Пъзел

Пъзел

Знаете, че децата обичат пъзелите.

На бебетата им харесва да наблюдават как от отделни части изведнъж се оформя картинка. За тях е подходящо да работите с пъзел от 4 части.

За децата над 2 години, може да предложите пъзел от 6 части, а за по-големите – с повече части, с по-сложни и детайлни картини.

По Коледа може да предложите на децата си заедно да играете на пъзел като подредите образа на дядо Коледа, зимни картини с къща, дървета и сняг, елените на дядо Коледа, снимки на бебета и т.н. Ще е интересно да направите пъзел от снимка на собствената Ви елха, трапезата на Бъдни вечер или от общата Ви семейна снимка. Ето тук сме подбрали картинки за пъзели със сюжети от зимните празници.

При по-малките Вие подреждайте пъзела, но непрекъснато задавайте въпроси на детето какво вижда, дали пасват частите, така както сте ги подредили и след това отговорете. Пъзелите са чудесен начин за развитие на мисленето и обогатяване на езика.

При по-големите, след като подредите пъзела, може да се опитате заедно да измислите история по сюжета на картинката. Стимулирайте детето да е по-активно в разказването, като може да го подпомагате с въпроси или идеи.

Като алтернатива може да си направите 3D пъзел, както е обяснено тук, но картинките да са на дядо Коледа, елените, джудже и т.н.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации