Рано ли е да запиша детето си на детска градина?

  • Здравейте! Трудно ми е да формулирам въпрос, по-скоро са мои притеснения. Детето ми е на 1г. и 10 мес., за нея се грижа основно аз, при нужда майка ми е оставала за по няколко часа при нея. Не съм я записвала на ясла, ходили сме няколко пъти на частна занималня, като аз съм там по време на занятието от 1 час. Обадиха ми се за нова работа, но искат да започна веднага.

    Въпросът ми е как да постъпя- дали да я запиша веднага на ясла или майка ми да я гледа вкъщи поне няколко месеца. Предполагам, че при всички случай ще е трудно, за мен и за детето ми, но съм и наясно че такъв момент идва и че тя расте. Не знам дали постъпвам правилно като започвам тази работа (ще съм от 8 до 17ч на работа, за разлика от преди да изляза по майчинство, където беше на смени с нощни дежурства и работа по празниците). Знам, че другите деца почват и по-малки на ясла. Дали там ще е по-добре за нейното развитие или да бъде вкъщи? А и вкъщи с майка ми може би най-много до 2-3 месеца ще може. Притеснявам се и от заболявания от яслата, не знам много са нещата. Дано да сте ме разбрали и благодаря, че Ви има.

Госпожа О: Здравейте!

Благодаря за въпроса и за доверието. Със сигурност много родители са изпадали в тази дилема. Не е лесно да се реши и със сигурност едва ли някой може да изведе един правилен отговор. Всичко зависи от обстоятелствата и възможностите, с които родителите разполагат. Много родители записват рано децата си на детска градина, например, водени от страха да не загубят работата си, който е много реален.  И това не означава, че постъпват грешно. Със сигурност минават през нелек период, но и децата успяват да се адаптират към новите условия. Истината е, че и по-късно да тръгнат на детска градина, те отново минават процес на адаптация.

Опитайте се да изведете всички плюсове и минуси и на едното, и другото решение. Отговорете си на въпроса, кое е наистина важно за Вас, какво искате за детето си на този етап. Един такъв анализ ще Ви помогне да вземете решение и да се чувствате спокойна.

Ако детето не тръгне на детска градина сега, със сигурност не я ощетявате, нито по отношение на нейната социализация, нито по отношение на развитието. И една година по-късно да тръгне ще успее да се адаптира и да научи важните неща. Ако отложите тръгването с няколко месеца, със сигурност ще спестите за още известно време стреса от смяната на средата, както и риска от заболявания, който съществува.

Ако решите да отложите тръгването е важно откровено да поговорите с майка си. Бабите с готовност откликват и помагат с желание, но това не винаги е достатъчно. Може ли действително да поеме отговорността по целодневна грижа за дъщеря Ви за по-дълго време, примерно до септември (така или иначе след 2-3 месеца идва лятната ваканция)? В какво вижда предизвикателствата? Има ли нещо, което я притеснява? Има ли неща, свързани с подхода на възпитанието на детето, които е добре да изчистите?

Центровете за почасови занимания са добра алтернатива. Това, от една страна, може да облекчи задачата на бабата, а от друга страна, ще даде възможност на детето за нови преживявания и опит.

И накрая, вярвайте, че взимате най-доброто решение!

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации