Рисуването – зареждащо и полезно

В „Местенцето“ обичаме да рисуваме. За нас, освен забавно и зареждащо, рисуването е изключително важна дейност при пряката ни работа с децата. Ето и някои от основните причини затова:

Рисувайки, децата неусетно се учат и затвърждават умението си да държат молив, пастел, флумастер, а по-късно и химикал.

Усъвършенстват зрително-двигателната си координация.

Изграждат представите си за различните свойства на предметите – големина, цвят, форма и т.н.

Рисуването развива творческата активност и креативност в децата.

Рисуването е чудесен начин детето да изрази себе си, начина по който възприема света, да „говори“ без думи и т.н.

Рисуването успокоява децата и им дава възможност едновременно да поговорят и да помълчат. То е чудесен начин, както да споделят времето си с Вас и да бъдете заедно, така и да останат насаме със себе си.

Рисуването дава много възможности детето да се почувства успешно и зачетено – чрез организиране на изложби върху хладилника, използване на творбите за картички, подаръци и др.

Ето и няколко идейки за малко по-различно рисуване, които ние лично проверихме през последният месец. Гарантираме, че освен впечатляващия краен резултат, процесът на рисуване е още по-завладяващ и не на последно място – развиващ и полезен, както за малкото дете, така и за порасналото дете до него.

Рисуване със сол: Върху цветен лист хартия по предварително очертани контури, детето лепи едра морска сол и само сътворява истински зимен шедьовър. Предполагаме, че би се получило добре и с брашно, захар и т.н.

Рисуване върху отпадъчни картони – върху разрязани празни и ненужни кутии и кашони детето рисува с материали по избор.  Това беше чудесна възможност да  поговорим за рециклиране, отпадъци, екология и да помислим за следващи проекти от „боклуци“.

Рисуване с помощта на тиксо – намерихме тази идея случайно в Интернет и сме истински благодарни за преживяването, което подарихме на себе си и децата. Да видиш усмивката на деца, които мислят само за цветовете, освободени от формите, темите и т.н. – наистина е безценно!

Рисуване и апликация на рекламни брошури, плакати и т.н. – съчетаването на рисуване, рязане и лепене или т.нар. правене на колажи беше забавно за всички, но се оказа най-полезно за децата, които отказваха да хванат ножичка преди това.

Рисуване в квадратна мрежа – еднакъв шаблон за всички деца и нито една еднаква рисунка – приказно…

Рисуване с печати – това е идея, която изпробвахме преди повече време, но ни се стори редно отново да я споделим, защото е лесна и в същото време изключително впечатляваща и завладяваща за децата. За печат може да послужи абсолютно всичко – от листата, с които творихме ние, до срязана на две ябълка – нещо, което ще опитаме съвсем скоро.

Рисуването е наистина едно безкрайно пътешествие… И един съвет от нас –  давайте по-малко оценки на детското творчество от типа на „Това е много красиво!“, „Каква крива къща!“, „Няма лилави дървета!“ и насърчавайте децата да Ви говорят повече за своите творби, защото те със сигурност има какво да Ви кажат чрез тях…

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации