Рязане с ножица – кога да започнем?

Рязане с ножица – кога да започнем?

Рязането с ножица развива фината моторика, подобрява координацията на окото с ръката и съдейства за равитието на билатералната координация, т.е. на умението с двете ръце да правиш едновременно различни неща.

В същото време е доста опасно занимание – има риск детето да се пореже или да започне да изпробва новото си умение върху всичко у дома.

Кога да започнем?

Ако на детето му е интересно, може да му дадете да работи с ножица и когато е на 2,5 години. Разбира се, всяко дете се развива със собствен темп и трябва да се съобразите с това. На тази възраст децата ще могат да нарежат панделка или хартиена лента на парчета, да разрежат фитилче от тесто за игра или да нанасят срезове по лист хартия. Това са сравнително прости действия, защото изискват само да могат да отварят и затварят ножицата.

За да играете с ножица, трябва да са изпълнени няколко важни условия:

 • Ножицата да е възможно най-обезопасена. На пазара се продават изцяло пластмасови ножици, които могат да режат хартия, но няма риск от порязване върху пръстите на детето. Освен това има и т.нар. „лесни ножици“ за деца, при които усилието при рязане е много по-малко, спрямо нормалните ножици. Ножицата трябва да е с тъпи заоблени върхове.
 • Размерът на ножицата трябва да е съобразен с големината на ръката на детето и да му е удобно. За деца с водеща лява ръка, осигурете съобразена с това ножица.
 • Въведете ясни правила за работа с ножица.  С ножиците не се ходи, нито тича. Режем седнали. Режем само нещата, които мама/тате/баба дава.
 • Не оставяйте детето без надзор. Дори да трябва за малко да станете, вземете ножицата и след това я върнете на детето.
 • Преди да започнете да режете, научете детето как да държи ножицата. Покажете му как да я отваря и затваря. Първите срезове направете като държите ръчичката му и го насочвате. Може да се наложи да държите и хартията, докато реже, ако още се затруднява да координира лявата и дясната ръка, но е добре постепенно го насърчавайте да се справя само. Обяснете къде да си държи другата ръка, която държи материала за рязане – тя трябва винаги да е далеч от ножицата и следете стриктно за това. Когато отработи движенията и усети удоволствието от рязането, нека да продължи самостоятелно.
 • Ако детето се затруднява или не желае да реже, не го насилвайте. Опитайте отново след 3-4 месеца.

Как да продължим?

На 3- 3,5г. може да нарисувате с дебел маркер черта на листа и да насърчите детето да направи срез, като я следва.

На 3,5- 4 г. предложете на детето да изреже кръг или спирала, отново нарисувани с дебел контур.

На 4, 5-5 г. може да опита да изреже квадрат.

Не бързайте да въвеждате ново предизвикателство, преди детето да е готово за него. Наблюдавайте как се развива умението за рязане и надграждайте постепенно. Първо ще прави единични срезове, после ще продължи по дължина, скоро ще може да разреже листа на две, да следва контур и да изрязва по-сложни фигури. Това не е умение, което се учи за един ден. Упражнявайте се колкото е нужно, но само, ако детето има желание.  Трябва търпение и последователност и най-вече много настроение и забавление!

Рязане с нож

IMG_4902Това също е умение, което развива фината моторика. Може да започнете от 2 години, но използвайте само дървени или пластмасови ножове, направени за деца.  Може да предложите на детето да реже тесто за игра, кинетичен пясък.

На пазара се продават и дървени комплекти с плодове и зеленчуци, чиито половинки са съединени с велкро лента, много подходящи за усвояване на рязането. Подобно и на уменията за работа с ножица, първо покажете на детето как да държи ножа и как да работи с него. Така естествено ще създатете полезни навици как да пази себе си и другите. Научете детето, въпреки че играете с безопасен нож, никога да не насочва острието към друг човек и когато го подава, да го подава с дръжката напред.

3 Коментари

 • Публикувано 11.11.2016
  Avatar

  Здравко Генов

  Уважаеми създателю на статията! Имате ли изобщо представа как дете на такава възраст ще реже с ножица? Аз съм отгледал едно, което вече е голямо. Оставам с убеждението, че нямате ни най-малка представа как се отглеждат деца и никога не сте виждали дете на такава възраст.

  • Публикувано 25.11.2016
   Avatar

   Деси

   Моята дъщеря е на 2г и 9 месеца и от половина година реже с малка ножичка. Започна да иска да прави „като мама“, а аз често я използвам. Купихме специална ножичка, която можеше да реже само хартия. Като се научи да борави с нея, вече й дадохме стара бебешка ножичка за рязане на нокти. Сега, 6 месеца по-късно, вече ме кара да й чертая права линия и тя се опитва да реже точно по нея.

   Страхотно занимание е !
   Не виждам причина да й забранявам достъп до такива предмети, предпочитам да я науча как да борави безопасно с тях. Включително и с нож – реже меки неща (банан, кашкавал, сирене, яйца) с ножа за масло 🙂

  • Публикувано 14.04.2020
   Avatar

   мария

   МОето дете на 2 години почна да реже! Първо с ножица, после с нож. Не виждам нищо странно. Колкото децата са по-малки, толкова по-лесно учат. Разбира се, ако има желание и не се насилва детето!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации