Разбира ли детето това, което му четем?

Разбира ли детето това, което му четем?

Всички знаем колко е важно да четем редовно на детето си, но още по-важно е да инвестираме време в това то наистина да разбира прочетеното. Изчитането на книжката само по себе си има стойност, но четенето става истински полезно, когато помага на детето да учи, да прави връзки с околния свят или със собствените си преживявания, да си задава въпроси, да решава проблеми, да заявява позиция. Така отрано създавате навици, които ще помогнат на детето в училищна възраст.

Създавайте живи асоциации

Малките деца възприемат света през всичките си сетива.  Илюстрациите в книжките определено помагат на децата да свързват думите с обекти и явления от реалността и така да разбират текста по-добре, но и Вие може да добавите още много нови усещания. Дайте им възможност сами да изследват това, за което се разказва в приказката. Нека да омесят питка, да чуят характерна мелодия, да изтъкат плат, да опитат плодовете, за които се разказва. В рубриката ни „Как да играем с тази приказка“ може да намерите много идеи за това.

За да създадете асоциации, не се спирайте само до предметния свят. В историите се разказва за чувства, преживявания, състояния. Помислете какъв опит има детето, за да може да илюстрирате дадено преживяване на героя. Мечо е разочарован, че не може да намери бързо мед, „точно както ти се разочарова, когато не можа да си откриеш куклата вчера.“ Делфинчето се радва да плува и подскача във водата, „спомняш ли си и ти колко ти беше хубаво да плуваш в морето това лято.

Задавайте въпроси

За да сте сигурни, че детето разбира това, което му четете, му задавайте въпроси за факти, намерения, мотиви. „Какво е накарало пчелите да ужилят мечо?“, „Защо великаните са се уплашили от Храбрия шивач?“, „Как Тед е измъкнал трактора изпод дървото?“.

Важното е докато задавате въпроси, детето да не се чувства като на разпит, а по-скоро да е гордо от това, колко много е разбрало и научило. Задавайте въпроси, с които да стимулирате детето да изрази мнение, позиция, предпочитание, да сподели свой опит в сходна ситуация. „Какво мислиш за постъпката на Мечо..“, „Ти какво би направил/а в тази ситуация?“, „Какво ти хареса/ не ти хареса в историята?“, „Какво те учуди/ изненада?“, „Кой от героите би искал/а да ти е приятел?“, „Какво би станало, ако…?“

Насърчете детето също да задава въпроси. „Би ли искал да научиш нещо повече за…“, „Какво би попитал Мечо..?“ Кажете на детето, че добрите читатели си задават въпроси докато четат.

Помогнете на детето да създава живи картини

Създаването на мисловни картини върху текста много помага на детето за по-доброто разбиране и съответно запомняне. Как детето си представя, това, за което се разказва. Насърчете го да опише, това което си „вижда“ във въображението си с всички сетива – звуци, мирис, образи, цветове, физически и тактилни характеристики. Например, каква е гората, която разсича принцът от „Спящата красавица“. Нека детето да я създаде в главата си  и  да я опише според възможностите си. Какви растения, дървета и храсти си представя, на какво ухае, топло ли е, студено ли е, светло ли е, тъмно ли е, какви звуци се чуват… Споделете и Вие как си я представяте.  Може да  насърчите детето да нарисува, това което си представя или да го претвори с пластилин или други материали.

Кажете на детето, че по същество това правят и режисьорите. В книгите не всичко е описано, но за да покажеш нещо на филм трябва да създадеш атмосфера с много детайли, за да въведеш зрителя в историята, да събудиш у него чувства, съпричастност.

Насърчавайте детето да прави предположения

Спирайте на определени места в историята и насърчавайте детето да прави предположения какво ще се случи по-нататък на базата на това, което вече е известно. Това фокусира вниманието на детето върху историята, прави го съавтор и му помага по-добре да разбере мотивите на героите и последиците от техните решения.

Подредете частите на историята по хронология

Снимайте или щрихирайте сами основните моменти от историята, които имат логическа връзка в повествованието. Подредете ги като картончета и поканете детето на игра. Кажете му, че трябва да подредите историята според това кога се е случило нещо. Помогнете на по-малките с въпроси като „Това преди или след Х се е случило?“ Такова подреждане на историята помага на детето да разбере връзките, причините, последиците и логиката на случващото се. Стимулирайте детето да аргументира избора си.

След това може да играете и на друга игра със същите картончета. Съберете ги и разбъркайте. Нека детето изтегли една карта. Това е началото на една нова история, която то, а след това и Вие ще разкажете. За да е още по-интересно, нека детето да изтегли поне още две карти, които трябва да свърже в логичен разказ, съобразявайки се с поредността на изтегляне. Да, така историята може да започне със сватбата на принца и принцесата, а след това да изтегли карта с това как орисниците са се надвесили над току-що родената принцеса, а третата карта пък да показва как принцът разсича гъста гора пред загадъчен замък. Тъй като този вариант на играта е по-сложен, го предложете на деца над 5 години.

Насърчете детето да разкаже на някой друг

Тази стратегия много помага на детето активно да се стреми да задава въпроси, да се опита да си обясни неясното в историята. Да обясниш на някой друг задължава, отговорно е. Може да го насърчите да обясни на тате, на баба, на куклата… Тази техника може да прилагате и на най-малките – на 2,5 – 3 години, защото това стимулира и развитието на паметта и активната реч.

Освен да се опита да разкаже историята с подробности, може да предизвикате детето да създаде реклама на книжката като я опише в едно изречение, за да мотивира и други деца да я прочетат. Определено това е по-сложно упражнение и го приложете на деца над 4 години.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации