Развиващи игри с топка

Развиващи игри с топка

Играта с топка е любима във всички възрасти. За малките деца тя е полезна, защото развива грубата моторика – умението да хвърлят, да ритат, да хващат, да търкалят, да тупкат и т.н. Колкото и лесно да звучи за възрастните, тези умения не се усвояват за един ден от децата. В момента, в който вече умеят да ходят и тичат, може да започнат да се учат да хвърлят и хващат топката в движение. Не е необходимо да си го поставяте като само цел. Нека всичко е естествено и да произтича от забавата във всекидневните игри.

Започнете с леки топки, удобни за хващане и боравене от малкото. Първо отработете по-простите движения – ритане, търкаляне като заставате срещу детето или се опитвате да стигнете до някаква цел. Когато детето се почувства уверено, разширете играта и уменията, които тя включва.

Има много игри, които може да играете. От познатите и лесни за организация игри на футбол,  баскетбол, боулинг до игри, с които може да се учат нови думи, да се развие умението за решаване на проблеми, пространственото мислене, творчеството и ред други умения.

Докато играете може да отворите разговор за различните характеристики, които топките имат – форма, големина, тежина и т.н. Да изследвате кои се хвърлят/ритат/хващат по-лесно и кои по-трудно. Да обсъждате различни предизвикателства, през които минава детето, да го стимулирате да изразява намерения и да взима решения, разбира се според възможностите и възрастта му. Задавайте много въпроси и давайте възможност на детето да отговори, било  то и само с посочване. Ако детето се затрудни, отговорете вместо него.

Хващане

Поканете детето за игра с топка. Застанете един срещу друг и търкулнете топката бавно към детето. То трябва да я хване и да я търкулне обратно към Вас. Може и да не се получи веднага игра, но си струва често да опитвате. Когато детето свикне, започнете да хвърляте топката. Може да опитате и с балони, защото летят по-бавно и дават повече време на детето да координира действията си за хващане.

Важно!!! Ако балонът се спука, старателно приберете всички части, защото може да са опасни за детето.

Играта е подходяща за проходили деца.

Хвърляне по цел

Бебетата са много изкусни в хвърлянето на всякакви предмети, но вече навършили 1 година може да се опитат да уцелят конкретен обект. Така им помагате да развият координацията око-ръка, както и да се научат да контролират движенията си. Сложете близо до детето кош и му дайте топки, които да хвърля към коша. В началото сложете коша близо до детето и постепенно го отдалечавайте, когато усетите, че детето може да се справи и с по-далечна цел. Може да направите и цели от кутии, боядисани в различни цветове или по време на разходката навън да очертаете кръгчета с тебешир.

Като коментатор обяснявайте какво прави детето, така развивате езика му. Окуражавайте го и го хвалете за всеки негов опит и резултат.

Играта е подходяща за деца над 1 година.

Да съборим кулата

Малките проходковци нямат нужда от покана да събарят. Даже най-вероятно вече сте участвали в състезанието мама и тате строят бързо кула, но бебо още по-бързо я разваля. Е, сега е време да превърнете този импулс в изкуство. Постройте кула от кутии и поканете малкото да я събори до основи, но този път като използва топка. Нека да я хвърля или търкаля от определено разстояние, всеки път все по-отдалеч и по-далеч.

Играта е подходяща за деца над 1 година.

Да учим думи с топка

Изрежете най-различни комплекти от картинки. Може да изрежете геометрични форми: квадрат, триъгълник, кръг, звезда; да изпишете числата от 1 до 5 на отделни листове; да подготвите картинки на животни, различни храни, напитки и т.н.

Закачете подготвените картинки на стената. Дайте една топка на детето и задайте инструкция: „Уцели кръга/ жълтия лист/маймунката/ водата“ и т.н. Освен, че играта е забавна, с нея развивате езика на детето и умението да хвърля като координира движенията си, така че да уцели нужната картинка.

Може да усложните играта като предложите на детето само да поставя следващата си цел.

Играта е подходяща за деца над 2 години.

 

Тунели и топки

Набавете си няколко  рула от тоалетна и кухненска хартия. Може да ги оцветите в различни цветове. Освен тях, с помощта на по-твърд картон оформете още рула с различен диаметър. За мярка може да използвате топки, които имате у дома. Залепете рулата вертикално на стената с хартиено тиксо като трябва да се съобразите с височината на детето. Сега сложете топките в една кошница и поканете детето да ги пуска през отворите.

Играта развива умението за решаване на проблеми, тъй като детето трябва да съобрази големината на топката с диаметъра на рулото, за да може да мине. Това е добър начин да развивате и езика на детето като обсъждате действията му, задавате въпроси и търсите обяснение от него защо на едно място топките влизат, а на друго не.

Алтернативен начин на игра е като предоставите на детето няколко рула, боядисани в различни цветове и топки в същите цветове като детето трябва да пуска оранжевите топки в оранжевото руло, зелените – в зеленото и т.н.

Хрумка!!! под всяко руло сложете кошница, за да не се разпиляват топките из цялата стая, макар че и това има своя чар в играта.

Играта е подходяща за деца над 1 година.

Рисуване с топки

Абстрактното изкуство винаги търси нови форми и изразност. Ето един прекрасен начин да получите красива и оригинална картина, рисувана и от Вас, и от детето. Набавете няколко малки кофи и ги напълнете с боя. Може да е темперна или за рисуване с пръсти. Намерете и няколко различни по големина топки.  Трябва Ви и един чаршаф или голям лист картон. Сега идва забавната част. Всеки си избира топка и я трябва да я потопи в желаната от него боя. След това трябва да търкулне топката по чаршафа. За да я управлявате за по-решителен рисунък, може да използвате дълги пръчки, с които да я насочвате.

Тъй като играта е доста цапаща е подходяща за банята или за двора.

Предложете играта на деца над 2,5 години.

Хокей с топка

Играта може да се играе и у дома, и навън. Очертайте игрище (тиксо, ако играете у дома и с тебешир навън). Сложете врати – най-обикновени кутии. Направете голям стик, за да може да се насочва и удря топката. Всеки играч си избира врата, в която ще цели топката. Тръгва от определена позиция, води топката само със стика и от определена точка преди вратата цели.

Играта е подходяща за деца над 2 години.

Ритане с препятствия

Създайте коридор с много завои и препятствия. Може да използвате възглавници, табуретки, кутии и т.н. Целта е детето да стигне от точка А до точка Б, ритайки топката през коридора от препятствия.

Алтернативен начин на игра е да поставите някъде из стаята или навън на полянката пръчка. На около 2 метра от нея, теглете линия. От линията до пръчката трябва да водите топката само с крака. Редувайте се с детето.

Играта е подходяща за деца над 2,5 години.

Високо, по-високо, най-високо

Може да поканите малкото да играете на хвърлянка. Набавете различни по големина леки топки. Целта е всеки да се опита да я хвърли възможно най-високо в небето. Важно е топките да са леки, за да може детето да борави лесно с тях и да не го наранят, ако случайно при връщането им паднат върху него. В началото целта може да е избягвате топката при падане, а с времето детето да се опита да я хване.

Играта е подходяща за деца над 2,5 години.

Важно!!! Всяко дете се развива с различен темп. Ако предложената от Вас игра го затруднява, изнервя или не му е интересна, спрете я и опитайте отново след няколко седмици. Ученето в игрите не е самоцел е вторична полза след забавлението и активното общуване между Вас. Ако детето не се забавлява, то не учи.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации