Спорт за бременни, интервю с фитнес инструктора Лазар Радков

Бочко Ви кани на четвъртото издание на Академия за родители на 24 февруари 2018 г. в гр. София, в Парадайз център. За пореден път ще имате възможност да се срещнете с вдъхновяващи лектори, от които да научите важна и полезна информация за отглеждането и възпитанието на децата. Участието е абсолютно безплатно, необходимо е само да се регистрирате.

По традиция до дните на Академията, Бочко и Детето играе ще Ви срещнат с интересни лектори, участници на Форума.

Днес Ви представяме Лазар Радков. Той е основател на Live To Lift, където с колегите си вече над десет години помага на хората да се чувстват и изглеждат по-добре, да подобряват здравето и кондицията и нищо да не ги боли. От година и половина е и горд татко.

Г-н Радков, добре ли е бременната жена да спортува?

„Добре“ не е подходящата дума. Правилната дума се намира някъде между „силно препоръчително“ и „почти задължително“. Но единствено и само, ако го прави разумно и не прави глупости! Разбира се, ако има някакви усложнения, здравословни проблеми или лекарска забрана, първо се съобразяваме с тях!

Какви са ползите?

О, ако трябва да бъдат изброени всички ползи, няма да стигне и книга, но нека опитам с няколко думи. Активността и разумното спортуване по време на бременност водят до:

  • по-малко проблеми при раждане;
  • по-леко раждане;
  • по-малко случаи на наложително секцио;
  • по-малко случаи на повишено кръвно и диабет;
  • по-малко излишни килограми и затлъстяване по време на бременността
  • и последно, но не и по значение – жените, които са били активни по време на бременността, след това по-бързо влизат във форма след като родят.

Какви са рисковете и какво трябва да имат предвид спортуващите бременни жени, за да ги избегнат?

Рискове има предимно при прекалено високи натоварвания, които така или иначе не препоръчвам по време на бременност. Спортуващите бременни жени трябва да внимават да не вдигат прекалено висок пулс и кръвно, да не се задъхват прекалено, да не си задържат дъха по време на упражнения и да не прегряват.

Всичко това се избягва лесно, когато човек подхожда разумно, хидратира се добре и си следи пулса, кръвното и температурата и съответно си регулира упражненията по тях. Или си е взел разумен треньор, който да следи тези показатели и да адаптира тренировката съответно.

Кои спортове са подходящи и кои не по време на бременността?

Всички спортове, които се практикуват разумно, без пренапъване и които не предразполагат бременната жена и плода към травматизъм са подходящи. И понеже не вярвам да се юрнете да играете ръгби и футбол, а коремът почти сигурно ще ви пречи да се катерите по скали (макар че със сигурност тук някоя щурава жена ще ме опровергае 🙂 ) – всичко, което не предполага риск да се пребиете и всичко, което практикувате разумно и без да се пренапъвате – е ок.

Какви са рисковете от обездвижване по време на бременността?

Първо, нека кажем, че ако нямате здравословни проблеми или лекарска забрана да се движите и спортувате по време на бременност – ваше ЗАДЪЛЖЕНИЕ е да го правите. Нашите тела са създадени, за да се движат. Всички процеси в тях протичат по-ефективно, когато се движим редовно и всички системи страдат, когато се залежим за продължително време.

И в този ред на мисли – изследванията недвусмислено показват, че жените, които не се движат достатъчно по време на бременност, са изложение на по-висок риск от развитие на различни здравословни проблеми като високо кръвно и диабет, затлъстяване, както и усложнения по време на бременност.

Така че – движете се, дами!

Какво да очакват бъдещите майки на лекцията Ви на предстоящата Академия за родители?

Ще си похортуваме, ще разкажа за няколко изследвания, ще споделя няколко лични истории от моя опит и от практиката им, ще им дам няколко насоки какво да правят и какво да НЕ правят и накрая ще им пожелая леко раждане ;).

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации