На 5 години: Разходка в миналото -древните траки

На 5 години: Разходка в миналото -древните траки

С игри, може да навлезете в света на древните траки. Децата ще придобият идея за хората, живели преди тях, ще получат любопитни знания, а освен всичко друго, заедно ще преживеете незабравим моменти.

Обяснете на детето си, че траките са населявали земите на България (и не само), много преди идването на българите. Разкажете им, че са били смели и безтрашни войни, майстори на виното и изкусни златари. Покажете им снимки на златните съкровища, открити по нашите земи, както и сцени от живота им, които са достигнали до нас. Разкажете им и за митичния Орфей. Идеята не е да изнесете лекция, а по-скоро да насочите вниманието на децата и да събудите любопитството им към проучване на живота на древните. Ако усетите интерес у детето, заведете го и до музей, в който може да види експозиция на тракийски артефакти.

Какво още може да направите?

Като тракийските войни

Тракийски войн, облечен със зейра и с щит, тип пелта. Снимка: Уикипедия

Заедно с детето може да възпроизведете облеклото и снаряжението на тракийския войн. Те са носели изрисувано наметало, наречено зейра и щит, наречен пелта. Пелтата обикновено е с формата на полумесец. Правела се е от плетеж от клони, покрити с кожа. За да си направите пелта, изрежете характерната форма от дебел картон. На лицевата част на щита, траките са рисували изображения, които са целели да внушат страх у противника. Поощрете детето само да измисли свое изображение и да го нарисува. Зейрата пък е била украсена с повтарящи се геометрични мотиви. Може да направите шаблон, който детето да нанесе директно върху плата или да си измисли свой повтарящ се мотив. Мотивите, използвани върху зейрата, може да видите, тук. Изображенията са взаимствани от книгата на Кристофър Уебър и Ангъс Макбридж „Траките“.

Златни съкровища

Покажете на децата златни съдове и бижута, изработени от траките. В интернет лесно може да намерите снимки на Панагюрското, Вълчитрънското, Боровското и други тракийски златни съкровища, както и на тракийски бижута. Планирайте и да посетите музей, в който може да ги видите на живо. Обърнете внимание на децата върху детайлите на златните съдове, както и върху фината изработка на бижутата. Попитайте ги какво им прави впечатление. Стимулирайте ги да задават въпроси и заедно търсете информация.

Предложете на децата да изработите заедно свои тракийски бижута. За целта може да използвате: капачки от буркан или от стъклени бутилки, които имат подобно на златото покритие. Нанижете ги на огърлица или гривна. За направа на бижутата, може да използвате и медна тел.

Друг вариант е да използвате златна хартия (от магазин за художници или от книжка за хартия за апликации). От нея детето може да изреже листенца, които да прегъне около диадема и да ги залепи така, че да се получи тракийски венец.

Друг вариант е да възпроизведете фиалата с глави на чернокожи от Панагюрското съкровище. Фиалата е ниска чаша, използвана за възлияния на вино. За целта разтелете по-плътен слой глина в кръг и в средата оформете кладенче. Върху получената форма поканете детето да разположи жълъди в няколко концентрични кръга. Когато изсъхне глината, оцветете целия съд със златна акрилна боя.

Конете на траките

Смята се, че траките са развъждали елитни породи коне. Използвали са ги и в бой, и за лов, и да теглят колесниците им. Изобразявани са в рисунки, бижута, съдове. Разгледайте стенописите от тракийската гробница в Казанлък, както и находките от Летница. Децата може да направят плочка от глина, която да украсят с шаблон на глава на кон и така да получат „истинска“ тракийска находка. Поощрете детето, ако има свои идеи и го подкрепете в направата им.

Лирата на Орфей

Чудесен начин да разкажете за Орфей и магията на неговата музика, която е омагьосвала дивите зверове и е карала скалите да оживяват, е като си направите сами лира. За целта може да изрежете характерната ѝ форма от дебел картон картон. За да е по-здрава рамката може да изрежете два или три слоя и да ги залепите един за друг. В горния ѝ край прикрепете летвичка,  а в долния пробийте 7 дупки и през тях и летвата опънете ластици за струни. Разбира се, препоръчваме освен играчката, да чуете мелодия и от истинска арфа.

3 Коментари

 • Публикувано 13.03.2018
  Avatar

  Дафинка Парталска

  Благодаря ви за информацията!Особено ценна!А идеите са … уникати!Очаровахте ме отново!

 • Публикувано 22.03.2018
  Avatar

  Цветина

  Хубави идеи!Забавен начин да събудиш любопитството на децата отрано и да съчетаеш полезното с приятното!Могат да се пренесат и в други области на науката,историята..Благодаря!

 • Публикувано 23.03.2018
  Avatar

  Мира

  Всъщност, според генетичното изследване на мъжкото българско население се оказа, че ние сме преки наследници на така наречените траки. Траките, Кубратовите българи и днешните българи носят еднакъв генетичен материал.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации