Рисуване, вдъхновено от природата

Рисуване, вдъхновено от природата

Тази публикация е вдъхновена от творчеството на иранския художник Ахмад Надалиан. Интересен и провокиращ, той черпи идеите за своите проекти и инсталации от природата и много от тях осъществява сред природата. Макар и да не е насочен, специално към децата, много от идеите му, биха били интересни откривателства за малките художници. Искаме да Ви вдъхновим за творческа дейност навън сред природата, особено в предстоящите топли месеци. Нека децата да видят дърветата, пясъка, камъните с очите на художници, като платна, които очакват техните идеи. Вярваме, че това ще ги направи по-сензитивни и свързани с пиродата, по-наблюдателни и активни, по-творечски насочени и вдъхновени.

Ето и отраженията на творчество на Ахмад Надалиан през очите на „Детето играе“:

Печат върху кал и пясък

Художникът се вдъхновява от цилиндри за печат, популярни в древността, с които прави прекрасни инсталации директно върху пясъка. Взаимствайки неговата идея, Вие също може да направите такива цилиндри:

  • направете цилиндър от бързо съхнеща глина, издълбайте каквито желаете фигури и изчакайте да изсъхне
  • използвайте по-голям в диаметър тебешир и гравирайте върху него желаните фигури
  • изрежете картоф под формата на цилиндър и върху него да издълбайте фигурите
  • използвайте техниката на самия художник – залепете парчета от дърво, гума или друг подходящ материал върху една консервна кутия.
  • Когато цилиндърът се търкаля по пясъка оставя пътека от следи. Дори да не сте навън, може да играете по същия начин и у дома като просто намажете цилиндъра с боя. Вярваме, че опитът от творене сред природата или у дома с подобен цилиндър, ще е много вдъхновяващо за децата.

Играта е подходяща за деца 2+години. За малките Ние направете цилиндрите, но насърчете по-големите деца да направят свои проекти за цилиндри.

Рисуване върху дърветата

По време на разходката в парка или гората намерете пънове. Върху тях може да е рисува – с кал или с нетоксични боички, които сте взели откъщи. Нека да участва цялото семейство. Каква рисунка подарихте на отрязаното дърво?

Отпечатъци

В глина или мека гладка кал децата може да правят отпечатъци от листа, клонки, камъни. Нека това да бъдат техните картини. Да, може да се прави и у дома, но много по-вдъхновяващо е да се случи навън, да оставите картините да изсъхнат на слънцето и да подредите изложба под синьото небе.

Играта е подходяща за деца 2+години. Покажете на малките как може да играят и ги оставете на тяхната енергия. Насърчете по-големите деца да опитват различни комбинации от отпечатъци и да се опитат да изобразят своя идея.

Инсталации от камъни и други материали

Навън, на излет сред поляна, пикник до река, на пясъка, в калта, може да създадете много интересни проекти. Например с листа и камъни може да направите свой дизайн за килим или каквато искате друга картина. Може да изобразите различни животни и то вдъхновени от средата, в която играете. Покажете на децата мотиви от български шевици и ги насърчете да се опитат да ги представят само с цветя, листа и треви. Направете скултури от камъни покрай брега на реката, за да я направите по-красива. Играта е истински вдъхновяваща навън сред тревите, локвите, калта, пясъка, но ако съберете материали, може да я играете и у дома.

Играта е подходяща за деца 2+ години. Поканете по-малките за игра и им покажете как може да се подреждат фигурки от камъните. Дайте им идея, но ги оставете сами да подреждат камъните и листата, така както желаят. Насърчете по-големите деца да измислят свои проекти за инсталации директно сред природата или да се опитат да изобразят модели (български шевици или други декоративни елементи) с природни материали.

Рисуване върху камъни

По такъв проект Надалиан работи и с деца. Навън сред природата, на избран от тях камък те нанасят рисунка, а художникът после я издълбава. Дори да не стигнете до тази фаза, може да организирате творческо ателие навън. Нека всеки член от семейството да си избере камък и с тебешир да нарисува нещо върху него. Покажете рисунките си един на друг. Опитайте се да измислите история с изображенията на камъните. Подарете рисунките на природата или запазете някои от тях за спомен.

Снимайте проектите на децата, също и как общуват с природата, помагайте им да откриват връзки и взаимовръзки, да виждат нещо на пръв поглед обикновено като нещо вълшебно. Насърчавайте по-големите деца сами да снимат от интересни ъгли и перспективи, да комбинират на пръв поглед несъвместими обекти, да показват невидимото (примерно как продължават корените на дърветата), да се опитат да измислят подарък за някое дърво или за реката и т.н.

От общуването с природата може да излязат и интересни истории. Какво ли ще отговорят децата, ако ги попитате:

  • Какво биха ни казали дърветата, ако можеха да говорят?
  • Къде иска да отиде тази река?
  • Какво си шушукат тревите?
  • Какво биха казали камъните на слънцето или вятъра, или водата?

Приятно общуване и творчество! Ще се радваме да публикуваме творбите Ви.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации