Прави ли музиката по-умни децата ни

_TKP7586Прави ли музиката по-умни децата ни? На този въпрос ще се опита да отговори Златка Василева – тя е едно от лицата на предстоящата на 27 и 28 февруари Академия за родители.

Злати е музикант, преподавател по музика, музикотерапевт и водеща на ранно развиващи музикални занимания за деца. Освен това, определя себе си като шокохолик и се счита за щастлива майка на дъщеря си Ива.

Прави ли наистина музиката по-умни децата ни? Как като цяло помага за развитието им?

Музиката влияе на настроението и емоциите и дава възможност на децата да се себеизразят по един много естествен начин. Тя стимулира креативността и социалните им умения и оказва влияние върху тяхното психомоторно, интелектуално и емоционално развитие. Музиката активизира множество мозъчни центрове, спомага за  изграждането  на нови невронни пътища  и влияе върху начина, по който мозъкът обработва информацията.

Във Ваше интервю споделяте, че музиката може да благоприятства емоционалната връзка между майката и детето още по време на бремеността. Каква музика е подходяща в този период?

Музиката заляга във всяка една култура и присъства в почти всеки етап от живота ни. Майките пеят песни на децата си, за да ги приспят и успокоят, но това е и начин за общуване и изграждане на една силна психо-емоционална връзка между двете страни. За едно бебе няма по-прекрасен звук от гласа на мама, затова е важно майките да пеят на децата си, без да се притесняват дали интонират вярно или не. Отправям същия апел и към татковците, чиято роля в детския живот е също толкова важна, както тази на майката.

Музиката, която е хубаво  да слуша майката, докато е бременна е всъщност  тази, която ѝ допада най-много, тъй като особено в този период, връзката мама-бебе е много силна и всичко, което се отразява благотворно на майката, влияе позитивно и на детето. Тоест, няма точно определено предписание или музикален материал, който да се препоръча в случая.

Каква музика да подбираме за най-малките 0-3 години и как можем да надграждаме с времето? Ще ни дадете ли идеи за музикални игри, които родителите може да приложат у дома, независимо от музикалните си възможности?

В периода между 0-3 години, детският мозък се развива най-стремително, затова е изключително важно в този интервал да предостовим на детето максимален брой качествени стимули. Музиката трябва да бъде тойностна и разнообразна, като стил, жанр и т.н. Особено подходящи в този най-ранен етап от детското развитие са песните с движения на пръстите на ръцете от рода на :“Пеят, скачат палците” , “Хей ръчички, хей ги две”, “Малките животни” и др. Освен, че са атрактивни и занимателни, те стимулират фината моторика, а нейното развитие е свързано и с развитието на говора. Удачни са и т.нар. броилки, като “ Дай бабо огънче” и “Варило мише кашичка”. Пеейки и танцувайки с децата си,  развиваме тяхната моторика, координация и чувството им за  ритъм. Само си представете – вършим толкова много  работа, докато се забавляваме.

Вие прилагате музикотерапия на деца със специални образователни потребности. Какъв е Вашият подход на работа?

Голяма част от децата със СОП имат затруднения в комуникативните умения и музиката им дава възможност да се изразят спонтанно и невербално. В работата си използвам активна музикотерапия – децата пеят и музицират активно.

Как протичат заниманията? Какъв ефект наблюдавате върху децата?

Ранно развиващите музикални занимания са за дечица между 6 месечна и 4 годишна възраст, като в рамките на 50-ина минути включват пеене на познати и не толкова познати песнички, танци и музициране с ударни инструменти, които са лесни за употреба и не изискват някакви специални музикални умения.

Децата се научават да общуват по-добре едни с други и да  изразяват естествено емоциите си. Някои деца проговарят доста по-бързо и имат по-голям и богат речников запас от думи. И това са само малка част от ползите, които има ранният досег на детето с музиката.

Какво да очакват родителите от презентацията с Вас на Академия за родители?

В рамките на 15 минути ще се опитам да ги убедя защо всяко дете трябва да има достъп до музикално образование още от раждането си и какво влияние оказва музиката върху детския мозък. Надявам се да научат нови и полезни за тях неща и да си тръгнат  вдъхновени и мотивирани.

Пълната програма на Академия за родители може да видите тукСъбитието, лекциите и работилниците са напълно безплатни, необходима е само регистрация. Заповядайте на 27 и 28 февруари в България мол!

1 Коментар

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации