Развиващи дървени играчки с адрес Пловдив

Едно малко архитектурно студио в Пловдив изненадва със свой проект за развиващи играчки, направени изцяло от естествени материали – бук и американски орех. Играчките не са нито лакирани, нито боядисани, а играта с тях развива въобръжението на децата и още редица други умения. С какво тези играчки са различни и какво вдъхновява архитектите да ги изработват, разкават самите те.

Представете се накратко

Ние сме от студио Архабитс, Пловдив. Занимаваме се с проектиране на сгради и интериори. Много харесваме работата с дърво и така постепенно започнахме да работим с него като хоби. Сега хобито ни да създаваме играчки, постепенно започна да застава наравно до архитектурата. И двете неща са  наше ежедневие, дори навик. Въпреки че името ни не идва оттам, ние вярваме че случайните неща ни избират спрямо нашата същност, а нашето ежедневие е това, което сме ние.

Как дойде идеята да създавате играчки?

12250759_1153186001376641_678455399_o

Отдавна имахме скици на животни, които са разменили своите части. Това е просто едно хрумване, което седеше като чернова много време. Случайно или не, в годината, в която станахме родители, скиците оживяха и създадохме серията „Животинското царство“. Година след това решихме да продължим, да доразвием марката си и интегрирахме приказката за Бременските музиканти в следващата серия.

Каква е концепцията зад Вашите играчки? С какво са различни?

12227542_1153186168043291_448834161_o

Идеята ни е да създадем играчки, които да провокират въображението на децата. С комбинативните части, те могат да създават различни същества, разменяйки ги. Мислехме че сме създавали максималния брой комбинации, но в момента , в който първата серия попадна в детксите ръце, видяхме, че комбинациите са много повече отколкото сме си представяли. С това счетохме, че концепцията ни е изпълнена. Играчките могат да комбинират своите части неограничено, а разглобени, те са интересно предизвикателство и в обратна посока, а именно да им бъде възстановен оригиналният образ. За целта помагат цветните магнити, с които се прикрепват. Така децата упражняват и знанията си за цветовете.

За деца на каква възраст са предназначени?

Според нас са подходящи за деца над 3 години. С течение на времето се оказа, че има интерес към тях и за декоративни елементи. Така горната граница се оказа неограничена.

Какви умения развиват?

Въображение, комбинативност, разпознаване на цветовете и умения да разказват чудати истории.

Как децата играят с тях? 

12248410_1153186024709972_382327381_o

Децата играят основно като си създават нови същества или ако са разпръснати частите, упорито настояват да възстановят оригиналните образи – приемат играчките за пъзели. Новата ни серия дава възможност децата да се запознаят с известната приказка на Братя Грим – „Бременските музиканти“. При нея вече играта става като малка пиеса, чийто герои могат да оживеят докато някой им чете.

Как се създава играчка? Коя е идеалната играчка според Вас?

Играчка се създава спонтанно, интуитивно и с оригинална идея. Идеалната играчка за нас е тази от естествените материали с оригинална концепция и провокация.

А кои са любимите играчки от Вашето детство?

Конструкторите, влакчетата и куклите Барби са нашите най-мили спомени. Те са мили за нас, защото от всичко имахме по едно, с което ежедневно си играехме и се грижехме за него. Така играчката става любима, специална и придобива истински смисъл у децата – като живо същество, с което споделят деня си.

Ще ни подарите ли идея за игра с Вашите играчки?

Играта, на която най-много се смеят децата с играчките е, когато комбинират отделните им части и получат едно причудливо същество, започват да се мъчат да му измислят име. Маймунослонорог е най-елементарната дума, която произлезе от тази игра. Представете си какви бяха другите.

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации