Пътувайте с … игри

Пътувайте с … игри

Ако обичате да пътувате, вероятно искате да запалите и детето си по тази страст.

Хубавото е, че освен със самолет, влак или автобус, може да се пътува забавно и с игри. Ето как.

Куфар

Обиколката на всяка страна по света може да започне с научаването на интересни факти за нея.

Пригответе един куфар за детето – нали е истински пътешественик – и го напълнете със снимки на забележителности, сгради, природни феномени, характерни животни и растения, сложете и традиционни предмети и капсулки с любопитни факти.

Разглеждайте заедно съдържанието на куфара и насърчавайте детето да задава въпроси. Може да си направите макет на посещаваната страна или континент на стената и да слагате там снимките.

Вкусно ястие

Съвместното готвене е прекрасен начин да общувате с детето и да му създадете редица сетивни преживявания. Когато изберете страна, в която да пътувате, проучете какво обичат да похапват хората там и пригответе заедно ястието.

Готвейки, може да пътувате и във времето, примерно да се върнете при древните маи и да надникнете в рецептите им за правене на шоколад.

Музика и танци

Направете си вечер с музика и танци от съответната страна. Дали ще се впуснете в ритъма на самбата, ще се завъртите под звуците на валса или ще разучите стъпките на тангото, вярвайте ни преживяването за цялото семейство ще е вълшебно.

Проучете и какви интересни музикални инструменти се използват. Може да си направите пан-флейта, маракаси или диджериду и то от подръчни материали и да посвирите на тях.

Изкуство

По света има много и различни видове изкуство и на децата ще им е интересно да опитат да използват разнообразните творчески форми, за да изразят своите идеи.

Запознайте ги с точковото рисуване на аборигените в Австралия, оцветяването на ръце с къна в Индия; нека се опитат да изтъкат пъстра тъкан като инките,  да подредят икебана и да създадат свой модел на африкански плат.

Археологически разкопки

Малките ще се радват да участват в истинско приключение като археолози. В кинетичен пясък в корито у дома или в истински навън на двора, скрийте интересни предмети, които детето трябва да изрови с помощта на четка и малка лопатка.

Така може да попътувате до Древен Египет, Китай, да отскочите до империята на Инките и т.н. Ако нямате готови фигурки, може да си ги направите от моделин или да използвате снимки.

Ако замените пясъка с лед, детето може да попътува и до не толкова обичайни дестинации като Южния и Северния полюс. Замразете фигурки на животни, които се срещат там и нека детето се опита да ги размрази.

Другият вариант е заедно с лед и вода да създадете мини свят на ледените шапки на Земята.

И най-важното, направете паспорт на детето, където да лепите снимки на местата, които сте посетили.

Приятен път!

Изпрати коментар

Подобни публикации