Синът ми на 11 г. е зависим от компютъра. На какво друго може да играе?

  • Здравейте! Моля ви, дайте идеи какво да прави 11 годишният ми син, когато аз имам работа и той си е научил и не му се чете вече. Зависим е от монитори и казва, че няма какво да прави, ако не е на монитор. Зима е и не може да играе навън. Благодаря!
 

Госпожа О: Въпросът Ви не е никак лесен. Един навик се руши много по-трудно, отколкото се създава. За да промените навиците на детето си, тръгнете от неговите интереси и му отворете път към нови хоризонти.

Важно е да обясните и вредата от дългото стоене пред компютър. Разбира се,  едно обяснение няма да го спре от любимата му дейност, но е важно заедно да стигнете до правило, което той разбира защо се налага и съзнателно да се опита да се придържа към него.

Не забранявайте компютъра, но се опитайте да промените начина, по който го използва и времето, което прекарва пред него. Компютърът не е само игри и чат с приятели, а средство за научаване на много нови неща и придобиване на умения. Опитайте се да потърсите дейности, които ще то насърчат да проучва, изследва, конструира, създава и придобива нов опит.

Ще Ви дадем някои идеи, но за да ги припознае детето, трябва да ги свържете с неговата лична мотивация и желание да участва. Представете му идеите, обсъдете ги, дайте му възможност да избира, обяснете причината да му предложите да се занимава с това. Децата е по-вероятно да реагират, когато се чувстват полезни, когато имат усещане за успех, за напредък, когато учат и могат да прилагат наученото, когато знаят, че са ценени и обичани.

Нека детето да създаде собствена песен

Не е необходимо да има специални музикални умения. Нека да се опита да измисли текст и мелодия на песен и да Ви я представи. В интернет има и софтуери за композиране на музика.

Организирайте му търсене на съкровище

Скрийте из дома си различни предмети и направете карта за търсене на съкровище, която да води детето от място на място, като условието да продължи е да реши определена задача. Възползвайте се от случая и вземете идеи от учебниците му. Ученето не е четене на учебници, а осмисляне на удоволствието от това да разширяваш погледа си към света, да виждаш връзки между нещата, да можеш да анализираш, да създаваш нови продукти със знанията си и т.н. С тази игра събудете любопитството на детето да търси повече информация, да си задава въпроси, да проверява, да открива.

Строене 

По света има толкова много архитектурни чудеса. Дали ще му вземете готов триизмерен пъзел или ще го предизвикате да построи известни сгради от глина, конструктор или други материали, това няма значение. Ще разширите светогледа на детето и ще го насърчите да си задава въпроси, да решава проблеми.

Дори да не са известни сгради, насърчавайте детето да строи с летвички, кутийки, чашки, вестници. Може да се строят мостове, високи кули и  какво ли още не. Не пренебрегвайте и работата с чук, пирон и дърво. Обяснете му как да работи безопасно и нека да си направи собствена кутия за моливи, етажерка за стаята или космически кораб.

Насърчете предприемача в него

Стоенето пред компютъра не носи полза, ако не носи полза. Насърчете детето да се огледа и да потърси възможност за създаване на собствено предприятие. Какво може да прави? Какви проблеми може да решава? На кого и с какво може да е полезен? Нека подготви идеите си като презентация, тъкмо ще се научи да използва съответния софтуер, да говори интересно за идеите си, ще се научи да създава план и стратегия, бюджет и т.н. Насърчете детето да осъществи идеята си. Ако имате приятели със собствен бизнес, свържете го с тях, за да представи идеята си или да зададе въпросите си.

Да рисува като…

Нека разгледа картини на известни художници като Ван Гог, Пикасо, Матис, Мондриани и др. Нека намери картините им в интернет и да се опита да нарисува своя идея като използва техниката им. В интернет дори има софтеури, с които всеки би могъл да възпроизведе стила на дадени художници. Ето един такъв софтуер, за да се почувства детето като Пикасо. За да не е самоцелно рисуването, кажете на детето си, че това ще е новата картина в стаята Ви.

Фокус, бокус препаратус

Вече е време да се развие ловкост с творческа насоченост. В интернет е пълно с указания, в които се показват стъпка по стъпка как се правят фокуси. Е, да, повечето са на английски, но английският не само за контролното в петък, нали! Нека мисията  е  да изнесе кратко 30 минутно шоу пред цялото семейство с поредица от фокуси. С билети накрая,  ако зрителите останат доволни, разбира се.

Журналистическо проучване

Комтютърът има толкова много възможности, за да се направи хубава книга с интервюта на родители и прародители, видео-репортажи, фото-албуми и т.н. Не е ли време да посъберете интересна информация за рода си, за преживяванията на по-възрастните. Какво е интересно на детето да научи? Например как хората са обменяли информация без телефон и интернет? Или как са лайквали един на друг дейностите си? Или как са търсили информация без Интернет? Или на какво са играли без гейм конзоли? Как са се обличали? Каква музика са слушали? Да, а Вие като продуцент, искате краен продукт, който ще покажете на роднините и ще го запазите завинаги като спомен. А дали в тази задача няма да се наложи ходене до библиотеката или местния музей? Или разучаване на техники за снимане и интервюиране? А може би и монтаж и озвучаване?

Инженерни дейности

Все някъде из вкъщи имате стари телефони, кантари, механични играчки и други машинариики. Дайте ги на детето, за да може да ги разглоби и разгледа, да помисли как работят. Важното е в тази дейност да гарантирате, че уредът, който давате за игра е безопасен и в никакъв случай да не се включва в електрическата мрежа, докато детето работи с него.

След разглеждането на тези устройства, може да насърчите детето да създаде своя собствена машина. Например да вземе старо двигателче от детска играчка заедно с батерийката и да си направи самолетче,  старите светодиоди може да станат нов светофар. И да, отново ще се наложи прочитане на някои уроци, както и търсене в Интернет.

Опит в кухнята

О, да! Момчетата имат място в кухнята. Едни от най-големите готвачи в света са мъже. Нека мисията да е си избере една страна по света, да разучи нейната кухня и с продуктите, познати в България да Ви приготви типично за изучаваната страна гозба. В интернет има толкова много учебни видеа за това как се готвят какви ли не манджи. Тъкмо ще упражни още веднъж английския си.

По повод тази мисия, възложете му да организира семейно събиране. Тази, на пръв поглед лесна задача, всъщност изисква да се приложат силни умения за планиране и организиране. Отзовавайте се, при заявка от страна на детето, но му делегирайте събитието.

Решаване на реални проблеми

Във всяка къща има нещо за правене. Какви предизвикателства има във Вашата? Предложете на сина си да потърси решения и ако ги одобрите да ги осъществи.

Игра навън

Зимата не е причина децата да стоят вътре. Да, може да лимитирате времето предвид студа, но ако детето е добре екипирано, най-добре е да играе навън. Движението, играта навън е здраве и най-добрият начин децата да се откъснат от компютрите.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации