Развиващи дървени играчки с адрес Пловдив

Едно малко архитектурно студио в Пловдив изненадва със свой проект за развиващи играчки, направени изцяло от естествени материали – бук и американски орех. Играчките не са нито лакирани, нито боядисани, а играта с тях развива въобръжението на децата и още редица други умения. С какво тези играчки са различни и какво вдъхновява архитектите да ги изработват, разкават самите те.

Представете се накратко

Ние сме от студио Архабитс, Пловдив. Занимаваме се с проектиране на сгради и интериори. Много харесваме работата с дърво и така постепенно започнахме да работим с него като хоби. Сега хобито ни да създаваме играчки, постепенно започна да застава наравно до архитектурата. И двете неща са  наше ежедневие, дори навик. Въпреки че името ни не идва оттам, ние вярваме че случайните неща ни избират спрямо нашата същност, а нашето ежедневие е това, което сме ние.

Как дойде идеята да създавате играчки?

12250759_1153186001376641_678455399_o

Отдавна имахме скици на животни, които са разменили своите части. Това е просто едно хрумване, което седеше като чернова много време. Случайно или не, в годината, в която станахме родители, скиците оживяха и създадохме серията „Животинското царство“. Година след това решихме да продължим, да доразвием марката си и интегрирахме приказката за Бременските музиканти в следващата серия.

Каква е концепцията зад Вашите играчки? С какво са различни?

12227542_1153186168043291_448834161_o

Идеята ни е да създадем играчки, които да провокират въображението на децата. С комбинативните части, те могат да създават различни същества, разменяйки ги. Мислехме че сме създавали максималния брой комбинации, но в момента , в който първата серия попадна в детксите ръце, видяхме, че комбинациите са много повече отколкото сме си представяли. С това счетохме, че концепцията ни е изпълнена. Играчките могат да комбинират своите части неограничено, а разглобени, те са интересно предизвикателство и в обратна посока, а именно да им бъде възстановен оригиналният образ. За целта помагат цветните магнити, с които се прикрепват. Така децата упражняват и знанията си за цветовете.

За деца на каква възраст са предназначени?

Според нас са подходящи за деца над 3 години. С течение на времето се оказа, че има интерес към тях и за декоративни елементи. Така горната граница се оказа неограничена.

Какви умения развиват?

Въображение, комбинативност, разпознаване на цветовете и умения да разказват чудати истории.

Как децата играят с тях? 

12248410_1153186024709972_382327381_o

Децата играят основно като си създават нови същества или ако са разпръснати частите, упорито настояват да възстановят оригиналните образи – приемат играчките за пъзели. Новата ни серия дава възможност децата да се запознаят с известната приказка на Братя Грим – „Бременските музиканти“. При нея вече играта става като малка пиеса, чийто герои могат да оживеят докато някой им чете.

Как се създава играчка? Коя е идеалната играчка според Вас?

Играчка се създава спонтанно, интуитивно и с оригинална идея. Идеалната играчка за нас е тази от естествените материали с оригинална концепция и провокация.

А кои са любимите играчки от Вашето детство?

Конструкторите, влакчетата и куклите Барби са нашите най-мили спомени. Те са мили за нас, защото от всичко имахме по едно, с което ежедневно си играехме и се грижехме за него. Така играчката става любима, специална и придобива истински смисъл у децата – като живо същество, с което споделят деня си.

Ще ни подарите ли идея за игра с Вашите играчки?

Играта, на която най-много се смеят децата с играчките е, когато комбинират отделните им части и получат едно причудливо същество, започват да се мъчат да му измислят име. Маймунослонорог е най-елементарната дума, която произлезе от тази игра. Представете си какви бяха другите.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации