Първи стъпки в математиката

Първи стъпки в математиката

Математиката е забавна. Дори за малките бебета. Да въведем детето в математиката не означава да го учим на леми, теореми, нито да го караме да изчислява сложни формули. Светът около нас е математика. Заобиколени сме от числа, форми, оперираме с количества, обеми, размери и какво ли още не. Проучвания на Чикагския университет показва, че родители, които от най-ранна възраст въвеждат на децата си цифрите и ги ангажират в игри за развитие на пространственото мислене имат значително по-добри математически умения, спрямо средното ниво, когато станат на 4 години.

Какво можем да развиваме?

Умението за броене. Бройте всеки път, когато имате възможност за това. Най-добре е да си измислите песничка. Първоначално бройте от 1 до 5. Когато детето навърши 1 година, може да продължите да броите до 10. Децата на 2 години могат да броят, но не разбират идеята за количество, което се задава от числата.

Пространствено мислене.  Това е понятие за местоположението на даден обект спрямо други и въвеждане на понятия като горе, долу, отпред, отзад, вляво, вдясно и т.н.

Разпознаване на геометрични фигури. Най-общо казано, може да въвеждате на бебето идеята за основните геометрични фигури: триъгълник, квадрат, кръг. На 1 година някои деца могат при въпрос да посочат кръга или квадрата и дори да посочват съответстващи им по форма предмети от бита.

Мерки.  Това са понятията за дълго, късо, тежко, леко, празно, пълно, малко, голямо и т.н. Както и сравнителните понятия по-дълго, по-високо, по-тежко.

Поредност. Това е умението да се установява и поддържа логическа последователност, да се извеждат модели и схеми.

Решаване на проблеми. Децата обичат предизвикателствата, които съответстват на уменията им. Ако им е твърде трудно, ще се разтроят или разгневят, или ще се откажат, а ако е твърде лесно- ще им доскучее и пак ще се откажат. Родителите трябва да оставят децата да опитат да решат дадена задача и да се намесят, едва след като детето е направило 3-4 опита да се справи само. Намесата обаче, не означава готово решение, а насока, подсказка, въпрос, за да може детето да изпита удоволствието да се справи само. Така трупа самочувствие и увереност.

Умения за класифициране и сортиране. Това е умението да се обединяват предмети и обекти по даден признак: цвят, големина, форма и т.н. Децата на 3 години могат да сортират по признак, а децата на 4 и 5 години могат да сортират предмети по два или три признака.

Умение за сравняване. Това е умението да откриваме сходства и разлики.

[product id=“237905″]
[product id=“237908″]
[product id=“237977″]

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации