Рисуването – зареждащо и полезно

В „Местенцето“ обичаме да рисуваме. За нас, освен забавно и зареждащо, рисуването е изключително важна дейност при пряката ни работа с децата. Ето и някои от основните причини затова:

Рисувайки, децата неусетно се учат и затвърждават умението си да държат молив, пастел, флумастер, а по-късно и химикал.

Усъвършенстват зрително-двигателната си координация.

Изграждат представите си за различните свойства на предметите – големина, цвят, форма и т.н.

Рисуването развива творческата активност и креативност в децата.

Рисуването е чудесен начин детето да изрази себе си, начина по който възприема света, да „говори“ без думи и т.н.

Рисуването успокоява децата и им дава възможност едновременно да поговорят и да помълчат. То е чудесен начин, както да споделят времето си с Вас и да бъдете заедно, така и да останат насаме със себе си.

Рисуването дава много възможности детето да се почувства успешно и зачетено – чрез организиране на изложби върху хладилника, използване на творбите за картички, подаръци и др.

Ето и няколко идейки за малко по-различно рисуване, които ние лично проверихме през последният месец. Гарантираме, че освен впечатляващия краен резултат, процесът на рисуване е още по-завладяващ и не на последно място – развиващ и полезен, както за малкото дете, така и за порасналото дете до него.

Рисуване със сол: Върху цветен лист хартия по предварително очертани контури, детето лепи едра морска сол и само сътворява истински зимен шедьовър. Предполагаме, че би се получило добре и с брашно, захар и т.н.

Рисуване върху отпадъчни картони – върху разрязани празни и ненужни кутии и кашони детето рисува с материали по избор.  Това беше чудесна възможност да  поговорим за рециклиране, отпадъци, екология и да помислим за следващи проекти от „боклуци“.

Рисуване с помощта на тиксо – намерихме тази идея случайно в Интернет и сме истински благодарни за преживяването, което подарихме на себе си и децата. Да видиш усмивката на деца, които мислят само за цветовете, освободени от формите, темите и т.н. – наистина е безценно!

Рисуване и апликация на рекламни брошури, плакати и т.н. – съчетаването на рисуване, рязане и лепене или т.нар. правене на колажи беше забавно за всички, но се оказа най-полезно за децата, които отказваха да хванат ножичка преди това.

Рисуване в квадратна мрежа – еднакъв шаблон за всички деца и нито една еднаква рисунка – приказно…

Рисуване с печати – това е идея, която изпробвахме преди повече време, но ни се стори редно отново да я споделим, защото е лесна и в същото време изключително впечатляваща и завладяваща за децата. За печат може да послужи абсолютно всичко – от листата, с които творихме ние, до срязана на две ябълка – нещо, което ще опитаме съвсем скоро.

Рисуването е наистина едно безкрайно пътешествие… И един съвет от нас –  давайте по-малко оценки на детското творчество от типа на „Това е много красиво!“, „Каква крива къща!“, „Няма лилави дървета!“ и насърчавайте децата да Ви говорят повече за своите творби, защото те със сигурност има какво да Ви кажат чрез тях…

 

Изпрати коментар

Подобни публикации