Родителите и детските амбиции

Родителите и детските амбиции

Децата често се стремят да станат като родителите си, по един или друг начин. От ранна детска възраст до тийнейджърските си години, а понякога и по-късно, те са силно повлияни и се ръководят от действията и поведението на своите родители.

Децата се възхищават на родителите си и се стремят да им угаждат, както и да бъдат приети от тях на всяка цена. Това взаимодействие определя не само тяхната личност, но и амбициите им.

Родителите определят децата си до такава степен, че те могат в крайна сметка да се превърнат в модел за подражание и оформят мечтите и стремежите на малките.

Непостигнати родителски амбиции

Често родителите подсъзнателно използват това влияние и власт над децата си, за да изпълнят своите собствени нереализирани амбиции. Това може в някои случаи да „бутне“ детето в област, в която и то би могло да открие призванието си.

В други случаи обаче, може да му попречи да проучи области и да открие големия си талант. Нереализираните мечти на родителите могат да насърчат таланта на детето, но могат и да потиснат изцяло неговия истински потенциал. По този начин родителите могат да направят децата си нещастни, като не им позволяват да се занимават с истинските си интереси.

Желанията на детето

Разбирането на желанията на детето и подкрепата от страна на родителите, може да помогне то да намери целта си. Това е от решаващо значение.

Децата трябва да оформят своите собствени амбиции и родителите играят главна роля в това, като им дават пространство и свобода. Също така трябва да оценят техните таланти, наклонности и вкус.

Родителите трябва да поставят своите стремежи настрана и да насърчат детето си да избере свой собствен път, позволявайки му да се развива, да изгражда собствена личност и ефективно да оформи своя собствена същност.

Значението на самочувствието

Детето трябва да може да изрази себе си и да достигне пълния си потенциал в избраната от него област, но това ще се случи само, ако е достатъчно самоуверено. Родителите отново играят жизненоважна роля в насърчаването на тяхното дете да расте уверено и силно, като признават значението на неговите желания и оценяват неговите цели.

Вместо да подчертават своите собствени желания, свързани с бъдещето на детето, родителите трябва да насърчават детето си да развива собствената си личност и да остане вярно на своите лични стремежи и желания.

Стремежите

Въпреки че родителите винаги безспорно ще влияят на детските амбиции, то те трябва да осигурят на своето дете нужното пространство, за да може децата да постигнат собствените си желания и да имат възможността да блеснат.

Родителите трябва да предложат множество стимули, както и да помогнат на децата да открият областите, които са им интересни, привличат ги и им се отдават.

Определянето на целите и бъдещето на детето трябва да бъде екипно начинание.

Източник: Мама, татко и аз

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации