Сравнение на родителските програми

Как да се ориентираме коя е най-подходящата за нас програма за обучение на родители?

За дати на предстоящи обучения за Трениране на успешни родители по системата на д-р Томас Гордън следете в карето след статията.

Когато през 1962 г. д-р Томас Гордън провежда първото си Т.У.Р. обучение, идеята за родителски обучения е съвсем нова. По онова време повечето родители смятат, че те нямат нужда от обучение и че начинът, по който техните родители са ги отгледали, е достатъчно добър. Въпреки това, идеята се разпространява и през 1975 г. вестник Ню Йорк Таймс нарича Т.У.Р. „национално движение“.

Вече са минали повече от 53 години от провеждането на първия Т.У.Р. курс. И толкова много неща са се случили от онзи ден досега. Като всяка нова идея, Т.У.Р. привлича много подражатели. В допълнение, хора с много различни виждания за това как трябва родителите да отглеждат децата си, се появяват на сцената. Днес има буквално стотици, а може би и хиляди книги и курсове за родители. Повече от ясно е, че на тази идея й е дошло времето.

Вече знаем, че обучението на родителите може да има голямо въздействие върху това как те възпитават децата си. Има доказателства в изобилие за това, че неефективното родителство е в основата на много от проблемите, които се появяват при децата и подрастващите и с които те не успяват да се справят, понякога през целия си живот. Също така знаем, че ефективното родителство може да предотврати много, дори повечето от тези проблеми. Всъщност, то може да направи много повече от това – ефективното родителство може да създаде семейни взаимоотношения, в които и родителите, и децата да се развиват и да израснат.

Но какво да правим с толкова голям избор? Как да изберем кой родителски модел да следваме?

Всеки модел предлага специфична философия за отглеждане на децата и някои предлагат и съответните обучения в умения как да прилагаме модела. Съществуват няколко модела за обучение на родители, в които могат да се впишат почти всички програми. Повечето от тях се основават на труда на добре известни и уважавани психолози, които са написали книги, описващи теориите им. В повечето случаи, техните ученици и/или поддръжници са разработили курсове за родители, базирани на тези теории.

Голяма част от програмите за обучение поддържат идеята, че родителите трябва да притежават контрола (автократичен подход), въпреки че степента на контрол може да варира в различните програми. Почти няма програма, която да поддържа толерантния подход, при който детето притежава контрола. Някои, каквато е Т.У.Р., показват на родителите как могат да изградят взаимоотношения на сътрудничество и съдействие със своите деца (демократичен подход).

За да помогнем на тези родители, които се изправят пред понякога обезсърчителната задача да изберат модел, сме обобщили философията и обученията (където има такива) за умения на някои от най-познатите и/или актуални родителски модели в следващите редове. Опитали сме се и да предложим допълнителни линкове с информация, както и да посочим някои преведени на български език книги.

Как Т.У.Р. се сравнява с останалите програми за обучение на родители?

Програми, включени в сравнението:

Трениране на Успешни Родители
Не-Насилствена Комуникация
Как да говорим така, че детето да слуша и да го слушаме така, че да говори
Систематично обучение за Ефективно Родителство
Активно Родителство
Позитивно възпитание
Любов и Логика
Програма за Позитивно Родителство
Осмели се да наказваш

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации