Специални коледни подаръци за специалните деца

Специални коледни подаръци за специалните деца

Има много деца, които не могат да напишат писмо до Дядо Коледа и да ни кажат какво се надяват да намерят под елхата рано сутринта, които не могат да разопаковат собствените си подаръци без наша помощ, които не могат да посетят десетките коледни работилнички, представления и концерти, посветени на празника… Намирането на продукти и играчки, които да са забавни и развиващи за някои деца е по-трудно, но ето няколко неща, които може да ви помогнат при избора:

Избирайте играчка според възможностите и интересите на детето. Децата със специални нужди, често имат повече предизвикателства пред себе си (физически, сензорни и др.) и играчки, които са подходящи за децата на същата възраст могат да бъдат непосилни за тях.  Ние предпочитаме максимално опростените играчки, които не могат да правят много неща сами, а които оживяват само в ръцете на децата. Например цветни дървени кубчета, с които всяка игра е различна – можем да строим градове и замъци, да сортираме по цветове и форми, да броим, да пъхаме в кутия или тесни отвори и т.н. Въпреки, че разглеждаме насоките за възрастта на кутията, на първо място мислим как работи играчката. Логично и ясно ли е? Ще може ли детето, за което я купуваме да играе с нея независимо – както с други хора, така и само?

Обичаме играчките, които насърчават игрите „на ужким“. Тези игри са важна част от развитието на детето. Те помагат на децата да научат повече за света, развиват езика и речта, социалните умения, а често и фините и грубите моторни умения на децата. Например – парцалени кукли, кукли за театър, сервизи за чай, дървени къщички и т.н.

Изкуство и музика – подобно на повечето деца, децата със специални потребности обичат музиката и рисуването. Изкуството винаги е на мода и децата почти винаги са готови да рисуват с пръсти и да се поизцапат. Изберете подходящи бои, при необходимост – адаптирани четки и подарете на детето част от времето си, за да творите заедно. Или му подарете музикални инструменти: барабани, маракаси, дайрета, а за децата, които са чувствителни към някои звуци, помислете за подходящо CD с музика или звукове, на които те се радват.

Книгите са друг наш любим подарък и няма да разказваме защо обичаме да подаряваме книги, но те са един страхотен начин да подпомогнете развитието на детето и едновременно с това да му подарите повече пълноценно прекарано време с близките му.

Подарък „ваучер карта“ – имахме много съпротиви срещу този вид подаръци, струваше ни се безлично и крайно неподходящо за ден като Коледа. Истината е, обаче, че често децата със специални нужди имат много допълнителни разходи и е по-добре да оставим избора за смислен подарък в ръцете на тези, които ги познават най-добре – техните родители. Към картата може да добавите нещо  лично, което да покаже Вашето отношение и любов – картичка, малка коледна играчка за елхата и т.н.

Подарете на детето и неговото семейство част от Вашето време и опит – мислим, че това е най-смиленият и ценен подарък, който може да се направи. Всички деца обичат да общуват с различни хора и да имат цялото им внимание само за себе си, а всички родители имат нужда от почивка и малко време. Дори и да се притесняват да Ви оставят насаме с детето и Вие да нямате нужните умения, може да прекарате време с детето, докато те вечерят спокойно в другата стая… Това означава много повече от всеки подарък, който може да се опакова и да се постави под елхата… Нашите най-съкровени коледни спомени нямат нищо общо с подаръците – опитахме се да си спомним само един подарък, който сме получили като деца и не успяхме, но все още помним ярко миризми, песни, преживявания…Сигурни сме, че всяко дете е щастливо, когато е заобиколено от хора, които го обичат, дори и да не разбира „концепцията“ на Коледа и да не успява да покаже радостта си при срещата с усмихнатия старец… Хубавото на този подарък, че той е и за Вас – срещите с децата показват недвусмислено кое е ценното в живота, учат ни да намалим скоростта, да оценяваме и да се радваме на малките неща…Изключете телефона, забравете на колко години сте и се забавлявайте без да поглеждате часовника…

Ще си позволим да дадем и един съвет за родителите на деца със специални нужди – празниците са стресиращи за всички, не поставяйте твърде големи очаквания пред себе си и Вашето дете, опитайте се да се насладите на времето с Вашето семейство и да не си представят „Какво би било, ако…“. Може би не всичко ще тече гладко и Коледата няма да е точно такава, каквато сте си я представяли и мечтали, но тя със сигурност винаги може да бъде специална и вълшебна…

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации