Правила във всекидневния живот според метода на Мария Монтесори

Правила във всекидневния живот според метода на Мария Монтесори

Всички деца изпробват до каква степен ще им се „размине“. Да тестват родителите си е част от съзряването им. Когато детето тества родителите си, това е начин за изразяване на чувствата, които все още не може да осмисли. Правилата и учтивостта са от голямо значение в ежедневния живот и изграждат в детето чувство за увереност.

Много родители вярват, че думата „дисциплина“ е синоним на „наказание“, но ето няколко основни правила според метода на Мария Монтесори.

Правила във всекидневния живот:

  • Отнасяме се към всеки с уважение;
  • Когато използваме нещо, го връщаме обратно на мястото му, когато приключим;
  • Когато счупим нещо, почистваме си го сами;
  • Казваме истината и не се срамуваме да признаем, че сме допуснали грешка

Ако вашето дете наруши някое правило, не му се карайте, не го заплашвайте и не го наказвайте. Вместо това му обяснете или покажете нов начин за извършване на същото действие или спазване на правилото. Когато детето се опитва да направи нещо, помогнете му, като го насочите в правилната посока, окуражете го и след това отбележете свършената работа. Ако детето продължава да греши, спокойно, но твърдо му припомнете правилото или му кажете да спре засега.

В случай, че ситуацията е твърде емоционална, можете да спрете и да го обсъдите с детето или да помислите върху нов начин за справяне със ситуацията. Понякога, за да могат да бъдат спазвани, е добре правилата да бъдат повече на брой, но по-кратки.

Откъс от книгата „Как да отгледаме очарователно дете – Методът Монтесори“ на Тим Селдин.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации