бил много полезен – да Ви ориентира във Вашите права и задължения и тези на работодателя ви. След това, добронамереният адвокат би се погрижил да получите документите и информацията и би Ви насочил за действията Ви, за да приключите по най-благоприятния за вас начин трудовите си отношения.

Най-важното, ако сте стигнали до спор с работодател, е да имате предвид, че законът Ви защитава и че ако Вие не направите нещо прибързано, (като да се съгласите на прекратяване по взаимно съгласие или да прекратите договора), то Вие сте в изгодната позиция. Разликата е в това, колко изгодна ще бъде. Затова действайте спокойно, но не забравяйте, че защитата на закона е до време. Така че действайте, докато се ползвате от нея.

3 Коментари

 • Публикувано 10.05.2016
  Avatar

  Бистра Коева

  Не разбрах съвсем идеята на колегата. Как да накараме работодателя да премине към традиционни методи като съкращаване на щата, намаляване обема на работа и т.н, ако не той иска да се раздели с нас, а ние не искаме да се върнем на работа? Нали все пак трябва да ходим на работа, докато той реши да ни съкрати евентуално. В такъв случай за мен взаимното съгласие или предизвестие от страна на работника очевидно е единствено решение. Прекратяване срещу обезщетение изобщо не стои, освен ако работодателя отчаяно иска да се отърве от работника или служителя.

 • Публикувано 31.05.2016
  Avatar

  Орлин Денков

  Статията засяга проблемите, които възникват, когато работодателят иска да прекрати договора и използва най-различни начини, за да направи това.

 • Публикувано 19.07.2016
  Avatar

  fatme

  Здравей те,майчинството ми изтече на 16.07.2016 г. искам да се върна на работа, но в друга фирма.Kак трябва да постъпя за да пи изплатят полагащия годишен отпуск.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации