Развиващи игри с топка

Развиващи игри с топка

Играта с топка е любима във всички възрасти. За малките деца тя е полезна, защото развива грубата моторика – умението да хвърлят, да ритат, да хващат, да търкалят, да тупкат и т.н. Колкото и лесно да звучи за възрастните, тези умения не се усвояват за един ден от децата. В момента, в който вече умеят да ходят и тичат, може да започнат да се учат да хвърлят и хващат топката в движение. Не е необходимо да си го поставяте като само цел. Нека всичко е естествено и да произтича от забавата във всекидневните игри.

Започнете с леки топки, удобни за хващане и боравене от малкото. Първо отработете по-простите движения – ритане, търкаляне като заставате срещу детето или се опитвате да стигнете до някаква цел. Когато детето се почувства уверено, разширете играта и уменията, които тя включва.

Има много игри, които може да играете. От познатите и лесни за организация игри на футбол,  баскетбол, боулинг до игри, с които може да се учат нови думи, да се развие умението за решаване на проблеми, пространственото мислене, творчеството и ред други умения.

Докато играете може да отворите разговор за различните характеристики, които топките имат – форма, големина, тежина и т.н. Да изследвате кои се хвърлят/ритат/хващат по-лесно и кои по-трудно. Да обсъждате различни предизвикателства, през които минава детето, да го стимулирате да изразява намерения и да взима решения, разбира се според възможностите и възрастта му. Задавайте много въпроси и давайте възможност на детето да отговори, било  то и само с посочване. Ако детето се затрудни, отговорете вместо него.

Хващане

Поканете детето за игра с топка. Застанете един срещу друг и търкулнете топката бавно към детето. То трябва да я хване и да я търкулне обратно към Вас. Може и да не се получи веднага игра, но си струва често да опитвате. Когато детето свикне, започнете да хвърляте топката. Може да опитате и с балони, защото летят по-бавно и дават повече време на детето да координира действията си за хващане.

Важно!!! Ако балонът се спука, старателно приберете всички части, защото може да са опасни за детето.

Играта е подходяща за проходили деца.

Хвърляне по цел

Бебетата са много изкусни в хвърлянето на всякакви предмети, но вече навършили 1 година може да се опитат да уцелят конкретен обект. Така им помагате да развият координацията око-ръка, както и да се научат да контролират движенията си. Сложете близо до детето кош и му дайте топки, които да хвърля към коша. В началото сложете коша близо до детето и постепенно го отдалечавайте, когато усетите, че детето може да се справи и с по-далечна цел. Може да направите и цели от кутии, боядисани в различни цветове или по време на разходката навън да очертаете кръгчета с тебешир.

Като коментатор обяснявайте какво прави детето, така развивате езика му. Окуражавайте го и го хвалете за всеки негов опит и резултат.

Играта е подходяща за деца над 1 година.

Да съборим кулата

Малките проходковци нямат нужда от покана да събарят. Даже най-вероятно вече сте участвали в състезанието мама и тате строят бързо кула, но бебо още по-бързо я разваля. Е, сега е време да превърнете този импулс в изкуство. Постройте кула от кутии и поканете малкото да я събори до основи, но този път като използва топка. Нека да я хвърля или търкаля от определено разстояние, всеки път все по-отдалеч и по-далеч.

Играта е подходяща за деца над 1 година.

Да учим думи с топка

Изрежете най-различни комплекти от картинки. Може да изрежете геометрични форми: квадрат, триъгълник, кръг, звезда; да изпишете числата от 1 до 5 на отделни листове; да подготвите картинки на животни, различни храни, напитки и т.н.

Закачете подготвените картинки на стената. Дайте една топка на детето и задайте инструкция: „Уцели кръга/ жълтия лист/маймунката/ водата“ и т.н. Освен, че играта е забавна, с нея развивате езика на детето и умението да хвърля като координира движенията си, така че да уцели нужната картинка.

Може да усложните играта като предложите на детето само да поставя следващата си цел.

Играта е подходяща за деца над 2 години.

 

Тунели и топки

Набавете си няколко  рула от тоалетна и кухненска хартия. Може да ги оцветите в различни цветове. Освен тях, с помощта на по-твърд картон оформете още рула с различен диаметър. За мярка може да използвате топки, които имате у дома. Залепете рулата вертикално на стената с хартиено тиксо като трябва да се съобразите с височината на детето. Сега сложете топките в една кошница и поканете детето да ги пуска през отворите.

Играта развива умението за решаване на проблеми, тъй като детето трябва да съобрази големината на топката с диаметъра на рулото, за да може да мине. Това е добър начин да развивате и езика на детето като обсъждате действията му, задавате въпроси и търсите обяснение от него защо на едно място топките влизат, а на друго не.

Алтернативен начин на игра е като предоставите на детето няколко рула, боядисани в различни цветове и топки в същите цветове като детето трябва да пуска оранжевите топки в оранжевото руло, зелените – в зеленото и т.н.

Хрумка!!! под всяко руло сложете кошница, за да не се разпиляват топките из цялата стая, макар че и това има своя чар в играта.

Играта е подходяща за деца над 1 година.

Рисуване с топки

Абстрактното изкуство винаги търси нови форми и изразност. Ето един прекрасен начин да получите красива и оригинална картина, рисувана и от Вас, и от детето. Набавете няколко малки кофи и ги напълнете с боя. Може да е темперна или за рисуване с пръсти. Намерете и няколко различни по големина топки.  Трябва Ви и един чаршаф или голям лист картон. Сега идва забавната част. Всеки си избира топка и я трябва да я потопи в желаната от него боя. След това трябва да търкулне топката по чаршафа. За да я управлявате за по-решителен рисунък, може да използвате дълги пръчки, с които да я насочвате.

Тъй като играта е доста цапаща е подходяща за банята или за двора.

Предложете играта на деца над 2,5 години.

Хокей с топка

Играта може да се играе и у дома, и навън. Очертайте игрище (тиксо, ако играете у дома и с тебешир навън). Сложете врати – най-обикновени кутии. Направете голям стик, за да може да се насочва и удря топката. Всеки играч си избира врата, в която ще цели топката. Тръгва от определена позиция, води топката само със стика и от определена точка преди вратата цели.

Играта е подходяща за деца над 2 години.

Ритане с препятствия

Създайте коридор с много завои и препятствия. Може да използвате възглавници, табуретки, кутии и т.н. Целта е детето да стигне от точка А до точка Б, ритайки топката през коридора от препятствия.

Алтернативен начин на игра е да поставите някъде из стаята или навън на полянката пръчка. На около 2 метра от нея, теглете линия. От линията до пръчката трябва да водите топката само с крака. Редувайте се с детето.

Играта е подходяща за деца над 2,5 години.

Високо, по-високо, най-високо

Може да поканите малкото да играете на хвърлянка. Набавете различни по големина леки топки. Целта е всеки да се опита да я хвърли възможно най-високо в небето. Важно е топките да са леки, за да може детето да борави лесно с тях и да не го наранят, ако случайно при връщането им паднат върху него. В началото целта може да е избягвате топката при падане, а с времето детето да се опита да я хване.

Играта е подходяща за деца над 2,5 години.

Важно!!! Всяко дете се развива с различен темп. Ако предложената от Вас игра го затруднява, изнервя или не му е интересна, спрете я и опитайте отново след няколко седмици. Ученето в игрите не е самоцел е вторична полза след забавлението и активното общуване между Вас. Ако детето не се забавлява, то не учи.

 

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации