Развиващ килим за Коледа

Развиващ килим за Коледа

Играта е подходяща за деца над 6 месеца.

За Коледа може да подарите на бебето си един саморъчно направен килим. Отпуснете се, дори да нямате шевна машина, всеки може да шие с игла и конец.

Какво представлява развиващия килим?

Това е меко килимче, върху което може да поставите бебето да играе на земята. Представете си го като гигантска „тиха книжка“. Развиващите килимчета се правят от различни тъкани. Върху тях може да се претворят различни сюжети: животни, растения, море, превозни средства и т.н. Целта им е да създават тактилни усещания на децата, да развиват сетивата им чрез изследване на различните тъкани, цветове, форми и сюжети.

Как може да си направите развиващ килим?

Намерете старо одеяло, което може да срежете. За килимчето ще Ви трябва квадрат около 1,5м х 1,5м, като разбира се може да го направите и по-голямо.

Облечете одеялото в мек памучен плат, като калъфка и зашийте по краищата.

Сега започва творческата част.

Върху килимчето може да зашиете:

  • Звездички от велур, коприна, памучен или вълнен плат. Направете звездичките в различни цветове и размери. В някои от тях може да зашиете шумящ полиетилен и памук, за да създададете допълнителни приятни усещания и мотив за изследване на бебето.
  • Елха от филц, а върху нея може да закрепите играчки от различни геометрични фигури, животинчета, превозни средства и др. Може да направите и триизмерни играчки като напълните торбички с боб, ориз, вестници, шумящ найлон и много, много, много добре ги зашиете, така е да няма опасност съдържимото да излезе навън. След това увийте тези торбички в разноцветни парчета плат, подобно на бохчи и ги зашийте за елхата. Така бебето ще може да ги доближи и да ги изследва с ръце. На по-малките деца до 1 -1,5г. е по-добре да зашиете елементите, а на по-големите част от елементите оставете сами да изберат къде да закрепят. Един вариант на закрепяне е като използвате велкро лента, а друг не по-малко добър начин е да зашиете копчета по елхата и децата да закрепват играчките с връвчицата.
  • Сняг от нагъната мека бяла памучна тъкан.
  • Добавете още дървета, панделки, които може да развързват, джобчета с ципове, от които да излизат изненади,  бебешки огледалца, снежни човеци с истински плетени шалчета, ръкавички, в които детето може да пъхне ръчичка и т.н.

Може да използвате ширити с ресни, големи панделки, копчета, шнурчета, стига, разбира се, постоянно да мислите за безопасността на бебето!

Всичко е във Вашата фантазия, само трябва да му позволите да излезе наволя.

Приятно забавление!

Важно!!! Всички избрани от Вас материали трябва да са чисти и безопасни за бебето. Проверявайте всички дребни елементи като копчета и др. дали са добре зашити. Не оставяйте детето без наблюдение.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации