Пътешествия през културите на света: Перу

Пътешествия през културите на света: Перу

От тази седмица по Радио Фемили започват невероятните „Пътешествия през културите на света“. Всяка седмица ще въртим глобуса и ще се спираме на различна държава. Ще слушаме музиката ѝ. Ще опитваме храната. Ще играем игрите на местните деца.

Ние от детското радио сме родени пътешественици. Васко да Гама до Васко да Гама. И честно казано си мислехме, че сме готови за това приключение. Даже си помислихме, че ако разказите са за деца, едва ли ще научим нещо ново. Тук дойдоха изненадите. Дойдоха, заедно с Надежда Савова-Григорова, приятел на децата и на Радио Фемили. Срещнахме я по време на форума „Академия за родители”, където тя омайваше децата с театър на трохите и месене на хляб. Много бързо разбрахме, че е обиколила 77 държави и е носител на приза „Пътешественик на годината с кауза на National Geographic”. Малко ѝ завидяхме. И веднага я попитахме иска ли да разкаже на децата по радиото къде е била и какво е научила за себе си и за света. И тя с радост се съгласи.

Първата ни изненада беше, че всеки път научваме нещо ново, защото това, което Надя ни разказва, няма да го намерите нито в Уикипедия, нито в сайтовете за пътувания. Коя е най-важната дума по целия свят, коя е Перуанска Венеция, какво е да посрещаш Коледа като християнин в Южна Индия, защо в Испания цяла година майсторят 10-метрови кукли, които после… изгарят.

Втората, че „Пътешествие през културите на света” май изобщо няма да е предаване за пътуване. Това е предаване за хората по света, за любопитството и толерантността, за важните неща в живота, които не се купуват с пари, за мъдростта, която можеш да откриеш, само когато се срещнеш с различните култури и всичко това няма нищо общо с нашата възраст.

Започват нашите пътешествия! Тази седмица кацаме в Перу. При нас в студиото, освен Надя, са и много, много любопитни деца, които буквално я гледат със зяпнали уста. С нас пътува и въображаемият ни приятел НадеЖко – едно таралежче, което ни учи, че където и да си по света, не трябва да се ежиш, а трябва да приемаш хората, дори да ти се струват различни.

Чуйте първото от невероятните ни приключения тук…

втора част:
трета част:
Другата седмица отиваме в Испания. 🙂

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации