Пражката програма за бебета и родители „Ела играй с мен!“ в София

Пражката програма за бебета и родители „Ела играй с мен!“ в София

В София, в школа за емоционално развитие „РадостИ“  всяка сряда от 10:30 до 12:00ч. се провеждат занимания за деца 0- 12месеца  по чешката програма PEKiP (Prager Eltern-Kind-Programm). Какво представлява тази програма, на какви принципи се основава и как може да я приложите и у дома, разказва основателката на школата Радостина Стоянова.

Макар да звучи натруфено програмата за родители и деца до една годинка има няколко прости принципи върху, които е базирана. Историята на програмата ни връща назад във времето или по-точно в началото на седемдесетте години в град Прага (Чехия). Там чешкият доктор по психология Ярослав Кох в продължение на повече от 25 години прави научни изследвания относно биоритъма на кърмачетата. През 1974 година е публикувана негова книга със заглавие „Възпитаване на детето чрез движение”. През 1977 книгата му е преименувана на „Възпитаване на детето в семейството” и тя става настолно четиво за много родители. Както научните му изследвания, така и книгите му са публикувани на много езици. Поради близостта си с Германия и факта, че е завършил степента си по психология в университет във Виена, изследванията му бъpзо придобиват популярност в Германия, където се запознава с проф. д-р Криста Рупел. Тя заедно с Ханс Рупелт разработват тренингова програма за родители на деца от 0 до 1 година, сертифицирана и развита според немските стандарти за следдипломна квалификация на специални педагози.

3Но да се върнем отново на принципите на самата програма. Тя поставя в основата на своята същност теорията за свързаност между детето и родителя. Именно мама и татко могат да усетят инстинктивно нуждите и желанията на своето детете и да отговорят адекватно на потребностите му. Специалистите по програмата ни учат, че прекарвайки достатъчно време с нашето мъниче, наблюдавайки движенията, погледа и стремежите му, можем да отговорим най-подходящо, предоставяйки определен предмет, който иска да изследва, движение, което да повтори или ситуация, която то се опитва да провокира. Тук ще направя малко отклонение, с което да напомня, че в последните години невропсихологията направи изключително голям напредък и все по-често ни показва, че именно различните видове движения и сензорни стимули са тези, които дават на детето огромно количество информация за околния свят. То трябва само да открие как да повдигне краче, за да се качи по стълби или самичко да пипне, за да разбере как мирише и как се усеща гладката повърхност на ябълката.

PEKiP предоставя чрез специалисти информация на родителите за това как да играят с децата си, така че да им дадат такова изобилие от стимули и движения по естествен път. Провеждат се регулярни срещи, където се събират дечица на близка възраст с техните родители и се практикуват упражнения, които да помогнат на мъниците да се развиват пълноценно. Препоръчително е по време на заниманията бебоците да са голички, което предразполога те да имат пълната свобода за движение.

2

Друга основна функция на групите за родители е да им даде кураж и спокойствие, че се справят с отглеждането и възпитанието на своите деца. Да им дадат, както необходимите знания за това какво може да прави техният мъник спрямо възрастта си, така и да ги провокира за различни игри в зависимост от моментното му развитие. Набляга се на контакта между родителите, обмяната на идеи и споделянето, а също и на общуването между самите деца.

С тази нагласа са структурирани и заниманията „Ела играй с мен” в школа за емоционално развитие „РадостИ“. Свободно място за споделяне, задаване на въпроси и даване на предварителна информация за различните етапи на развитие при децата. Провеждат се всяка сряда от 10:30 до 12:00ч.

Ето и няколко приятни игри за вкъщи:

Футбол за бебоци около 2-3 месец

Завържете на дълга връзка надуваема топка. Поставете бебето да легне удобно по гръб, така че да може да вирне свободно крачета нагоре, най-добре босичко. Спуснете топката да докосне крачетата му, то инстинктивно ще ритне топката назад, ако я доближите до ръчичките ще се опита да я хване. По този начин се провокират естествено движенията на детето, без да използвате сила или натиск.

Игра на огледало около 4-5 месец

Сложете бебето по коремче и легнете срещу него по корем, така че да сте на около 25-30см разстояние. Усмихнете му се и завъртете глава на ляво и на дясно. Мъничето ще се опита да повтори Вашите движения като отражение в огледало, но е много по-забавно.

Матрьошка около 6-7 месец

Вашето мъниче вече се опитва или дори може да държи по един предмет едновременно с двете си ръце, провокирайте го да не пуска първия предмет, докато държи втория. А един от веселите варианти за това е лесната игра с матрьошки. За целта са достатъчни просто няколко обикновени пластмасови чашки, които да се събират една в друга. Вашият мъник ще е изумен как една след друга се „появяват”, а след това „изчезват” чашите една в друга. Накрая ще ви „разконспирира” и ще се научи сам да ги вади и прибира.

Влакче под масата около 10 месеца

Нанижете празно руло от тоалетна или кухненска хартия на връзка. Завържете единия край за крака на масата, а другия за съседния на височина около 20см от пода. Вашият бебок ще бъде истински началник влак, бутайки рулото от единия до другия край на връзката, а заедно с това ще се учи да пази равновесие. За да е по-атрактивен „влакът”, може да го оцветите, да сложите панделки топчета или други интересни предмети, които да се поклащат или подрънкват докато се движи влака.

Малки изследователи вкъщи около 12 месеца

1

Да си направим сензорна постелка вкъщи съвсем не е сложна задача. Трябват Ви една пелена, няколко пандалки и различни дреболии, които се намират във всяко домакинство като големи копчета, цип (по възможност с големи зъби и лесен за придвижване), малко велкро лепенки, парчета плат и изобщо всичко, което е достатъчно голямо, за да хванат детските ръчички, но да е стабилно закрепено/зашито за пелената, за да не може случайно да бъде погълнато. Забавлението започва.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации