Синът ми удря, когато, опитвайки се да общува с другите деца, те не го разбират и се отдръпват

 • Синът ми е на 2г. и 10 м. и все още не е проговорил . Тук ще направя едно уточнение – детето цял ден приказва, не може да му се затвори устата, но говори бебешки или измислени думи. Поради здравословни причини се наложи една много продължителна хоспитализаци в болницата през зимата /20 дни, в които трябваше да стои на легло и да му се правят вливания. За да му задържа вниманието му, му давах мобилния си телефон и той започна да гледа най-различни филмчета на английски език, от където започна да произнася и думи и изрази на английски, като: „Oh, no“, „anyone“, числата от 1 до 10 на английски, както и цветовете. В момента цял ден бъра-бъра, някои английски думи, някой измислени, като например на водата вика „даки“ и някой български думи ….

  Нашият проблем е следният.

  Когато детето е в компанията на други деца, които не познава или вижда за първи път, той отива при тях и започва „бъра-бъра“, съответно децата не го разбират, това се повтаря няколко пъти и накрая спират да му обръщат внимание, при което синът ми започва да ги бута или да ги удря с цел да им привлече вниманието, което дразни децата и техните родители. След, което моят син е нарочен за побойник и всички се отдръпват!

  След всяко удряне или бутане аз правя забележки на сина ми, но виждам, че възприема действията си като игра, а не като нещо, с което може да нарани децата. В действията му няма агресия, изпадали сме в ситуация, в която друго дете упражни върху него агресия, като го събори на земята и почна да го удря с юмруци, а синът ми плачеще и се опитваше да се измъкне, без да отвръща.
  Опитвали сме всякакви методи за справяне с проблема като наказване, обяснение, разсейване с нещо друго и т.к., но то се повтаря отново и отново.

  Бих Ви помолила за съвет за справяне с проблема.

Госпожа О: Здравейте!
Действията на детето Ви не са нетипични за неговата възраст. Нормално е децата,които все още трудно изразяват преживяванията и потребностите си, поради езиковите си ограничения, да хапят, да бутат, да щипят, да удрят. Това поведение е причинено от емоция, силна фрустрация, която детето не може да овладее и управлява или от желание да предизвика нечие внимание. Това разбира се, не ознавачава, че трябва да се подминава или да се окуражава, но няма нужда и да го наказвате -по-скоро обяснете какво не е редно и не е приемливо и се опитайте да извадите емоцията и фрустрацията наяве. „Когато удряш детето, него го боли. Настоявам да престанеш. Разбирам, че се разочарова/ядоса/ и.т.н., когато децата си тръгнаха. Ти искаше да си играеш с тях, нали? “ След това, може да предложите алтернатива и да го насочите да потърси начин как да играе с децата. Наистина е важно да обърнете внимание на емоцията, да помогнете на детето да се усети чуто, разбрано и подкрепено в ситуацията. Социално желаното поведение не идва с едно обяснение, най-малко с наказание, това е дълъг път, който изисква много търпение и разбиране от страна на родителите и много ситуации, в които детето постепенно да изгради представа за допустимо и недопустимо, приемливо и неприемливо.

Бих Ви посъветвала в определени ситуации и да му съдействате като превеждате на другите децата, това което той иска да каже: Пр. „Той иска да играе с вас на пясъка/ иска да разгледа топката ти“ и т.н. Така ще му помогнете да осъществи желания от него контакт и е по-вероятно другите деца да откликнат и да му обърнат внимание. В тази възраст съвместната игра не е типична, но въпреки това има начини да увлечете децата да играят заедно – например да гонят сапунени балони, да играят на гоненица и т.н.

Ще кажа няколко думи и за реакцията към родителите, чиито деца са били бутнати или ухапани. Извинете се, изслушайте ги, покажете загриженост и готовност да вземете мерки, но не наказвайте детето си, само защото това е очакваното от Вас. Вашата задача е да помогнете на детето си да се справи с емоцията си и с фрустрацията си и постепенно да открие начини да постига целта си, без да се налага да наранява другите.

Може да са Ви полезни и следните статии:

Детето ми става грубо в стремежа си да получи това, което иска на момента

Как да научим децата да управляват емоциите си

Изпрати коментар

Подобни публикации