Развиващите играчки на ХАБА Германия, интервю с представителя за България Елеонора Георгиева

Цените ли дървените играчки? Ако да, то със сигурност ще Ви е приятна срещата с Елеонора Георгиева. Тя е управител на „Илинор“ ЕООД и е представител на германската марка дървени играчки ХАБА (HABA) за България.

 Елеонора е майка на 2 дълго чакани прекрасни деца. Живее и работи в Пловдив. По образование е икономист, а заедно с бизнеса управлява и сдружението „Децата на България – развитие и бъдеще“, чрез което работи за повишаване на качеството на образование и развитие на децата в предучилищна вързаст. За себе си казва, че гради живота си върху принципи като любов, истина и мъдрост. Смята, че интуицията е гласът на душата й, а най-важната подкрепа открива в семейството си. В ежедневието си се стреми към знание, промяна, баланс и добро.

Детето играе има честта да предлага част от продуктовата гама на ХАБА Германия, в новооткрития ни електронен магазин.

Госпожо Георгиева, каква е Вашата лична причина да станете представител на ХАБА?

Ценител съм на дървените и еко играчките, които разкриват безкрайни възможности за творчество и развитие на детето. Открих ги покрай моите деца и смятам, че те са бъдещето.

До Хаба достигнах чисто интуитивно. Една нощ през март 2012 год. работих до късно, търсейки производители на дървени играчки. Водех се от ясен критерий: да са произведени в Европа. Така открих Хаба – проучването ми показа, че основните им продукти са произведени в Германия. Писах им и бях много приятно изненадана, че получих отговор.

Те започнаха своето проучване за нас. Поканиха ни в завода в Германия и ни запознаха изцяло с технологичния процес на игрите, играчките, мебелите. Ние се влюбихме в Хаба и станахме част от тяхното семейство. Започнахме задълбочено да учим за продуктите им и да проучваме как да най-доре да ги позиционираме на пазара в България. Не мина без предизвикателства – разработването на марката се оказа бавен процес, тъй като много търговци гледаха на продукта като на цена и я сравняваха със “сходни” дървени продукти, а не виждаха същността и ползата от играчките. С времето осъзнахме – нашите доволни клиенти са нашата най-добра реклама.

С какво се отличават играчките на ХАБА?

Хаба е германска фирма с над 70 годишна история и традиции в производството на детски играчки. Ако трябва да представя играчките с 3 думи, то те ще са: качество, безопасност и развитие.

Това, което е важно да се знае за тях е, че те са част от система за ранно детско развитие от раждането детето и дори, когато вече ходи на училище. Хаба развива играчките си в две взаимосвързани посоки: образование и забавление. Целта е децата да учат, играейки. Играчките на Хаба могат да бъдат прекрасно средство за развитие на различни умения – различаване на цвят и форма, математически познания, речеви способности, повишаване на наблюдателността и концентрацията, развитие на координацията  око-ръка, сръчността и тактилните умения. Играчките на Хаба позволяват на децата да изследват света, да търсят различни варианти за игра, различни решения. Детето играе активно и така се изгражда самостоятелност и увереност в себе си.

Друг не по-малко важен факт е, че играчките са изработени от високачествени материали. Боите и лаковете са на водна основа. При производството се осъществява изключително строг контрол. Правят се тестове за безопасност в 3 различни лаборатории. Проверява се около 1% от производството на случаен принцип и резултатите се пазят 10 години.

В представянето на играчките ХАБА се твърди, че предлагат решения за  проблеми като като хиперактивност, затруднения при социални контакти и общуването, липса на концентрация, трудности при работа в екип. Разкажете ни повече за това.

През последните 3 години, изследвахме всяка една игра и поведението на детето, играейки с нея. Така открихме, че всяка една от игрите развива различни познавателни способности.

Ще спомена и за игрите с т.нар. ефект ФЕКС (Fex) при които се работи за вниманието, обноските, паметта, търпението, сдържаност на емоциите, концентрацията. Те са специално разработени в сътрудничество с Изследователски център  по неврология и образование при Университета на Улм.

Има продукти, които предлагат възможност за игра в малки групи от 2 до 4 деца, като по този начин се стимулира активното общуване и взаимодействие между децата, работата в екип. Има игри, които активно привличат родителя и така се подобрява контакта и общуването родител-дете.

Какъв е процесът по създаване на играчки в ХАБА?

Най-важното нещо е в разработването е наблюдението на децата по време на игра. Принципът, който се следва, е децата сами да определят свойствата на играчката със своите желания и въображение. Хаба инвестира в научни проучвания и работи съвместно с Изследователски център по неврология и образование при Университета на Улм. Според тях е важно да се създават играчки, които развиват въображението на детето, и които позволяват да се увеличава нивото на трудност, така че детето да прекара повече време с тях, а не да ги захвърли бързо.  Не е толкова важно  да играеш със завършено влакче, а да можеш сам да го планираш и променяш. Играчката трябва да дава възможност детето да си поставя цел и да я изследва независимо и самостоятелно.

Ние също се обърнахме към научна институция, за да апробираме играчките в България. Обърнахме се към  доц. Елена Събева от Пловдивския университет. С нейно съдействие тествахме 12 броя игри сред 500 деца в 5 детски градини в гр.Пловдив и гр. Пазарджик. Много сме благодарни на доц. Елена Събева за наблюденията и изводите при прилагането на Хаба игрите в педагогически ситуации или като дейност по избор при работа с деца.

Интересното е, че потребителите също са много важна част от идейния процес при създаване на една играчка. Хора изпращат снимки на дизайнерите и те се съобразяват с идеите им, понякога дори използват даден модел и клиентът получава възнаграждение за това.

А тъй като съм била и в завода, ще Ви споделя  любопитни  факти за боядисването на играчките. Това е процес, който трае 8 часа. Първите 3 часа дървото кисне във вода, после се добавя безвредна боя на водна основа, която прониква на 2-3 мм дълбочина, което предпазва повърхността от олющване. Следващите 4 часа играчките се поставят в бункери и се добавя лака на водна основа, където с вибрация започва процес на сушене. Отделно на играчките за деца до 3 годишна възраст се слага лак, за да може спокойно да се измиват, тъй като детето постоянно ги слага в устата си.

Виждате, че има много фактори, които правят играчките Хаба уникални и различни.

Непрекъснато се говори за промяна в начина на игра на съвременните деца. Какви тенденции забелязвате Вие? Кои играчки са интересни за децата?

Ние много наблюдавахме и анализирахме информацията, която имаме от нашите клиенти, за да разберем по-добре случващото се с играта и общуването в наши дни.

Много често, Вие сами виждате, млади хора седят един до друг на пейката и си чатят по телефоните, вместо да си говорят. Да, живеем във време на технологии, но е нужно да не забравяме и социалния контакт. Моята препоръка е да търсим повече игри, които развиват общуването, социалния контакт, работата в екип.

Затрупани сме от информация, реклами, звучащи играчки, таблети и някак забравяме за играчките, които стимулират креативността. Нещо, което забелязахме е, че родителите се насочват повече към играчките, рекламирани по детските канали и дори детето да се насочи към играчки, които за него са интересни, които биха развили въображението му и познавателните му способности, то родителите не ги разпознаваха и избираха рекламираната играчка.

Друго, което забелязахме например,  е че много родители са склонни да си слагат бариери, подценявайки възможностите на децата си. Например, чувахме възражения като: “С тази игра детето не може да играе само, сложна е. Трябва аз да играя с него.”  Това са излишни бариери. Игрите на Хаба имат няколко нива на сложност. Направени са така, че да се започне от по-елементарното, лесното и постепенно да се усложнява нивото. И е важно родителите да знаят, че трябва да покажат на децата как се играе, да ги въведат в играта, да ги поведат.

Много е лесно човек да се загуби сред камарата от предложения за детски играчки. А често детето получава нова играчка, играе ден два с нея и след това тя отива в купчината при другите играчки. Какви насоки ще дадете на родителите – как да избират играчки за децата си? Кои са играчките, в които наистина си заслужава да инвестираме?

 Моята препоръка ще е като родител, а не като търговец.

Родители, вслушвайте се в своите деца! Децата играят с прости неща, които са около нас в ежедневието. Купувайте игри и играчки, които да развиват творчеството и други познавателните способности и умения на детето. Нужно е да им покажем и да играем с тях, докато се научат да се справят с правила и техники.

Родители, вниквайте в това, което купувате! Интересувайте се от марката, в която инвестирате. Препоръчително е да са ЕКО продукти – картон и дърво. Проучете сертификатите на производителя, какви бои и лакове използва.

Насърчавайте любовта на детето към КНИГИТЕ.

Играйте с ДЕЦАТА СИ. Всяка една игра или играчка омръзва. Прибирайте играчките и след определено време ги показвайте отново- така те ще са като нови за детето.

И в заключение: Обикновените играчки са най-добри за детето му. Най-трудно се продават играчки, с които можеш да правиш най-много.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации