Първите 1000 дни или за проекта на УНИЦЕФ в подкрепа на родителите

Първите 1000 дни или за проекта на УНИЦЕФ в подкрепа на родителите

Държите бебето в ръцете си. Всеки негов дъх Ви омагьосва, всяко негово движение Ви очарова. Сърцето Ви е изпълнено с вълнение. Очаквате първата усмивка, първото зъбче, първата крачка, първата дума. Вероятно в главата Ви препускат хиляди въпроси, чудите се правилни ли са родителските Ви решения. Истината е, че не съществува универсална формула  как да бъдем „супер родители“, но с грижа, любов и игра можем да отгледаме здрави и щастливи деца.

В това е и смисълът на кампанията на УНИЦЕФ за ранно детско развитие „Грижа, любов и игра за всяко дете“. Проектът е мащабен и дарява родителите с насоки как да осигурят най-доброто начало в живота на своето дете.  Възползвайте се – достатъчно е да отидете на официалния сайт на кампанията roditel.unicef.bg  и  ще откриете достъпни и конктретни съвети относно кърменето и захранването, как да се грижите за зъбките, как да изградите сигурна емоционална привързаност с детето си, как да го закалявате, да му правите масаж и да провеждате гимнастика, как да действате при висока температура и кога да потърсите лекар, как да се справяте с тръшкането и още цял куп полезни теми.

В рамките на инициативата се създава и „Малка рисувана книжка за деца и родители“ с текстове на любими български детски автори, като: Петя Александрова, Никола Райков, Зоя Василева, Мая Дългъчева,  Петя Кокудева, Весела Фламбурари, Виктор Самуилов и Маргарит Минков. Тя ще Ви даде възможност да прекарате ценни мигове в общуване с Вашето дете. Може да я изтеглите от сайта на кампанията: roditel.unicef.bg

Кампанията не се изчерпва с това. УНИЦЕФ създаде и проект за патронажна грижа с идеята квалифицирани акушерки и медицински сестри да подпомагат семействата с безплатни домашни консултации. Но нека да Ви разкажем за всичко важно по ред.

Защо кампанията поставя акцента върху първите 1000 дни от живота на детето?

Първите 1000 дни от развитието на детето са период, през който в  мозъка му всяка секунда се формират  около 1000 невронни връзки. Това не се повтаря никога повече в човешкия живот. За да се създадат обаче тези основоположни невронни връзки, е необходимо детето да получи адекватна грижа, любов и закрила. Важно е пълноценното хранене. Важно е какви стимули получава от околните и средата. Важно е да е в безопасна и сигурна среда. Важно е да чувства, че е обичано. Липсата на любяща среда, грижа и общуване  възпрепятства разгръщането на потенциала на мозъка и има негативно отражение през целия следващ  живот на детето.

Детето, обградено от любов, активно взаимодейства със заобикалящата го среда, учи и развива потенциала си.  Когато четете, играете, пеете и говорите на детето си, изграждате силна връзка с него. Когато откликвате на неговия плач, гукане и усмивка, полагате основата на уменията му за общуване и съпричастност. Всичко, което правим за децата си в този период, начинът, по който се грижим за тях, изгражда архитектурата на мозъка, основната структура, от която ще зависи всичко останало в бъдеще. Здравето, себеприемането, усещането за щастие в следващите години от живота на детето зависят от преживяванията му през тези първи 1000 дни.

Какви са целите на кампанията „Грижа, любов и игра за всяко дете“?

Кампанията на УНИЦЕФ е насочена към родителите и всички, които се грижат за децата, като целта е да ги насърчи да се информират, да учат активно и да инвестират в тези уникални първи 1000 дни от живота на детето си.

Друга важна посока е осигуряването на качествени услуги в областта на ранното детско развитие, които да бъдат достъпни за всички родители в страната. Точно затова през 2013 година УНИЦЕФ и партньори стартират пилотен проект за патронажна грижа в градовете Шумен и Сливен. Целта е медицински сестри и акушерки да предоставят безплатни домашни консултациии за бременни жени, родители или други хора, които се грижат за децата. При тези домашни посещения те дават информация и насоки за здравето, кърменето, емоционалното и познавателното развитие на децата, имунизациите, майчиното здраве, позитивното родителство – и също как родителите да получат достъп до здравни и социални услуги. Патронажната грижа помага за идентифициране на бременни жени без здравни осигуровки и ги подкрепя при достъпа до квалифицирана акушеро-гинекологични грижи, като по този начин се допринася за подобряване на здравословното състояние на майките и успешно раждане.

Посредством създадените за целта Центрове за майчино и детско здраве, от началото на проекта до днешна дата, сестрите и акушерките са достигнали до близо 11 000 семейства в областите Шумен и Сливен, което означава, че са обхванати близо 70% от всички деца на възраст 0-3 години в двете области.

Министерството на здравеопазването планира да въведе тази услуга  във всички области на България с финансиране от европейските фондове през първите две години. УНИЦЕФ ще подкрепи отблизо процеса чрез техническа и експертна помощ и обучения.

Вие също може да допринесете затова патронажната грижа да стигне до всички семейства в България. Присъединете се към благодетелите на УНИЦЕФ –  като изпратите SMS  с цифра 5 на номер 1021, дарявате 5 лв. месечно през мобилния си телефон.

Кои са посланиците на кампанията?

Мария Илиева 

“Вярвам, че по-доброто бъдеще се ражда в ранното детство и ако искаме да променим историята, трябва да започнем с началото. Затова подкрепям мисията на УНИЦЕФ да осигури най-добър старт в живота на всяко дете.“

Гала

„Ранното детство е изключително важен период, в който ние можем да помогнем на децата си да опознаят света, да развият своите умения и таланти, да ги подготвим за тяхното по-добро бъдеще. Не са нужни супер сили – нужно е да бъдем до тях, да ги закриляме, да ги обичаме.“

Славена Вътова

„Като родител знам, че ранните моменти от живота на децата ми определят тяхното бъдеще. През първите 1 000 дни − този толкова кратък период – мозъкът им се развива със светкавични темпове, които не се повтарят през остатъка от живота им.“

Владо Николов

„Вярвам, че ранното детство е изключително важен период, в който можем да помогнем на децата си да опознаят света, да развият своите умения и таланти. Грижите, любовта и игрите са най-прекия път към това.“

Вижте видео посланията им тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации