Родители от София с искане за план за ремонтите на детските площадки

Родители от София с искане за план за ремонтите на детските площадки

Близо 360 родители членуват в група във Фейсбук, създадена с цел осигуряване на безопасни детски площадки в София.

Инициаторите настояват Общината да състави и представи план с конкретни срокове и отговорности по обновяване на опасните съоръжения.

Родители от столицата създадоха общност в социалната мрежа „Безопасни детски площадки“, която събира информация за опасните детски площадки и предприетите действия за тяхното обновяване. Инициативата започва сред поредното искане за ремонт на място за игра в столицата. Опитът на родителите показва, че в повечето случаи отговорите на сигнали и жалби по темата се бавят повече от един месец, и съдържат обещания, които не са обвързани с дати.

„Обещанията не гарантират безопасни места за игра. Ние се стремим да подобрим взаимодействието си като граждани и родители с общинските власти“, казва Мая Цанева, инициатор на групата. Тя подчертава, че групата търси и добрите практики , които да развие.

Групата предлага възможност за попълване на подробен въпросник за състоянието на площадките, движението на подадените сигнали и жалби, предприетите действия от страна на районните администрации. Организаторите планират срещи с районните кметове, както и с кмета на Столична община с искане за информация за планираните и предприети действия по всички докладвани опасни места за игра по квартали, както и да се формират приоритети при бюджетирането за следващата година. Целта е градинките да бъдат обновени и обезопасени до следващата пролет.

Предстои да се изработи виртуална карта с детските площадки в града с индикатори за тяхното състояние. През есента инициативата ще се организират и обучения по безопасност и първа помощ при игра, както и демонстрации на интересни игри.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации