Строителни игри

Макар и на пръв поглед интересни повече за момчетата, не лишавайте момичетата от възможността да играят с конструктори и да претворяват идеите си чрез игри за строене. Дървени кубчета, тухлики или всякакви други нестандартни материали, с които може да се построи нещо по свободната воля на детето, развиват цял куп умения и то съвсем естествено:

  • стимулира се координацията на окото и ръката, както и фините движения;
  • децата се научават да планират и да решават различни проблеми;
  • стимулира се творчеството, защото с едни и същи строителни кубчета, може да се направят много различни неща: мостове, къщи, кули, влакче, кола;
  • ако детето активно общува с родител или с връстници докато играе, се развиват и езиковите му умения. Освен това построяването на даден обект може да е само началото на сюжетна игра игра, с която децата да учат много за света около себе си.;
  • децата откриват елементарни физични закони на принципа на пробата и грешката;
  • развива се пространственото мислене.

Игри със строителни кубчета може да започнете още с деца на 6 месеца. Да, бебето няма да може да строи само, но ще се забавлява да Ви наблюдава и да бута кулата, която Вие така усърдно редите. Така насочвате интереса му към конструктивните игри. Но със строителните кубчета може да се играе и по още много начини – с тях може да се възпроизвежда звук, когато се удрят едно в друго; може да се сортират по цветове, да се изследва формата им, да се пъхат и вадят от кутии.

Колкото повече детето расте, толкова по-заинтригувано ще е от играта със строителни кубчета или конструктор (или лего).  Постепенно започват да опитват и сами да се справят. Да, в началото им е трудно, защото трябва да напаснат блокчетата, така че да не падат или пък да подредят конструкторните тухлички, така че да съвпаднат идеално, но удовлетворението е огромно, когато успеят. Помагайте им. Може да редите кула като редувате 1-2 цвята. Като я наредите, съборете я и започнете отново. Играйте, докато на детето му е забавно.

Колкото по-умели стават уменията на детето, толкова по-сложни операции може да извършва. Наблюдавайте израстването и постепенно въвеждайте научи строителни умения, макар че не е необходимо винаги да се намесвате. Най-хубава е свободната игра и откриването на принципа на пробата и грешката.  И все пак може да го въведете в умения за слагане на пояс при зидането, за да не се разцепи конструкцията. Или да му обърнете внимание как да укрепи устоите на моста, така че да не пада. Или как да направи покрив на къща, въпреки, че няма толкова дълги части в конструктора, които просто да нареди напряко.

Предизвикайте по-големите да строят и с други, нестандартни материали – сламки, кофички от кисело мляко, капачки, пластмасови чаши, моливи и други.

Строене по модел

IMG_4895

На децата над 3 години може да предложите да строят по модел. За да направите модела, първо постройте някаква елементарна конструкция. След това я снимайте или нарисувайте, а детето може да се опита да я направи същата. Започнете с по-прости модели и усложнявайте според възможностите и интереса на детето. Важното е детето да има усещане, че се справя. Помагайте с насочващи въпроси, ако е необходимо.

Броене
IMG_4899

С помощта на строителни блокчета може да се учите и да броите. Напишете на картончета цифрите от 1 до 5 за по-малките. Сега до всяко картонче издигнете кула, като използвате толкова тухлички, колкото е указано на картончето. И бройте.

Геометрични фигури

На децата над 4 години може да предложите да възпроизведат квадрат, триъгълник и кръг с помощта на строителни блокчета. Ако задачата е много предизвикателна за тях, помагайте с насочващи въпроси или покажете модел по примера на играта „Строене по модел“, описана по-горе.

Сортиране и строене

Кои животни са домашни и кои живеят на свобода в гората? Изрежете картинки на различни животни: крава, прасе, гъска, кокошка, елен, глиган, мечка, сърна и т.н. Залепете ги върху строителни блокчета. Сега децата трябва да оформят конструкции като на едно място изградят обект само с блокчета, върху които има домашни животни  и друг обект, на който са наредени блокчета с диви животни. Играта е подходяща за деца над 3,5 години, но може да опитате и с по-малките, като помагате по-активно с насочващи въпроси, когато е необходимо.

Подобна игра може да играете с плодове и зеленчуци.

Световни забележителности

IMG_4898

На по-големите деца 5-6 г. предложете да направят реплика на известни световни забележителности – пирамидите в Египет, Айфеловата кула, небостъргачите на Ню Йорк, или пък най-високата сграда в света в момента.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации