Сензорното обучение на Мария Монтесори

Сензорното обучение на Мария Монтесори

Мария Монтесори наблюдава своите ученици и бързо разбира, че те имат нужда от активен подход към ученето, точно обратен на методите, които се използват при преподаване на възрастни. Така възниква сензорното обучение – най-всеобхватното сред образователните области на Монтесори педагогиката.

Без значение дали вярвате, че интелигентността е генетично заложена или че се създава от средата, факт е, че тя може да се развие чрез образованието. Интелигентността се изгражда на базата на изживяванията и мисловния процес. Монтесори материалите за възрастта 2.5 – 6 години са предназначени да помогнат на ума на детето да развие необходимите умения за т.нар. „академично“ учене в по-късна възраст.

Сетивните усещания на детето в средата му не са „сензорно обучение“ сами по себе си. Тези усещания са по-скоро чувства, а човешкият ум има нужда от структурирана информация, за да разбира и цени своята култура, изкуство, музика, поезия и всички аспекти на околната среда. Точно с тази цел Мария Монтесори създава материалите за сензорно обучение в ранна възраст.

Наборът от сензорни материали има определена цел, като фокусът е върху използването на ръцете, на сетивата и спонтанната активност. Когато малко дете види нещо ново и интригуващо, то веднага иска да го докосне. Малките деца ще вземат новото коте в ръце и ще го гушнат, защото искат да почувстват „истиността“ на обекта.

Важно е да обърнем внимание, че сензорните занимания не целят да „тренират“ или да изострят сетивата; целта е детето да използва сетивата си, за да започне да осъзнава и разбира това, което вижда.

В началото, в първия урок, се презентират „контрастиращи“ материали, след това „степени“. Например, първите цветове, които представяме, са основните цветове, те са най-ясно открояващи се – червено, синьо и жълто. След тях се презентират и нюансите им. Така се въвеждат концепциите за „сравнение“ и „противопоставяне“. Чрез тази активност интелектът има възможност да се развива чрез концентрираната работа върху усещанията, възприети чрез сетивата.

Образованието помага да се достигне до “попитата” информация от първите 3 години на живота. В ранна детска възраст, тя прилича на море от усещания в подсъзнанието. С порастването си детето започва да осъзнава идеи и концепции като размер, цвят, тегло, количество и т.н. След като разликите между тези понятия вече са ясни, се въвеждат и термините за назоваването им. Монтесори гради всяка концепция на базата на предишната, нищо не е оставено на случайността. В презентацията на материалите има ред и последователност.

Сензорното възпитание на Монтесори помага на детето да категоризира и да използва огромното количество подсъзнателни знания, които е натрупало до момента подобно на ключ, който отваря вратата към ума.

Концентрацията на детето е естествен страничен продукт от „ученето с ръце“.

В периода между 3 и 6 години „най-заети са ръцете“, затова и материалите са триизмерни и реалистични. Монтесори не е използвала снимки, за да преподава сензорни концепции на децата в ранна възраст; тя е вярвала, че децата искат да видят и усетят истинските предмети.

Обикновено, розовата кула (pink tower) се презентира на децата в 3-годишна възраст. След като успешно е подредило кулата, детето е научило няколко неща: за различните размери и тегла, как да държи пръстите си около малките кубчета, как да държи пръстите си около най-голямото кубче, контролирайки ръцете си така, че кулата да не пада; създава се също приятното усещане за успешно приключена задача. Моторните умения, развитието на интелекта и на характера се комбинират в едно за детето, което се възползва от Монтесори сензорното възпитание.

Кафявата стълба (brown stair) и червените пръчки (red rods) се презентират след розовата кула, а едно от по-сложните упражнения са цилиндричните блокове (cylinder blocks). След това се включват и геометричните фигури.

Триизмерните предмети участват във всички дейности – помагат за координацията око-ръка, дават представа за различни форми и размери и са полезни за ученето в по-късен етап.

Всички останали занимания също включват използването на сетивата. Всеки материал е подвижен и реален. Визуални подсказки не се използват в сензорното обучение.

„Децата не виждат правилно без ръце“ – връзката между ръцете и ума е ключова за сензорното обучение. С нея детето отключва своя свят по един пълноценен начин.

Източник: Карин дом

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации