Съвети към мама как да стане поетеса голяма

Съвети към мама как да стане поетеса голяма

Има много детски книжки със стихчета от прекрасни по-прекрасни. Но в ежедневното общуване с детето Ви се иска да може да създадете стихче за багерчето, с което толкова обича да играе,  за любимата му баба или за куклата със странното име, което то ѝ е измислило. Ще Ви се да запеете своя собствена песен или просто да се посмеете заедно с някоя собствена римушка. Стихчетата и песните много помагат на децата за развитие на речта, а когато идват от мама, според интереса и вниманието на детето в момента, това е безценно.

Как да създадете стихчета за деца?

  1. Повярвайте, че можете. Никой няма да подлага на критика творчеството Ви. И да не са стройни римите, и да не спазвате някоя поетическа стъпка, няма никакво значение. Вашето дете е верен ценител на творчеството Ви и ще се радва да го чуе. Децата обожават такива игри, защото римите са мелодични,  и находчиви и децата разбират, че се стараете специално за тях.
  2. Настройте мисленето си за говорене в рими. Започнете да редите стихове дори с безсмислени думи, които мелодично отговорят стиха. Някои ще паснат добре, други не. Опитайте след малко пак със същия измислен стих. Вероятно ще Ви хрумнат повече думи за рими. Така тренирате ума си и скоро ще имате първите си истински ритмични стихове.
  3. Събирайте рими. Когато четете детски стихчета, обръщайте повече внимание на съчетанията от думи. Събирайте си рими и може се упражнявате като ги редите  с друг смисъл в нови, Ваши собствени строфи.
  4. Започнете първо с две строфи. После добавете още две. Така или иначе детските стихчета са по-кратки. Ще видите, че с всеки следващ опит ще ставате все по-добри и по-добри и мисълта ще работи за Вас.
  5. Намислете си за какво искате да създатете стихче. Когато имате конкретна цел е по-лесно. Примерно стихче за багерче, което пее и танцува, докато копае. Или за кукла, която отива на разходка в парка и там се  запознава с някого. Сега измислете първата строфа. По нея ще подредите римите и ритъма.
  6. Ако не се сещате за рима на последната дума от предишния ред, помислете с коя от думите в строфата имате рима. И просто променете словореда. Хубавото на поезията е, че не се подчинява на общите правила и позволява гъвкавост и творчество. И не унивайте. Досега рядко някой е успявал да измисли по-оригинална рима на „вагон“ от „слон“ или „балон“. И да Ви се наложи да римувате „крава“ със „слава“ или „огнеборец“ с „прозорец“ пак няма значение. И да не се сетите за рима, няма проблем и така може да се получат хубави стихове.
  7. Използвайте теми от разходките навън. Птици, трамваи, камиони, дървета. От всичко може да се измисли стихче или песничка.  Дори, когато обличате детето, измисляйте рими. „В джобчето на панталона, скрила съм аз два балона…„; „Гълъбчето сиво кацна върху клонката прекрасна...“; „Къща с мама ще строим. Първият етаж е син…“
  8. Измисляйте стихчета за дейности от дневния ритъм на детето: за миене на ръцете и зъбите, за лека нощ.
  9. Харесайте си популярна песничка. Базирайте се на мелодията и върху нея измислете свой текст. Понякога така е по-лесно, защото ритъмът е зададен, а и музиката насърчава ума към творчество.

Щом Вие играете с рими, когато детето поотрасне, ще може и него да увлечете да играете с думите. Това е още една посока на развитие на ума, творчеството и нестандартното мислене. Инвестицията си струва.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации