Проблем ли е да взимам детето на обяд от детската градина?

  • Здравейте! Детето ми е на две години и един месец и от 15 септември ходи на ясла. Всички деца от групата остават целодневно, а него все още го взимам на обяд. Госпожата казва, че все още не е готов и те ще преценят кога да го оставят за цял ден. Аз се притеснявам, че после ще му е трудно и ще трябва отново да свиква с това,че няма да отида на обяд, а по-късно. Иска ми се да се доверя на преценката на госпожата, но постоянно някой ми казва, че този метод е объркващ и двойно некомфортен за децата. Според Вас къде е истината?
 

Госпожа О: Процесът на адаптация на децата при постъпване в детската градина наистина не е лесен. На първо място недейте да сравнявате Вашето дете с другите. Всеки малчуган свиква с различно темпо и наистина не е добре да остава през целия ден, ако е под голям стрес, плаче, без да могат да го успокоят или ако не се храни. Една от целите на взимането на обяд е детето да се усети по-сигурно- „Мама ще дойде, не ме е оставила“. Когато детето започне да свиква, да е по-спокойно, то следващият етап, оставането следобед, е по-вероятно да се случи леко и неусетно за него.

Да, най-вероятно ще чуете най-различни мнения по въпроса, но най-важното е да се доверите на собственото си усещане  и на учителките от детската градина. С тях е най-добре да обсъждате как се държи детето и какво е най-добре да се направи. С тях споделете притесненията си и идеите си. Попитайте ги какво тях ги притеснява, защо държат на това решение, какъв подход са избрали спрямо детето, с какво може да подпомогнете адаптацията, когато сте извън градината. Те имат доста голям опит с различни случаи през годините и е важно между Вас да има открита комуникация и доверие.

Знам, че мнението на другите родители или хората, с които споделяте, може да е различно и да Ви обърква, но имайте предвид, че решението, което е сработило за тях, не непременно е решение за Вас. Всяко дете е различно и подходът трябва да е съобразен с неговата индивидуалност и преживявания.

Нещо, което може да направите, за да подпомогнете процеса на адаптация е да стимулирате детето да говори за нещата, които са му харесали през деня. Питайте го на какво са играли, има ли деца, които харесва, какво е научило. И Вие бъдете позитивна и се стремете да говорите въодушевено за градината, за децата, за учителките. Ако има практика да Ви дават изработените от децата рисунки и други неща, то закачайте ги вкъщи и непременно кажете на детето, че се гордеете с него. Разбира се, ако усетите, че има напрежение и позитивното говорене го потиска, то се опитайте  да извадите проблема наяве – какво точно го притеснява или плаши. И тук учителките може да Ви помогнат с информация за това какво се случва през деня и какви са реакциите на детето.

Ако има възможност да задълбочите контакта с някои от родителите в градината, може да се уговорите да излезете заедно с децата си, така че те да се опознаят в по-спокойна среда, да поиграят заедно с Вас. Това в последствие помага на децата да се почувстват по-сигурни в градината, изграждат приятелства и по-лесно се адаптират.

Желая успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации