Развитие на говора и речта- един или повече езици?

Развитие на говора и речта- един или повече езици?

Албена Захманова от 7 години е национален франчайзер  на Helen Doron English и собственик на един от учебните центрове от веригата, където води заниманията по английски език с бебетата. Завършила е УНСС. Била е в управителния съвет на Сдружението за разпространение на немски език и култура „Фридрих Шилер” и председател на училищното настоятелство на 55 СОУ „П. Каравелов”. Интересува се от история, лингвистика, психология и ранно детско развитие.

На пазара на квалифицирания труд английският в днешно време се приема за даденост. Въпросът, на който все по-често трябва да отговорят младите хора е: „Кой е вторият и дори третият Ви чужд език?“ Тази тенденция ще се засили с времето. И сега, докато децата са във възрастта 0-6 е моментът да учат чужди езици, защото за тях това е като игра.

Децата имат вродената способност да научат всеки език, който им се представя систематично и активно. Особено във възрастта 0-2 детето може с лекота да възприема и учи и родния си, и чужд език. Не е рано. Децата до 6 години усвояват език, след тази възраст вече учим език. Децата нямат задръжки да сбъркат. За тях е естествено, а и възрастните приемат тези грешки, радват им се, дори грешките са повод за забавление. При децата ученето на език е процес на комуникация, постепенно натрупване на новото, поправяне и натрупване, докато в един момент проговарят с все по-малко грешки. Когато възрастните учат език, това не е естествен процес на комуникация, а самоцел и процесът е съпроводен с изпитване и най-вече санкциониране на грешката. Това е причината възрастните да имат задръжки.

Защо да започнем рано?

Защото чисто на биологично ниво нашият мозък е програмиран да усвоява език между 6 месец и втората година. В този период се развиват мозъчните центрове, които отговарят и за граматиката, лексиката, синтаксиса. Тогава децата естествено разбират, че когато говорим на български глаголът следва подлога, а ако му се говори на японски, ще знае, че там трябва да го слои на накрая. Това им позволява да проговорят към 2рата година. Това е ключов период. Те са в състояние да поемат много езици, освен родния. Процесът продължава докъм 6тата година, след което се преустановява. Това не озаначава, че не може човек да учи и като възрастен, просто ще му е много по-трудно.

Как детето учи език?

Може и у дома или в курс. Важното е да има игра, музика, стихчета, ритмичност. Децата възприемат цялостно, посредством имитация на разговорите, които възрастните водят покрай тях.

Колкото по-положителен е един процес на преподаване на умения и знания, толково по-успешно децата ги усвояват. Подкрепяйте ги.

Чуждият език трябва да се чува непрекъснато под някаква форма. Трябва да е систематично и последователно. Родителят, който е носител на езика, трябва постоянно да говори на своя си език. Не става, ако самият той смесва ту от този, ту от другия език.

Обърква ли се детето, ако учи повече от един чужд език?

Не, децата безпрогрешно разграничават езиците. Това, което децата правят е да смесват езиците. Те научават лексиката и структурата на всички езици и когато говорят избират думата или структурата, която им е най-лесна за артикулация. Това не означава, че не я знаят на съответния език. Към 5тата година това смесване изчезва.

Цялата лекция с много истории и примери, може да видите тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации