Слънчеви игри за студени дни

Слънчеви игри за студени дни

Навън е студено и вали, а Вие се оказвате у дома с деца, пълни с енергия и готови за приключения. Сигурно си представяте опашка за компютъра, спорове какво да се гледа по телевизията или малки тайфунчета, които обръщат къщата наобратно. Но има и друг възможен сценарий. Да, това може е да е страхотен ден, с много слънчево настроение и игри, в които всички да участват. Ето и няколко идеи и то само с неща, които може да намерите вкъщи.

1. Нестандартно рисуване

Рисуването с нестандартни материали и щампи винаги забавно. Нека всеки се опита да създаде своя рисунка или пък се постарайте да направите една обща семейна картина.

За целта Ви трябват само листове хартия, боички и много въображение. Може да използвате кухненска решетка, цедка, пластмасови чаши, гъба за миене, мрежа и каквото още се сетите като средства за рисуване. Получават се много интересни ефекти, когато нанесете върху тях слой боя и отпечатите върху хартия.

Чудесни печати се получават и от картоф. Срежете един картоф на две и гравирайте с ножче повръхността му с триъгълници, лентички, кръгчета и т.н. Потопете в боя и вижте какво ще излезе. Друг вариант е да изрежете по- дебели колелца от картофа и по стените им отново да издълбаете различни фигурки. Пробийте дупка в средата и нанижете колелцата на пръчка. Когато ги търляте по хартията ще се получат интересни декоративни ленти.

Включете в творческия процес каквито искате други материали. Предизвикайте по-големите да направите колажи с картинки от стари вестници и списания. А защо не опитате да рисувате със затворени очи по заръка на един от вас. Може да правите фигурки от тесто за игра или пластилин. Или да рисувате с ръце.
Може да правите каквото ви хрумне. Важното е да има добро настроение!

2. Домашен театър

Отдавна не сте били на сцена? Лошото време ви дава шанс отново да изпитате актьорски трепет. Направете си домашен театър. Разделете се на отбори, доколкото е възможно. Така всеки ще има възможност да е актьор, а и зрител. Все пак изкуството се прави най-вече за публиката. Може да разиграете познати приказки или да си измислите своя собствена история. Направете си импровизирани костюми от подръчни материали, гримирайте се, за да са по-автентични героите ви, поиграйте си със светлината, за да е по-магично и …нека завесата се вдигне.

Снимайте, това са незабравими моменти!

3. Концерт

Нека всеки да си избере предмет от къщи. Не казвайте каква е целта, а именно да направите концерт с нестандартни музикални инструменти. Разбира се, следващата задача е всеки да измисли начин да свири на избрания от него предмет. Сега трябва да назначите диригент и нека концертът да започне. Вярвайте ни, дори и Моцарт би завидял на какафонията и на настроението, което струи от оркестъра.

4. Баскетбол с кофа

Ако обичате да спортувате, но дъждовният ден ви пречи да направите тренировката си, не унивайте. Баскетбол може да играете и вкъщи… с кофа. Модифицирайте играта за домашни условия и за възрастта на децата ви. За по-малките осигурете повече и цветни топки. Те истински се забавляват да тичат до кофата и да пускат топките вътре. За по-големите, отравете предизвикателства – стреляне под различен ъгъл, със затворени очи, от различни дължини и т.н. За бебетата организирайте бебешки баскетбол.

5. Печене на сладки

В студен ден човек си мечтае за нещо топло и вкусно. Заедно с децата направете сладки. Малките обожават да се въртят около вас в кухнята, а замесването на тестото винаги е забавно. Дайте им възможност да украсят сладките, както намерят за добре.

6. Кошница с истории

Напълнете няколко торби или кошници с най-различни предмети – черпак от кухнята, памук, капачки, кутии, кукли, колички, топка и т.н. Всеки трябва да си вземе една кошница. Целта на играта е да се разказват приказки според предметите вътре. Разказвачът има право да избере кои предмети да вкючи в историята. Е, хапвайте сладки и слушайте. Със сигурност е по-хубаво е от телевизия.

7. Дискотека

Когато съвсем се смрачи, е време за дискотека. И най-най-малките обичат да танцуват, затова пускайте музиката и се разкършете. Ако децата са малки, изберете нежни и ритмични мелодии. Ако са по-големи, нека всеки да предложи своя песен.

8. Риболов

Дъждът навън не бива да Ви спира да се понамокрите вътре в банята. Напълнете коритото или ваната в банята с вода и пуснете вътре рибки, изрязани от гумирана хартия или от друг лек непотъващ материал. Прикачете им малки магнитчета или пък изрежете дупки, за да се хващат с кукичка. Малките ще се радват да половят риба със саморъчно направени въдички или мрежи. Преди риболова да започне, отделете време да направите воден макет на морското дъно. Изрежете рачета, риби, октоподи, миди, водорасли от гумена хартия или други подръчни материали. Детето ще се вълнува да научи кои са морските обитатели.

9. Научна лаборатория

Какво по-хубаво време за експерименти от дъждовното! В отделни прозрачни контейнерчета сипете вода и я оцветете с подходяща за възрастта боя. Дайте и няколко прази съда. Целта е детето да експериментира като смесва наличните цветове, за да получи нови цетове. Може да приготвите и картончета с най-различни други цветове, които детето да използва за „запис“ на експеримента: жълто +синьо=зелено.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации