„София играе“- за родителите, които обичат да търсят

За родителите, които обичат да търсят. За родителите, които обичат да играят. За родителите, които обичат.

Тази фраза е от представянето на „София играе“. Признавам, грабна ме веднага. Знаем, колко е трудно да си родител, но и каква възможност е да се учим от децата си и да се учим заради децата си. За това, искаме да ви представим по-подробна информация за този поект и неговите създатели. „София играе“ е тук, за да можем да търсим, да се информираме, да избираме, за да можем да направим София град, в който да ни е приятно да отглеждаме децата си.

Представете се накратко – кой стои зад проекта „София играе“?

„София играе“ непрекъснато се разраства и в него се включват все повече и повече хора. Основният локомотив сме – Цвети и Дени – майки, архитекти, жители на София вече четвърто поколение. Около нас, с нас, за нас и до нас има една група майки, които се занимават с различни дейности в сайта и не на последно място, всъщност дори на първо място – една група от около 10 деца, на възраст от 6 месеца до 15 години, които са ежедневните „потребители“ на театри, кина, концерти, школи, курсове и места за деца. Това са нашите най-верни репортери, до които се допитваме за много от нещата и които са ни и главната причина да работим над сайта и да го развиваме.

Как възникна идеята за „София играе“
София имаше нужда от такъв сайт, сайт какъвто имат големите съвременни градове. Естествено, всичко започна от личните ни нужди, от въпроса, който децата ни задаваха „Сега къде ще ходим, мамо?“- което е и името на първата ни фейсбук група по темата и след това започнахме да търсим, да се информираме и накрая да пишем.

Какво родителите могат да намерят на вашия сайт като информация?
Имаме много добре разработен календар на детските събития в София – секция КОГА – всяко събитие е представено с датата и часа на провеждане, място, възрастова група и цена – там може да търсите събития и в различни раздели – на отрито, на закрито, музика и танц, театър и кино. В момента разработваме секция КАКВО – в която слагаме информация за курсове за деца, лагери, места за разходка в и извън София и ни предстои да развием и секция – КЪДЕ, която ще бъде карта на София, на която са показани местата и събитията за деца. Сайтът ни се допълва, променя и подновява ежедневно, така че всяка информация в него е актуална.

Разкажете ни за интересни открития за деца във възрастта 0-3? А за децата в предучилищна възраст?
Предложенията в нашия сайт са разделени на три възрастови групи – 0-3, 3-7 и 7-12години. На този принцип е разработен и седмичният ни бюлетин, в който се записвате за каква възраст искате да получавате информация. Предложенията за всяка възраст стават все повече и по-интересни. Ако преди 5-7 години имаше едно -две жени, които организираха музика за бебета, сега почти във всеки квартал има музика, йога, танци, ранно детско развитие или просто седянки за майки с бебета. За по-големите деца – двете работилници, които основно се организираха – по архитектура и био игри, вече са допълнени от множество интересни предложения за придобиване на знания чрез игра или просто за запалване на интереса у децата, свързан с различна наука – има страхотни ателиета по химия, моделиране, география. В момента е големият бум на менталната аритметика за различни възрасти.

Описвате и много лични впечатления от посещенията на места за деца. Какво е в обсега на вашето внимание?

Ние определено не сме само база данни със събрана информация. Ние сме преди всичко потребители, ние сме част от събитията за деца в София. Пишем за места където сме били с децата, за различни райони на столицата, за интересни разходки около София, за детски площадки, за представления и концерти, които сме посетили. В София има наистина много и интересни места и събития за деца. Нашата цел е информацията да достига до родителите, които да могат да избират, да влияят на събитията чрез своя избор и малко по малко заедно да направим София град, в който да ни е приятно да отглеждаме децата си.

Ще участвате на предстоящата Академия за родители с ателие – какво да очакват родителите при вас?
Да, много сме радостни, че тази година ни поканиха да бъдем част от едно от най-големите събития за родители – Академия за родители. Подготвили сме различни игри, които се надяваме да харесат на децата. Всъщност, ще правим това, което правим непрекъснато и навсякъде. Ще си играем… София играе

http://sofia.plays.bg/– Ще играем ли?

1 Коментар

  • Публикувано 26.01.2017
    Avatar

    ДАфинка Парталска

    Чудесна идея!Поздравления!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации