Родители в битка с времето

Родители в битка с времето

Има много статистики, които разкриват колко малко време родителите прекарват с децата си. Зад това обаче не винаги стои нежелание, а по-скоро обективната причина липса на време. На хартия всички сме на 8 часов работен ден, но на практика все по-често надвишаваме тези часове. На теория, след работа трябва да имаме сили и за игри с децата, и за културни занимания, и разходки, но в действителност все по-често батериите ни са изтощени и нямаме сили за нищо.

Затова Ви предлагаме друга перспектива – не битка с времето, съпроводена с вина и неудовлетвореност, а по-пълноценно използване на времето, с което разполагаме.

Ето и някои идеи.

Всяка вечер сядате на масата. Подреждате чаши, чинии и прибори. Но днес може да е различно и рутинната вечеря да се превърне във вълшебна. Достатъчно е да изгасите лампите и да вечеряте на свещи или да си сложите маски на различни приказни герои, или да седнете на балкона или на земята като на пикник. Определено това преживяване ще направи разговорите Ви по-оживени, ще релаксирате и всички общо ще се чувствате по-добре.

Със сигурност до детската градина или училище има и алтернативен път за приблизително същото време. Утре минете по него и разговаряйте с детето кои са новите неща, които му правят впечатление. Ако сутрин Ви е притеснено, то вечер, когато го взимате, определено може да се впуснете в търсене на алтернативни начини за прибиране, да пробвате различна площадка за игра или да опитате нови преживявания като например да се приберете с трамвая, вместо с колата.

Къпете детето всяка вечер, но само си представете, ако превърнете това в игра – кой пръв ще стигне до банята. Опитайте различен начин на придвижване – примерно като крокодили или  като подскачате, или като единият се придвижва със затворени очи, а другият го води… Застанете пред огледалото и се посмейте на смешните физиономии, които правите.

И зъбите трябва да се мият, но знаете ли колко по-забавно е на музика и с танци, докато търкате с четката.

Всяка сутрин будите детето за сън, но си представете утре да го събудите с помощта на някоя играчка и то облечена с негови дрехи и раница, готово да тръгне за детската градина. Или като му изпеете любимата песен. Какъв ли ще е ефектът върху детето?

Придвижвате се бавно в задръстването, но може да увлечете детето да разкажете заедно приказка с неща, които виждате около себе си или да попеете с пълно гърло.

В петък вечер не бързайте да се прибирате. Отидете на някое интересно място, което харесвате, но все не остава време за него – парк, планина, езеро, стар приятел, хълм над града, последния етаж на блока в който живеете и т.н.

Вечер преди сън, вместо четене на книжки (доста тежко занимание след цял ден пред компютъра) или увещаване на малчото да си легне по-рано, може да си пуснете релаксиращи звуци от природата, да затворите очи и да се отпуснете на въображението си. Какво виждате Вие, а детето? Може ли да излезе приказка от това?

Пренастройте се, извикайте детето в себе си, бъдете несериозни дори, сменяйте гледната точка и си позволете да се случват различни неща в точно тези ежедневни дейности, които се правят, защото трябва да се правят, а понякога се оказват единствените моменти от деня, когато сме с детето си. С тази нова настройка, това вече ще са моменти на общуване, споделяне, радост и релакс или казано накратко – смислени моменти.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации