Приказките – неизчерпаем извор на игри

Приказките – неизчерпаем извор на игри

Сигурно си представяте четенето с детето като спокойно занимание. Двамата сядате на удобно място и се впускате в приключението, което авторът Ви е приготвил. Погледът върви по текста, а детето възприема историята слухово и чрез картинките. Само по себе си това е прекрасен начин да четем, но може да постигнем и много повече.

Книгите са неизчерпаем източник на идеи за игри и преживявания. Колкото повече играете с една история, толкова повече запалвате любовта към четенето.  Колкото повече елементи от приказката „оживят“ толкова повече допринасяте за развитието на езика и обогатявате знанията на детето за околния свят, както и въображението  му. Думите престават да са абстракция, а придобиват конкретно значение. Децата повече разбират приказката, преживяват я, обикват я.

Как да играете с приказките?

На всяка една възраст може да свържете историята с игра. Гледайте на книгите като режисьори, които непрекъснато търсят как да свържат елемент от сюжета с конкретни умения, които детето вече има или е на път да развие.

В книгите има много аромати, вкусове, движения, усещания, звуци, чувства и те могат да оживеят. Давайте възможност децата да „четат“ с всички свои сетива. Нека детето докосва, манипулира, подушва, опитва… Докато четете „Красавицата и звяра“ например, нека детето да помирише роза или направо отидете да прочетете книгата в истинска розова градина. Омесете питка, съвсем същата, както я прави бабата от приказката „Медената питка“ и я опитайте накрая. Чуйте музиката от сватбата на Снежанка и принца и се завъртете във вихрен валс. Нека детето докосва и изследва различни видове платове, за да разбере по-добре идеята в „Новите дрехи на царя“. Опитайте различни видове ябълки, за да е ясно защо е толкова важно да се опази „Златната ябълка“.

Едно интересно предизвикателство и за най-малките е да се опитате да възпроизведете звуците на всички картинки към историята. Голям смях пада, докато търсите как звучи тревата или портата на замъка. Първо Вие покажете на детето какво се иска от него и след това го оставете да опита доколкото може да възпроизведе звук за дадената картинка. По аналогичен начин може и да се движите като изобразените към историята предмети и явления.

В приказките героите често пътуват. Пътешествието е начин героят да израсне, да научи нещо ново, да спечели нещо важно. Направете карта на пътешествието. Откъде тръгва героят? През какви местности минава? Как изглеждат те? Картата може да нарисувате или изобразите с пластилин, конструктор или други подръчни материали. Това много помага на детето да види историята от „птичи поглед“, да помисли за елементи, за които дори не се споменава в приказката и да допълни картината със своето въображение.

Героите преминават и през редица предизвикателства. Някои от тях може да опитате и с детето. В „Храбрия шивач“ например, главният герой мери сили с великаните да хвърля надалеч. Защо не опита и детето да премери сили с Вас? Или пък да погони лисицата като кучето от „Косето Босето“.

В приказките има описани много занаяти. Нека и детето да опита да потъче като тъкачите от „Новите дрехи на царя“ или да зашие дреха като Храбрия шивач. Дори най-малките могат да се справят с такова предизвикателство, ако им изрежете дреха от картон и пробиете дупки за шева. Насърчете по-големите да създадат свои модели на дрехи на царя или на Вас самите. Нека се опитат да оплетат кошница, за да усетят тънкостите на занаята, който трябва да усвои сина на болярина от „Дъщерята на говедаря“.

Насърчете детето да построи някои от забележителните сгради от приказките. Как изглежда кулата на Рапунцел? Колко висока кула може да построи детето? Как изглежда зловещия замък от „Спящата красавица“ или къщичката на джуджетата?

Забавлявайте се с книгите и поканете детето активно да учи чрез тях. „Детето играе“ ще Ви помага в това с много идеи, които сме разработили специално за Вас за някои от популярните приказки.

 

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации