Собствена книжка за Коледа

Собствена книжка за Коледа

Играта е подходяща за деца над 3 години.

Направете собствена книжка за Коледа с активното участие на детето. Може да започнете приказката с всеки от популярните зимни герои: елените, снежен човек, самият Дядо Коледа, бъдникът от Бъдни вечер, снежинките, коледарите, джуджета и т.н.

Един от елените на дядо Коледа решил да се разходи сам из гората….“ Какво се случило после? Кого срещнал? Какво видял?

Снежният човек се събудил сутринта, протегнал клечките, които децата му сложили за ръце, разтъркал шипките, които му служели за очи, наместил тенджерената си шапка и …….“ Какво видял пред себе си? Какво си помислил? За какво си мечтаел?

Мама запалила бъдника и седнала да си мечтае …“ За какво? Какво си представяла?

Може да започнете приказката като приканите детето да си избере герой, за който да разказвате. Измислете първото, встъпително изречение и продължете като задавате въпроси на детето.

Запишете историята и сега може да я претворите в книжка с рисунки и апликации.

Използвайте идеите за сензорното четене, които споделиха с нас  приятелите ни от „Местенцето“ и направете апликации към текста на книжката с различни материали: памук за брадата на дядо Коледа, мъхест плат за елените и т.н.

Споделете книжката с останалата част от семейството. Ще се радваме и на нас да изпратите вълшебните си книжки.

Книжка може да направите и като снимате различните етапи от приготовлението на Бъдни вечер/Нова година. Включете и детето в готвенето и подреждането на масата. Разказвайте му за традицията и какво и защо се прави. Накрая подредете снимките в албум и стимулирайте детето да разкаже за всяка от снимките какво е научило за традицията, какво му е направило впечатление, какво му харесва в празника. Така ще получите уникална книжка с много спомени за идните години.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации