По пътя на Дядо Коледа

По пътя на Дядо Коледа

Играта е подходяща за деца 3+ години.

На дядо Коледа му предстои много път от Лапландия. А защо не превърнете това в игра? Разтелете един бял чаршаф, фиксирайте го добре на пода (с помощта на хартиено тиксо, например) и рисувайте заедно отгоре. За целта препоръваме флумастери за текстил, за да може да запазите произведението си, дори след като го изперете.

Какво може да нарисувате?

Нарисувайте в единия край Лапландия, извийте кривините на път оттам през селца с малки къщурки, кръстопътища, кръгово движение и така… до Вашата къща. Добавете снежни човеци, елхи, езерца, гори и така ще се получи прекрасна зимна картина за игра.

Как може да играете?

Удоволствие доставя и самото рисуване по чаршафа. Направете шаблони на кръгчета, по които детето може да очертава снежни човеци. Изрежете шаблони и на триъгълници,  за да нарисува елхи. Детето може да оцвети къщите и дърветата, да дава идеи къде какво да се разположи.

Детето няма да чака дълго, за да играе с колички по очертания път.

Може да разкавате различни истории като местите фигурки по чаршафа. Примерно дядо Коледа по път решил да навести баба Меца. Седнали двамата да разглеждат снимки от младостта си, пиели чай, хапвали сладки, приказвали си и изведнъж дядо Коледа се сетил, че…. Как ще продължите приказката?

Ето и още една идея. Сложете цифри от 1 до 6 на различни места из чаршафа. Дядо Коледа тръгва от Лапландия и със зар разбира къде трябва да отиде. По пътя дотам обаче, го чакат препятствия – отбележете ги с точки по пътя. Препяствията са различни задачки, които са по възможностите на детето: да оцвети картина, да изпише буква или цифра, да изтанцува танц, да каже стихче, да изпее песен, да имитира животно, да балансира с книга на главата, да нарисува човече, да уцели кофа с топка, да отговори на въпрос и т.н. Задачките изпишете на картончета и ги поставете в кутия. Когато играчът стигне до точка-препятствие, тегли задача от кутията и изпълнява. Така може да играе и да се забавлява цялото семейство. Играйте, докато Ви хорасва, без състезателен момент или пък може да спечели този, който 3 пъти пръв стигне до къщата Ви или който пръв мине през всичките 6 обекта.

Весели празници!

1 Коментар

  • Публикувано 25.12.2017
    Avatar

    Dafinka Partalska

    Прекрасна идея!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации