Ранно чуждоезиково обучение – кога и как

Ранно чуждоезиково обучение – кога и как

Елена Немцова е основател на училище „ЕСПА“.  Казва, че „прекрасното бъдеще на детето е заложено в творческата му енергия, в свободата на избор за действие, във възможността да открива невероятното, да фантазира, да се радва на своите детски мечти. Скромният ми опит в работата с децата и обичта ми към тях ми дадоха куража да организирам Детски център, който прерасна в средно общообразователно училище до 12-ти клас. Горещото ми желание е българското умно и любознателно дете да получи още от ранна възраст добро възпитание, много знания и умения, поднесени му от учители-творци”.

Ранното чуждоезиково обучение трябва да започне веднага, защото мозъкът на детето е подготвен да усвоява чуждия език от първия ден след раждането. А има и теории, че децата чуват и докато са в утробата на майката. Да потопите детето от ранна възраст в чуждоезикова среда е най-големият подарък, който може да направите на детето си. То научава език, слушайки го. Достатъчно е да говорите с добро произношение на чуждия език, който владеете на малкото бебе. Може да потърсите възможност и за други хора, за които езика е роден, за интерактивни онлайн програми за учене на език, школи и т.н.

Важен е и емоционалният фон. Ако детето не се чувства добре, не е щастливо, не е радостно и има някъв проблем в емоцията и в общуването, то е по-малко ефективно. Високите резултати се постигат с усмивка. Затова и Вие трябва да търсите начин да повишите неговия емоционален коефициент, за да усеща радост от това, което върши. Радостта от свършеното е най-голямото благо. Мотивацията прави успехите да идват от самосебе си. За това допринасят песните, танците, игрите, приказките, театърът. Така децата не усещат как учат, а се забавляват. Идеята е детето, вършейки нещо, да използва езика, а не дидактически – с учебник и тетрадка, особено преди 7 години. Важно е да има диалог.

Често ме питат кога да се включи и втори език, дали децата не се объркват. Моят отговор е, че не, не се объркват. Децата ясно разграничават езиците един от друг. Мозъкът се развива и дори на 12-13 години децата могат да запишат и трети език.

За това как се случват ранното чуждоезиково обучение в училище „ЕСПА“ и още примери и насоки, може да видите във видеото.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации