Сурвачка

Сурвачка

За деца над 4 години.

Украсете заедно сурвачката тази година. Подберете по-малко дряново дръвче, прежда/вълна/филц, пуканки, сушени плодове.

Включете детето активно в украсяването на сурвачката. То може да увива преждата/вълната около дряновата клонка. Освен това може да му дадете с връв да навърже пискюли от филц или прежда в наниз като допълнителна украса. Друг вариант е да опечете малки кравайчета, не по-големи от 2-3 см. в диаметър и детето да ги наниже на конец.

Ако прецените, може заедно да нанижете пуканките. Така детето ще упражни фината моторика на ръцете, а и много ще се забавлява да Ви помага да украсите сурвачката. Ако за първи път държи игла, покажете как се работи с нея,  научете го да се пази и да я поставя на видно и безопасно място, когато не работи с нея. Стойте неотлъчно до детето и му помагайте с нанизването. Ако все пак се притеснявате детето да работи с игла, Вие нанизвайте пуканките, а то нека да я придвижва по конеца.

Нека детето да предложи кой наниз къде да сложите и с каква прежда да украсите сурвачката. Докато работите, му разкажете за традицията и упражнете наричането за здраве, което се изпълнява по време на сурвакането.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации