Синът ми на 3 години не желае да си споделя играчките

  • Здравейте,
    От едно известно време синът ми, който току що стана на 3 г. не желае да споделя играчките си с другите деца. Преди няколко месеца това важеше само за любимите му играчки, но вече се сърди и плаче неутешимо дори за тези, които не поглежда и с които почти не играе. Спряхме да излизаме навън с играчка, но той реагира така и когато вземе чужда и някое друго дете се опита да му я вземе. В началото се опитвах да не се меся, но обикновено се намесват други майки и тогава неизбежно се стига до поне едно разплакано дете – или моето, защото съм му взела играчката и съм я дала на другото, което я иска, или другото, защото моето я е взело. Преди 2 дни обяви, че не искал да играе с другите деца, искал сам. С баща му се стремим спокойно да му говорим, че никой няма да му вземе играчките, че само ще ги видят и ще му ги върнат, че тези деца са му приятели и е хубаво да си играят заедно… Няма ефект, дори става по-зле, защото той сякаш се фокусира още повече върху това. Не знам как да се справя с проблема, без всяко излизане да се превръща в истерия, защото някой му е пипнал колата. Моля за съвет. Благодаря предварително!
Госпожа О: Здравейте! В тази възраст не е необичайно децата да не споделят играчките си. Принципът на мислене е „Всичко, което искам е мое!“ . Затова, дори играчката да е чужда, ако той иска да играе с нея в момента, тя в неговото съзнание е негова. Освен това, на 3 години детето вече изгражда представа за себе си и желания си. То взима решение какво да прави и как да реагира. Моят съвет е да не оказвате натиск върху него да споделя играчката си. Замислете се, че това не е типично дори за възрастните. Ние не споделяме, за да имаме приятели, а споделяме, защото вътрешно чувстваме, че искаме да го направим с хората, които харесваме и са наши приятели. И в крайна сметка не споделяме всичко, а само каквото решим. Странно е, но децата получават посланието наобратно: „Приятелите споделят!“ и излиза, че това е условието да имаш приятели и то във възраст, когато понятието „приятел“ е с доста неясно значение.

По-важно е да уважите позицията на детето.

Моите наблюдения показват, че когато между децата се получи хубав контакт и споделянето идва естествено.

Реакцията на взимането на чужда играчка е по-сложното. Тук също има противоречиви послания към децата: когато друго дете иска тяхната играчка, им се казва „Сподели!„; когато те искат чужда играчка, им се казва „Върни я!„. Това е доста объркващо. По-скоро покажете на детето как да иска от другото дете играчката, която е пожелало: „Може ли да си поиграя с твоята играчка?“ и да е в готовност да я върне, когато другото дете я поиска. Може да го договорите предварително. Ако другото дете откаже играчката, успокойте Вашето: „Ти също невинаги споделяш играчките си. Това е твое право! Той сега също избра да не сподели. Това е негово право!“ Разбира се, няма всичко да стане от един път. Трябва да сте спокойна и последователна и да помагате на детето да се справя с емоциите, които го застигат. Няма как да го предпазите от разочарование. По-скоро му помогнете да го отработи.

Другият подход е да се намесите с идея как децата може да играят съвместно. Съвместната игра все още не възниква спонтанно и е вероятно децата да приемат идеята на възрастния. Спорят за багерече. „Добре! Елате тук и двамата и ще имате мисия! Трябва да изкопаете дълбока дупка. Веднъж ще гребеш ти, веднъж той!“ Когато децата имат цел, „мисия“, те естествено потъват в задачата и споровете отстъпват място. Възрастните имат съществена роля за развитието на уменията за общуване и социален контакт на децата в тази възраст.

Много често тези спорове между децата се преживяват по-тежко от родителите, които са наоколо. Няма как да контролираме реакциите на другите, но можем да научим детето си да се отстоява и съответно да уважава другите. Ние сме хората, които можем да му покажем как и дори заедно да търсим решения.

И един последен съвет. Когато се стигне до спор за играчка, забравяме, че има и други възможности. Винаги имайте наум и игри като гоненица и криеница и носете в себе си сапунени балони, тебешири, топка, изобщо средства, с които може да увлечете повече деца да играят.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации