Синът ми удря, когато, опитвайки се да общува с другите деца, те не го разбират и се отдръпват

 • Синът ми е на 2г. и 10 м. и все още не е проговорил . Тук ще направя едно уточнение – детето цял ден приказва, не може да му се затвори устата, но говори бебешки или измислени думи. Поради здравословни причини се наложи една много продължителна хоспитализаци в болницата през зимата /20 дни, в които трябваше да стои на легло и да му се правят вливания. За да му задържа вниманието му, му давах мобилния си телефон и той започна да гледа най-различни филмчета на английски език, от където започна да произнася и думи и изрази на английски, като: „Oh, no“, „anyone“, числата от 1 до 10 на английски, както и цветовете. В момента цял ден бъра-бъра, някои английски думи, някой измислени, като например на водата вика „даки“ и някой български думи ….

  Нашият проблем е следният.

  Когато детето е в компанията на други деца, които не познава или вижда за първи път, той отива при тях и започва „бъра-бъра“, съответно децата не го разбират, това се повтаря няколко пъти и накрая спират да му обръщат внимание, при което синът ми започва да ги бута или да ги удря с цел да им привлече вниманието, което дразни децата и техните родители. След, което моят син е нарочен за побойник и всички се отдръпват!

  След всяко удряне или бутане аз правя забележки на сина ми, но виждам, че възприема действията си като игра, а не като нещо, с което може да нарани децата. В действията му няма агресия, изпадали сме в ситуация, в която друго дете упражни върху него агресия, като го събори на земята и почна да го удря с юмруци, а синът ми плачеще и се опитваше да се измъкне, без да отвръща.
  Опитвали сме всякакви методи за справяне с проблема като наказване, обяснение, разсейване с нещо друго и т.к., но то се повтаря отново и отново.

  Бих Ви помолила за съвет за справяне с проблема.

Госпожа О: Здравейте!
Действията на детето Ви не са нетипични за неговата възраст. Нормално е децата,които все още трудно изразяват преживяванията и потребностите си, поради езиковите си ограничения, да хапят, да бутат, да щипят, да удрят. Това поведение е причинено от емоция, силна фрустрация, която детето не може да овладее и управлява или от желание да предизвика нечие внимание. Това разбира се, не ознавачава, че трябва да се подминава или да се окуражава, но няма нужда и да го наказвате -по-скоро обяснете какво не е редно и не е приемливо и се опитайте да извадите емоцията и фрустрацията наяве. „Когато удряш детето, него го боли. Настоявам да престанеш. Разбирам, че се разочарова/ядоса/ и.т.н., когато децата си тръгнаха. Ти искаше да си играеш с тях, нали? “ След това, може да предложите алтернатива и да го насочите да потърси начин как да играе с децата. Наистина е важно да обърнете внимание на емоцията, да помогнете на детето да се усети чуто, разбрано и подкрепено в ситуацията. Социално желаното поведение не идва с едно обяснение, най-малко с наказание, това е дълъг път, който изисква много търпение и разбиране от страна на родителите и много ситуации, в които детето постепенно да изгради представа за допустимо и недопустимо, приемливо и неприемливо.

Бих Ви посъветвала в определени ситуации и да му съдействате като превеждате на другите децата, това което той иска да каже: Пр. „Той иска да играе с вас на пясъка/ иска да разгледа топката ти“ и т.н. Така ще му помогнете да осъществи желания от него контакт и е по-вероятно другите деца да откликнат и да му обърнат внимание. В тази възраст съвместната игра не е типична, но въпреки това има начини да увлечете децата да играят заедно – например да гонят сапунени балони, да играят на гоненица и т.н.

Ще кажа няколко думи и за реакцията към родителите, чиито деца са били бутнати или ухапани. Извинете се, изслушайте ги, покажете загриженост и готовност да вземете мерки, но не наказвайте детето си, само защото това е очакваното от Вас. Вашата задача е да помогнете на детето си да се справи с емоцията си и с фрустрацията си и постепенно да открие начини да постига целта си, без да се налага да наранява другите.

Може да са Ви полезни и следните статии:

Детето ми става грубо в стремежа си да получи това, което иска на момента

Как да научим децата да управляват емоциите си

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации