Сурвачка

Сурвачка

За деца над 4 години.

Украсете заедно сурвачката тази година. Подберете по-малко дряново дръвче, прежда/вълна/филц, пуканки, сушени плодове.

Включете детето активно в украсяването на сурвачката. То може да увива преждата/вълната около дряновата клонка. Освен това може да му дадете с връв да навърже пискюли от филц или прежда в наниз като допълнителна украса. Друг вариант е да опечете малки кравайчета, не по-големи от 2-3 см. в диаметър и детето да ги наниже на конец.

Ако прецените, може заедно да нанижете пуканките. Така детето ще упражни фината моторика на ръцете, а и много ще се забавлява да Ви помага да украсите сурвачката. Ако за първи път държи игла, покажете как се работи с нея,  научете го да се пази и да я поставя на видно и безопасно място, когато не работи с нея. Стойте неотлъчно до детето и му помагайте с нанизването. Ако все пак се притеснявате детето да работи с игла, Вие нанизвайте пуканките, а то нека да я придвижва по конеца.

Нека детето да предложи кой наниз къде да сложите и с каква прежда да украсите сурвачката. Докато работите, му разкажете за традицията и упражнете наричането за здраве, което се изпълнява по време на сурвакането.

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации