Сдружение „Безопасни детски площадки“ – какво се промени за 2 години в София, интервю с Мая Цанева

Сдружение „Безопасни детски площадки“ – какво се промени за 2 години в София, интервю с Мая Цанева

Едва ли има родител, който да не се е сблъсквал с нередности по детските площадки. Но недоволството само по себе си не е решение. Необходима е активна гражданска позиция и действия. Това мотивира създаването преди две години на инициативата „Безопасни детски площадки“, която прерастна в Сдружение, което активно се бори за правата на децата за безопасна игра в отредените за това пространства и подпомага гражданите и институциите в грижата за площадките за игра. 

Срещаме се отново със съоснователката на сдружението „Безопасни детски площадки“ Мая Цанева, за разберем какво са постигнали през изминалите години.

Инициативата „Безопасни детски площадки“ навърши вече две години. Какво постигнахте за това време?

Инициативата ни навърши 2 години, а самото сдружение създадохме през декември 2017г. Много съм щастлива, че това начинание ме срещна с такива прекрасни хора като Деница, Доротея, Владимира, Стилияна, Таня, Цвети, Юри, с които създадохме екип, който постигна много за толкова кратко време. Помогнали сме на десетки граждани да подадат сигнали, да се организират, за да възстановят или освежат площадките за игра на децата им. Едно от големите ни постижения е, че и по наша инициатива беше създадена дигиталната карта на площадките в столицата, заедно с „Визия за София“ и Софпроект работим по Стратегия за местата за игра в града. Организираме срещи в районните администрации, със заместник-кметовете…Звучи скучно, но най-голямото признание идва от коридорите на Столична община, където ни познават като „майките“. Много граждани също първо се сещат за нас, когато видят нередност на площадката и търсят информация и помощ  в нашата общност. За съжаление все още не ни помнят винаги заглавието, но „майките“ често са фактор, който институциите трудно могат да подминат.

Кои са научените уроци, свързани с комуникацията със Столична община и районните администрации. Каква е ролята на Сдружението за постигане на бърза и адекватна ответна реакция?

Научихме се да бъдем търпеливи – както с институциите, така и гражданите, и с медиите. В нашата сфера е нужен фин баланс между вдигането на шум покрай неприятни инциденти или пропуски на системата, и методичната работа с всички заинтересовани страни: това включва първо и постоянно да обясняваме кои са каналите за комуникации, второ: да бъдем обективни, и трето да настояваме за своето, да развиваме идеите си, независимо колко време отнема. Когато на среща в общината отиде сдружение „Безопасни детски площадки“ и родители с проблем, от другата страна идват и кмет, и заместник-кмет и диалогът е по-ползотворен. Всички си пишем домашното и гражданите са по-уверени в диалога с институцията.

Също така помагаме на родителите да се „откриват“, за да постигат целите си, свързани с детските площадки: организираме доброволчески акции, осигуряваме материали, съдействие от страна на институциите, даваме идеи.

Също така разбрахме, че и медиите следят какво се случва в нашата общност, и реагират бързо. Затова поддържаме постоянна комуникация с нашите съмишленици – показваме добри примери, говорим по важни теми, даваме съвети и работим по казуси. Така поддържаме общност, която знае как и какво да прави, когато иска безопасна и забавна площадка за игра.

Кои са големите проблеми и предизвикателства с детските площадки, които все още търсят решение?

За нас основните проблеми са два: безопасността, разбира се, и бъдещето на детските площадки. При близо 80% от детски площадки в София, които не отговорят на стандартите на Наредба 1 на МРРБ от 2009 г., е важно да говорим и по двете теми. Не е реалистично да очакваме, че в рамките на нашия живот като родители всички площадки ще бъдат с ударопоглъщаща настилка, с навеси срещу слънцето през лятото и със съоръжения като тези в Сидни или Амстердам.

В същото време е важно както да изискваме функционални, безопасни и чисти площадки, така и да учим децата да играят безопасно и да поддържаме местата за игра. За нас е важно да говорим за значимостта на площадката за игра в града – да използваме, доколкото е възможно и безопасно, старите съоръжения. Всъщност те са вид материално наследство, като сградите например, и са свидетелство за развитието на обществото и на играта.

Все пак ние настояваме за нови площадки, които са по-разнообразни и провокиращи въображението и двигателната активност на децата, отколкото настоящите еднотипни проекти в повечето случаи. Да не се строят „на килограм“ и без да се чува какво искат и имат нужда децата. Затова ние искаме общината, а и държавните институции да започнат да ни чуват по-добре. От всички нас зависи къде и как ще си играят децата.

Ще настояваме да се строят и обособяват места за игра за деца над 12г., тоест тийнпространства. Те имат нужда не само от стрийт фитнеси, но и от спокойни места, на които да се срещат.

Надяваме се да се изпълнят ангажиментите на държавата, поети за новата Национална стратегия за децата, в която да бъдат описани проблемите и да се търсят решения за бъдещето на местата за игра. Доколкото стана известно, ще бъде обърнато внимание на площадките и тяхното състояние.

Има ли Столична община визия за развитие на детските площадки- съвременни стандарти, педагогически проучвания, на които се базира изграждането им?

За съжаление все още решенията какви площадки да се строят, се вземат рядко в диалог с реалните им ползватели – местната общност и организациите, които работят за правата на децата например, архитекти, други експерти. Надяваме се да се промени това и общинските власти да осъзнаят, че родителите и децата от близките блокове,  например, знаят най-добре дали имат нужда от нова люлка за деца от 0 до 3 години, от фитнес уреди за тийнейджъри, или искат да задържат старите, но запазени уреди тип „ракета“ или „лодка“, но да се подмени настилката. Етажната собственост и данните, които властите събират от нас, могат да помогнат при подобни проучвания на нуждите на общината. Добрата новина е, че по проекта „Визия за София“ тези данни вече се събират и затова е добре да се използват според предназначението им.

Също така гражданите остават с впечатлението, че Столична община по-скоро няма визия за местата за игра, макар че такава се подготвя. За момента се работи, когато има пари, а те са малко и не достигат за какъвто и да е по-мащабен или интересен проект.

Къде гражданите могат да подават сигнали за нередности по детските площадки?

За София основният канал за комуникация е Контактният център на Столична община – call.sofia.bg. Разбира се, тел.112 при спешни ситуации, контактите на Столичен инспекторат и на районните администрации също са варианти за подаване на сигнали и предложения. Гражданите могат да се срещат с районните си кметове, с администрацията, и в приемните им часове. Някои администрации и институции поддържат и профили в социалните мрежи. Налице са няколко мобилни приложения за подаване на сигнали, които гражданите ползват активно като Civi – , AzKmetat, HelpBook. Медиите също са вариант: те следят и какво се случва във ФБ например и реагират.

Това, което се надяваме скоро да стане реалност, е картата на детските площадки в София да стане по-достъпна за гражданите и те да я ползват по-активно. Тя дава богата информация, която е полезна, както при подаване на сигнали и предложения, така и при избор на площадка за игра в зависимост от възрастта на детето, неговите нужди.

Какви са ходовете на гражданите, когато не получат отговор или отговорът се бави, липсват конкретни срокове и мерки?

Общината има срок от 1 месец да отговори на сигналите. Ако отговорът се бави, обикновено съветваме гражданите да изпратят нов, да пишат и на районната администрация, или на конкретната администрация, която трябва да се задейства. Наскоро имаше инцидент на площадка, за която е бил поет ангажимент за премахване на опасни съоръжения преди 2 години, но без резултат. Майката каза, че планира да си търси правата и по съдебен път. Това е вариант, също както и медиацията. Ние се намесваме при молба от страна на родителите, които търсят съдействие и използваме всички възможни средства.

Какви са Вашите съвети, за да бъдат гражданите по-ефективни в опитите си да постигнат нужната реакция от страна на общинските власти?

Бъдете активни и не приемайте опасните катерушки, разбитата настилка, мръсотията за даденост. Пишете сигнали, предложения, ако има нещо, което искате или можете да направите сами, не се колебайте. Ние сме насреща, за да помогнем за това. Все пак помнете, че площадките са общинска собственост. Понякога нещата не се случват бързо, или не успяваме, но не сме безразлични. Най-много се гордеем от съмишлениците си, които сме вдъхновили да се борят за играта на децата си.

Снимка: Втори рожден ден на Сдружение „Безопасни детски площадки“

Какви инициативи планирате в бъдеще?

Тази седмица сдружението стартира кампанията „Освободете тротоарите!“, която цели осигуряване на безпрепятствен достъп и движение по тротоарите, които водят или са близост до детски градини, училища и площадки за игра. Сдружението ще събере сигнали и предложения на граждани за разрешаване на този проблем и ще ги внесе в Столична община. Повече информация търсете на ФБ страницата на организацията.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации